Prima pagină » Economic Local » Tinerii din Iași, atrași de subvenția de 3.000 de euro din programul „Tomata”. Când primesc banii de la Ministerul Agriculturii
Tinerii din Iași, atrași de subvenția de 3.000 de euro din programul „Tomata”. Când primesc banii de la Ministerul Agriculturii

Tinerii din Iași, atrași de subvenția de 3.000 de euro din programul „Tomata”. Când primesc banii de la Ministerul Agriculturii

07 apr. 2023, 02:00, 1 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Interesul ieșenilor pentru subvenția de 3.000 de euro ce este acordată în programul „Tomata” este ridicat și în acest an, mai ales în rândul tinerilor. Din cele 138 de cereri depuse la Direcția Agricolă Iași, 44 sunt din partea legumicultorilor care au până în 40 de ani. Această tendință privind interesul tinerilor pentru legumicultură se observă și la nivel național

Numărul ieșenilor interesați de subvenția de 3.000 de euro ce este acordată în programul „Tomata” este în creștere. Anul acesta s-au înscris, la Direcția Agricolă, 138 de producători, din care 44 sunt tineri care au până în 40 de ani, adică un procent de 32 la sută din numărul total de cereri depuse. Astfel, prin implicarea tinerei generații în dezvoltarea propriilor afaceri din agricultură, acest sector poate atrage mai multe investiții, potrivit specialiștilor din agricultură.

În programul de susținere a producției de tomate în spații protejate, cuantumul ajutorului de minimis va fi în valoare de 3.000 de euro/1.000 mp/beneficiar. Valorificarea producției se va face până la data de 30 iunie 2023, inclusiv. O noutate în cadrul programului ce se va derula și anul acesta, pentru simplificarea aplicării, este reprezentată de faptul că se va efectua o singură verificare după notificările transmise de către potențialii beneficiari, cu cel puțin 10 zile înainte de recoltare, care va viza identificarea suprafeței înființate, precum și evaluarea producției de tomate înainte de recoltare.

Tinerii din Iași, atrași de subvenția de 3.000 de euro din programul „Tomata”

Programul a avut succes în Iași, chiar de la lansare, în anul 2018. Anual a crescut numărul beneficiarilor. Numai în anul 2022 au fost depuse 95 de cereri, iar 85 de beneficiari au primit banii. Producătorii au primit ajutoare în valoare de 400.000 de euro. Din numărul total de 95 de producători înscriși în program în anul 2022, 85 au fost eligibili să încaseze ajutoare financiare. Ieșenii care au primit banii dețin o suprafață de sere pe 40.000 de metri pătrați și solarii pe 147.000 de metri pătrați. Valorificarea producției se va face până la 30 iunie 2023.

Astfel, pentru ardei gras şi/sau lung (kapia), castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde, producția minimă este cuprinsă între 400 de kilograme și 3.500 de bucăți sau kilograme la 1.000 de metri pătrați, în funcție de tipul legumelor. De asemenea, la salată, producția minimă e de 3.500 de bucăți/1.000 mp, la spanac e de 400 kg/1.000 mp sau 3.500 de kilograme/1.000 de metri pătrați pentru roșii sau castraveți.

Programul „Lâna” se derulează și anul acesta

Crescătorii de ovine din Iași se pot înscrie anul acesta în programul „Lâna”. Subvenția pentru lână va avea un cuantum dublu față de programul anterior. Înainte, crescătorii de ovine primeau o plată de 1 leu pentru un kilogram de lână, însă suma va crește la 2 lei pe kilogram.

Programul „Lâna” a debutat în anul 2018, dar a avut câteva probleme. Crescătorii de ovine din Iași și-au pus speranța în acest program, însă nu au fost mulțumiți de cum s-a derulat și au cerut modificări. Fermierii trebuiau să ducă lâna la centrele de colectare, la sute de kilometri de Iași, iar apoi primeau banii, sume care acopereau transportul.

Pe de altă parte, producătorii din Iași vor primi subvenția de 3.000 de euro din programul „Tomata” până la finalul acestui an.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`