Prima pagină » Economic Local » Tinerii din Iași cu afaceri de milioane de euro. În numai câțiva ani au transformat complet localitățile unde trăiesc și au creat noi locuri de muncă

Tinerii din Iași cu afaceri de milioane de euro. În numai câțiva ani au transformat complet localitățile unde trăiesc și au creat noi locuri de muncă

15 aug. 2020, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Tinerii din Iași au accesat fonduri europene cu ajutorul cărora au dezvoltat localitățile unde trăiesc, având acum afaceri de milioane de euro. În numai câțiva ani au reușit să fie modele de succes pentru tinerii care vor să fie la rândul lor antreprenori de succes. „De la un angajat, am ajuns la 9 angajați. Dacă plăteam în 2012 impozit la stat de 10.000 de lei pe an, acum plătesc 200.000 de lei pe an”, susține Cristian Stoica, fermier din Iași

Tinerii din Iași au accesat fonduri europene cu ajutorul cărora au dezvoltat localitățile unde trăiesc, având acum afaceri de milioane de euro. Ieșenii au reușit într-o perioadă scurtă de timp să înființeze de la zero afaceri de succes în domeniul agricol. Tinerii fermieri din Iași au accesat mai întâi fonduri europene în cadrul submăsurii 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri”. După ce au prins curaj, și-au propus să treacă la următorul nivel, iar unii dintre aceștia au ajuns să acceseze pe mai multe proiecte eligibile milioane de euro. Unul dintre ieșenii care are deja accesate fonduri europene de aproape un milion de euro este Cristian Stoica.

Un fermier din Iași a accesat fonduri europene în cadrul a 5 măsuri derulate de AFIR și a obținut aproape un milion de euro

Fermierul este unul din tinerii din Iași care au accesat în 2012 suma de 40.000 de euro prin măsura 6.1, iar până în prezent are alte 4 proiecte aprobate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Ultimul a fost în anul 2018, fiind vorba despre bani accesați pentru achiziția unui utilaj agricol. Alte proiecte aprobate sunt pentru utilaje agricole și o fabrică de peleți. Tânărul fermier a înființat ferma în comuna Gropnița, exploatând în prezent 400 de hectare de teren agricol. Cristian Stoica este unul din exemplele de succes din Iași.

Cristian Stoica, fermier: „De la un angajat, am ajuns la 9 angajați. Dacă plăteam în 2012 impozit la stat de 10.000 de lei pe an, acum plătesc 200.000 de lei pe an”

Tânărul fermier susține că mare parte din banii investiți se întorc la stat.

„Ar trebui studiat și impactul, ce s-a întâmplat după doi, trei ani, după ce un beneficiar a luat banii și i-a investit în afacere. Noi am dezvoltat comunitatea locală, am creat locuri de muncă. De la un angajat, am ajuns la 9 angajați. Dacă plăteam în 2012 impozit la stat de 10.000 de lei pe an, acum plătesc 200.000 de lei pe an. Pot să spun că aceste fonduri europene au ajutat la dezvoltarea fermei. De la 100 de hectare am ajuns la 400 de hectare. Le oferim și oamenilor din această zonă, atât eu, cât și ceilalți fermieri, locuri de muncă, încercăm să punem umărul la prosperitatea comunei, a zonei. Banii primiți se reîntorc la stat prin taxe și impozite”, spune Cristian Stoica.

Cristian Stoica, fermier din Iași: „Sper să se molipsească cât mai mulți oameni și să ia banii de la UE”

Tânărul din Iași explică faptul că nu e simplu să obții finanțarea europeană.

„Ceea ce nu se spune însă și ar trebui să se știe este că nu e ușor să obții fonduri europene, dar chiar și așa, sper să se molipsească cât mai mulți oameni și să ia banii de la UE. Sunt bani mulți, folositori, pe care ar trebui să îi acceseze cât mai mulți ieșeni. Ceea ce ar trebui să se mai spună este că noi am luat credit pentru ultima schemă de finanțare și din cei 50.000 de euro primiți am împărțit banii și cu firma de asigurări, dar și cu cea de consultanță. Am luat împrumutul pe 5 ani, cu o dobândă de 6-7 la sută, pe care o plătim lunar la bancă. Prin accesarea proiectului câștigă și banca, și AFIR, și firma de asigurări”, mai spune Cristian Stoica.

