Prima pagină » Economic Local » Tinerii din Iași care vor să ducă afacerile la alt nivel vor investi 120.000 de euro, bani de la UE

Tinerii din Iași care vor să ducă afacerile la alt nivel vor investi 120.000 de euro, bani de la UE

25 oct. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Tinerii din Iași au accesat 120.000 de euro, fonduri europene, pentru investiții în procesarea legumelor. Aceștia vor să dezvolte afacerile cu legume din mediul rural

Tinerii legumicultori din județul Iași vor să ducă afacerile la alt nivel, de aceea au accesat fonduri europene nerambursabile pentru procesarea legumelor. Două proiecte din Iași, depuse în submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri – și selectate la finanțare sunt pentru această componentă, cea a procesării legumelor. Dana Chistol se ocupă de cultivarea legumelor în comuna Probota, Iași. Va investi 60.000 de euro într-o hală de procesare a legumelor, respectiv o linie de procesare a sucului de tomate, o mașină de barbotat și spălat legume, un aparat de vidat și o mașină de stors roșii. Tânăra vrea să proceseze o parte din legumele cultivate pe 15 hectare din comuna Probota. Implementarea proiectului a început în această vară, iar anul viitor se va finaliza.

„Am achiziționat o parte din echipamente, dar mai am până anul viitor, când o să termin proiectul. Foarte multe legume se pierd, dar cu ajutorul utilajelor vor fi valorificate. Scopul meu este să dezvolt ferma, de aceea am depus proiectul european. O să fac suc de tomate, murături, tot ce se poate valorifica. Ne gândim să ne extindem și să facem și sere cu legume, pentru că în spații protejate este mai ușor să controlezi investiția. Oamenii au nevoie de mâncare deci acest domeniu, agricultura, nu va muri niciodată”, susține Dana Chistol, tânăr fermier din Iași.

Tinerii din Iași investesc în mediul rural

O altă afacere de succes din mediul rural este a tânărului Ionuț Popa, din comuna Tansa. Ieșeanul vrea să investească 60.000 de euro în procesarea legumelor.

„Noi avem o afacere de familie și era nevoie să o dezvoltăm. Nu am sperat că o să luăm bani europeni, dar am reușit, în cele din urmă, să-i accesăm. Este nevoie și de ajutor din partea autorităților ca să putem dezvolta afacerile. Până la urmă, tot la stat se întorc banii, ca taxe și impozite. Noi sperăm să vindem produsele în supermarketuri”, susține Ionuț Popa, tânăr fermier din Iași.

În anul 2021, a fost deschisă o sesiune de depunere a proiectelor în submăsura 6.1. Cererea a fost ridicată, fiind depuse 73 de cereri de finanțare. Doar 28 de dosare din Iași au fost selectate pentru a primi banii europeni, 1,5 milioane de euro. Fondurile alocate sesiunii de primire a proiectelor s-au epuizat înainte de termen.

Sere cu legume și ferme zootehnice, dezvoltate cu fonduri europene

Ieșenii care s-au instalat ca tineri fermieri în ultimii 3 ani au accesat fonduri europene, în valoare de 7 milioane de euro. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a plătit celor 175 de beneficiari din Iași banii necesari pentru modernizarea serelor cu legume, înființarea unor ferme zootehnice sau dezvoltarea unor afaceri apicole. Cele mai multe dosare au fost depuse de tinerii care au vrut să dezvolte afaceri în sectorul legumicol, unul dintre domeniile care, în ultimii ani, a atras investitori.

Astfel, o parte din cei care investesc fondurile nerambursabile, în valoare de 40.000 de euro, sunt persoane care au muncit în străinătate și vor să rămână în localitățile natale. Multe proiecte pentru obținerea fondurilor europene au fost depuse de ieșenii din comunele Sinești, Cozmești, Popești, Țuțora, Golăești și orașul Târgu Frumos.

Antreprenorii din mediul rural au primit banii pentru a moderniza serele cu legume. Tinerii din Iași investesc banii europeni și în utilajele agricole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`