Tot mai mulți tineri din Iași vor să devină antreprenori și deschid afaceri de succes în mediul rural. Aceștia investesc fonduri europene în sere moderne cu legume, afaceri din domeniul non-agricol sau ferme zootehnice. AFIR a plătit beneficiarilor peste două milioane de euro
Tinerii din Iași au accesat fonduri europene prin măsura instalării tânărului fermier, prin intermediul căreia deschid afaceri în mediul rural, sau prin măsurile destinate sectorului non-agricol. Astfel, pot investi în cabinete medicale din mediul rural, ateliere de mobilă, de producție a săpunului sau alte afaceri asemănătoare. Ieșenii au investit peste două milioane de euro în aceste afaceri. Unul dintre tinerii care au deschis un business în mediul rural este Pavel Enache. Acesta s-a întors din străinătate, unde a muncit în agricultură, și a investit fondurile nerambursabile într-o seră cu legume.
„Nu a fost greu să iau banii. Eu am plătit un consultant care să îmi facă proiectul, apoi totul s-a desfășurat normal. Am fost eligibil, am cumpărat ce trebuia, am primit banii. Vreau ca producția de legume să o vane industrial pentru că așa e cel mai sigur, am continuitate. Vând și în piețele din Iași, dar mai puțin”, spune legumicultorul.
Tinerii din Iași investesc în afaceri de succes din mediul rural
Tinerii fermieri din Iași care au îndeplinit criteriile de selecție vor primi fonduri europene de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Primele liste cu proiectele aprobate din toată țara au fost publicate pe site-ul AFIR. Din Iași, au fost selectate 6 planuri, în valoare de 70.000 și 50.000 de euro. Proiectele au fost depuse de ieșeni în perioada 30 noiembrie 2023 – 31 ianuarie 2024, în sesiunea DR 30-Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Suma alocată pentru această sesiune a fost de 175 milioane de euro, dar fondurile nerambursabile au fost epuizate de termen. Fermierii au depus 45 de proiecte, în valoare de 3,15 milioane de euro.
Tinerii din Iași au investit și în domeniul non-agricol
Ieșenii au depus cererile de finanțare în submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități non-agricole. Din cele 22 de proiecte au fost aprobate jumătate, ultima listă cu antreprenorii eligibili fiind publicată pe site-ul AFIR. Finanțarea nerambursabilă o primesc ieșenii care au cabinete medicale în mediul rural și care vor să deschidă ateliere pentru fabricarea lemnului și pentru producția de mobilă. Astfel, tinerii au demarat deja investițiile și sunt în perioada de monitorizare. Proiectelor ieșenilor care au depus planurile de afaceri în anii precedenți sunt evaluate de specialiștii Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
Discriminare in baza varstei. Aparent, nu e doar tolerata ci si promovata. La fel cum e promovata discriminarea sexuala fata de barbati, cu fondurile si „ajutoarele” acordate femeilor antreprenor, doar pe motiv ca sunt femei. Hai sictir.