Seceta a distrus culturile fermierilor din Iași care s-au împrumutat la bănci pentru a plăti arenda localnicilor

Din cauza secetei extreme din acest an s-a împrumutat din nou la bănci.

„Noi am reușit să luăm pe ultimul proiect încă 112.000 de euro, cu 50 la sută cofinanțare. Am luat un tractor și o cisternă pentru transportul apei. Noi aici, din păcate, nu avem sursă de apă, Prutul e prea departe de noi, și trebuie să ne descurcăm cum putem. Anul acesta a fost groazic, seceta a ars tot. Știam că o să avem probleme la culturile de toamnă nu ne-am așteptat însă ca și cele de primăvară să fie afectate. Ne-am împrumutat la bancă acum două săptămâni ca să putem da arenda oamenilor”, mai spune Cristian Stoica.

Utilajele performante, principala atracție pentru fermierii din Iași care au accesat fonduri europene

Mihai Enache, fermier din Iași, susține că a obținut primii bani europeni în urmă cu 4 ani. Suma a fost accesată prin măsura tinerilor fermieri, fiind vorba de 40.000 de euro, fonduri nerambursabile. La scurt timp a depus un proiect pentru accesarea unor noi fonduri europene.

„Noi vrem să achiziționăm un utilaj agricol performant. Am depus proiectul anul trecut, acum trebuie să semnăm contractul de finanțare. E vorba de puțin peste 100.000 de euro. E normal să încerci să dezvolți ferma agricolă dacă ai avut succes cu primul proiect. Sunt mulți tineri fermieri în Iași care au primit 40.000 de euro și apoi au mai accesat fonduri europene pe alte măsuri. Îi sfătuiesc pe toți să facă același lucru”, mai spune Mihai Enache.

Tinerii fermieri din Iași au accesat fonduri europene de peste 3 milioane de euro numai în anul 2020

Ieșeanul a dezvoltat o fermă vegetală pe aproximativ 150 de hectare de teren agricol. În cei 4 ani de la înființarea afacerii cu fonduri europene ieșeanul a creat 3 noi locuri de muncă, a înregistrat profit și a devenit un exemplu pentru alți tineri care au vrut să devină fermieri cu acte în regulă.

„M-au întrebat tinerii din sat care au venit din străinătate ce trebuie să facă să ia banii. Le-am zis să meargă la GAL sau la AFIR și acolo o să fie sfătuiți ce să facă. Noi, la măsura «tinerii fermieri», era cât pe ce să nu luăm banii pentru că nu aveam punctaj. Dar firma de consultanță ne-a ajutat și tot cu ea am mers și a doua oară”, mai spune Mihai Enache.

Tinerii ieșeni care vor să se instaleze ca tineri fermieri pot obține 50.000 de euro de la AFIR

În prezent este deschisă o nouă sesiune de finanțare a proiectelor în cadrul submăsurii 6.1. Tinerii fermieri din Iași pot solicita sprijinul nerambursabil de maximum 50.000 de euro pentru instalarea ca șefi de exploatație. Sesiunea de depunere a proiectelor în cadrul submăsurii 6.1- „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 disponibilă până la data de 15 octombrie 2020. Suma totală disponibilă potențialilor beneficiari este de 43 de milioane de euro, din care 20 de milioane de euro sunt destinați tinerilor care se reîntorc din străinătate și vor să devină fermieri.

Tinerii reîntorși din străinătate vor putea accesa 50.000 de euro, fonduri europene, pentru a se instala ca tineri fermieri

Solicitanții eligibili pentru sprijinul nerambursabil acordat prin această linie de finanțare sunt tinerii fermieri din Iași care se instalează ca șefi unici ai exploatației agricole și persoanele juridice cu mai mulți acționari, unde un tânăr fermier se instalează. În această sesiune de finanțare vor putea accesa fonduri europene și tinerii fermieri din Iași, dar și din restul țării care au revenit din străinătate. Aceștia au la dispoziție 20 de milioane de euro pe care îi pot accesa pentru a dezvolta afaceri de milioane de euro în mediul rural, cu fonduri nerambursabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *