Prima pagină » Economic Local » Tinerii din Iași investesc banii europeni în ferme zootehnice. Sumele accesate se ridică la jumătate de milion de euro
Tinerii din Iași investesc banii europeni în ferme zootehnice. Sumele accesate se ridică la jumătate de milion de euro

Tinerii din Iași investesc banii europeni în ferme zootehnice. Sumele accesate se ridică la jumătate de milion de euro

25 iun. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Tinerii din Iași investesc fonduri europene de jumătate de milion de euro în ferme zootehnice. Banii sunt accesați prin intermediul unor programe derulate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). În această perioadă, sunt publicate mai multe rapoarte de selecție a dosarelor eligibile la finanțare

O parte din fondurile europene alocate sectorului zootehnic au fost accesate de fermierii din Iași. AFIR a publicat mai multe rapoarte de selecție a dosarelor de finanțare depuse de ieșeni în diverse programe. Astfel, mai multe proiecte din măsura DR20-Investiții în sectorul zootehnic au fost acceptate la finanțare. Ieșeanca Elena Cătălina Papuc va moderniza ferma din Țibănești prin achiziția de utilaje și echipamente cu 200.000 de euro, fonduri europene.

De asemenea, Raluca Maria Popovici va investi banii europeni într-o fermă cu bovine. Astfel, va mări exploatația și va achiziționa utilaje agricole noi. O parte din ieșenii care se instalează ca tineri fermieri investesc cei 70.000 de euro în ferme cu bovine de lapte sau de carne. Aceștia vor demara investițiile imediat după ce vor încasa prima tranșă din suma totală, respectiv 75 la sută din valoarea proiectului, la semnarea contractului de finanțare.

Tinerii din Iași investesc banii europeni în ferme zootehnice

Un nou raport de selecție a fost publicat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Tinerii din Iași primesc jumătate de milion de euro pentru înființarea unor afaceri în mediul rural. Fermierii care au îndeplinit criteriile de selecție vor obține fonduri europene nerambursabile. Proiectele au fost depuse de ieșeni, în perioada 30 noiembrie 2023 – 31 ianuarie 2024, în sesiunea DR 30-Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Suma alocată pentru această sesiune a fost de 175 de milioane de euro, dar fondurile nerambursabile au fost epuizate înainte de termen. Fermierii au depus 45 de proiecte în valoare de 3,15 milioane de euro, iar șapte dintre acestea au fost selectate la finanțare. Noi liste cu proiectele selectate la finanțare vor fi publicate pe site-ul AFIR.

O nouă sesiune de depunere a proiectelor, deschisă de AFIR

Ieșenii vor să schimbe utilajele vechi cu altele noi, moderne, și le achiziționează cu fonduri europene în valoare de 1,3 milioane de euro. Fermierii au depus cererile de finanțare în anul 2021, sumele solicitate de la AFIR fiind cuprinse între 100.000 și 200.000 de euro. Agricultorii din Iași au cerut banii europeni în submăsura 4.1 – Sector achiziții simple de utilaje agricole și/sau irigații, drenaj, desecare la nivelul fermei (vegetal) și 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri. O nouă sesiune de depunere a proiectelor în măsura 4.1 – Investiţii în exploataţii agricole, componenta 4.1.1, prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole, va fi deschisă de luna viitoare.

Ieșenii pot depune proiecte de achiziții simple de utilaje agricole în cazul în care exploatația cuprinde culturi de câmp, inclusiv culturile furajere, destinate pentru hrana animalelor și plantele tehnice, precum și culturile horticole, inclusiv cele în spații protejate. O condiție pentru obținerea sumelor nerambursabile este ca fermierii să fie atenți la dimensionarea adecvată a parcului de utilaje agricole, în conformitate cu anexa la Ghidul solicitantului privind corelarea puterii maşinii cu suprafaţa fermelor pentru achiziționarea de mașini agricole, ce a fost publicat pe pagina AFIR. Pe de altă parte, fermierii din Iași investesc banii europeni în ferme zootehnice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
29 iunie 2024
29 iunie 2024