Prima pagină » Economic Local » Tinerii din Iași au investit fonduri europene de peste 1 milion de euro în mici bazine legumicole. Numărul celor interesați de investițiile în acest domeniu este în creștere

Tinerii din Iași au investit fonduri europene de peste 1 milion de euro în mici bazine legumicole. Numărul celor interesați de investițiile în acest domeniu este în creștere

01 feb. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Tinerii din Iași au accesat fonduri europene de peste 1 milion de euro, în ultimii 4 ani, pentru investițiile în mici bazine legumicole. Potrivit specialiștilor din Iași, a crescut numărul celor interesați de banii acordați prin intermediul măsurilor 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri”, 6.3.- „Dezvoltarea fermelor mici” sau în Programul „Tomata”. Aceștia au folosit banii acordați de stat sau de la Uniunea Europeană pentru a dezvolta afaceri de succes în domeniul legumicol

Un sfert dintre proiectele aprobate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și depuse de tinerii din Iași au fost pentru investițiile în agricultură, în mici bazine legumicole. Tinerii au investit peste 1 milion de euro, bani obținuți de la Uniunea Europeană sau de la bugetul de stat. Astfel, aceștia fie au încasat 3.000 de euro prin Programul „Tomata” și au cumpărat sisteme de încălzire, fie au primit între 15.000 și 40.000 de euro, fonduri europene pe care le-au investit în mărirea exploatațiilor și au înființat solarii noi sau au investit în sisteme de irigații. Indiferent de ceea ce au făcut cu banii aceștia, au reușit să dezvolte afaceri de succes cu banii primiți, astfel că produsele lor sunt vândute pe tarabele din piețe sau direct la fabrici de procesare a legumelor.

„A crescut numărul celor care au solarii, fiind mici bazine legumicole în câteva comune de pe malul Prutului, precum Țuțora. I-au ajutat fondurile europene, banii de pe programul «Tomata». În jur de 100 de legumicultori de la Târgu Frumos au accesat fonduri de la AFIR și au fost bani bineveniți. Și-au dat seama că sunt importante fondurile europene, de aceea mă întreabă mereu când se dă drumul la depunerea proiectelor, mereu îi ajut și așa se dezvoltă și ei”, susține Feodorov Eusehnie, director executiv al Asociației Cultivatorilor de Legume din Târgu Frumos, cea mai mare comunitate de legumicultori din Iași, cu câteva sute de membri.

Tinerii din Iași au investit între 15.000 și 40.000 de euro în afacerile din mediul rural, fiind înființate mici bazine legumicole în județ

Fermierii din Iași care au depus cereri în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 au obținut între 15.000 și 40.000 de euro pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural. Cei care au primit sume mai mici au accesat treptat banii și pe alte măsuri. Astfel, dacă au început cu o investiție de 15.000 de euro, fonduri europene, au mai depus un proiect și pentru tinerii fermieri și au mai primit 40.000 de euro. Unul dintre fermierii din Iași, din comuna Țuțora, care a dezvoltat o afacere de succes cu banii europeni, este Paul Straton. Ieșeanul susține că în ultimii 2 ani a investit 20.000 de euro în afacere și deja a amortizat jumătate din investiție.

„Noi am primit 15.000 de euro în urmă cu 3 ani și intenționăm să mai depunem un proiect pentru tinerii fermieri. Vrem să ne dezvoltăm pentru că am văzut că merge treaba cu solariile. Tot ce avem ducem la piață. Avem clienți care vin în fiecare zi și cumpără. Cred că e și trendul cu mâncarea vegetariană și de asta iau mai multe legume acum. Noi avem două solarii și pot să spun că în ultimii 2 ani, de când vindem la piață, nu am avut pierderi așa cum credeam că o să avem. Adică noi suntem mulțumiți de vânzare și de asta vrem să ne extindem. Am cheltuit, până acum, 20.000 de euro”, susține Paul Straton.

Tinerii fermieri din diaspora pot accesa fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural

AFIR deschide, în perioada 4 ianuarie – 4 mai 2021, o noua sesiune de primire a proiectelor pentru tinerii fermieri din diaspora. Este vorba despre submăsura 6.1- „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”. Alocarea financiară pentru această sesiune continuă este de 20 de milioane de euro. Pragul de calitate pornește de la 70 de puncte, descrescând lunar cu 15 puncte. Astfel, în ultima lună de sesiune, în perioada 5 aprilie – 4 mai 2020, pragul lunar de calitate va fi de 25 de puncte. Ghidul solicitantului pentru această sesiune a fost modificat pentru a ușura accesarea finanțării nerambursabile pentru tinerii din diaspora care vor să se instaleze ca șefi sau manageri ai exploatației. Astfel, au fost revizuite și clarificate condițiile și precondițiile pe care tinerii din diaspora trebuie să le îndeplinească pentru a depune proiectul, simplificându-se modalitatea de depunere a documentelor doveditoare a studiilor și a locului de muncă.

Tinerii fermieri din diaspora care au absolvit, în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare, un program de studiu în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară, respectiv postuniversitar, universitar, preuniversitar, în țări membre ale Uniunii Europene (UE) sau țări terțe din UE, pot obține banii. Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100 la sută nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole (dimensiunea exploatației agricole se poate calcula și prin noua aplicație pusă la dispoziția celor interesați pe pagina de internet a AFIR – http://so.afir.info/). Până în prezent nu a fost depus niciun proiect din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *