Prima pagină » Actualitate » Tinerii cu vârsta de 16 ani primesc bani de la stat. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Tinerii cu vârsta de 16 ani primesc bani de la stat. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Tinerii cu vârsta de 16 ani primesc bani de la stat. Ce condiții trebuie să îndeplinească

03 iul. 2024, 09:00,
BZI.ro, în Actualitate

Tinerii cu vârsta de 16 ani primesc bani de la stat. Agenţia Națională pentru Ocuparea Forţei de Muncă informează absolvenţii instituţiilor de învăţământ, promoţia 2024, că pot beneficia de indemnizație de șomaj pentru 6 luni, în anumite condiții. Vârsta minimă este de 16 ani. Iată ce condiții trebuie să îndeplinească.

Tinerii cu vârsta de 16 ani primesc bani de la stat

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de 6 luni, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, dacă se înregistrează la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoană în căutarea unui loc de muncă.

Indemnizaţia de şomaj se acordă după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării, precum informare şi consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională, dar beneficiază și de măsuri de stimulare a ocupării și anume prime la angajare.

Actele necesare pentru înregistrarea absolventului ca persoană în căutarea unui loc de muncă, sunt actul de identitateactele de studii şi de calificare sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii și declaraţie pe proprie răspundere privind starea de sănătate.

Ajutor financiar pentru tinerii care vor să se angajeze

Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2024 se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă.

Stimulentul de 1.000 lei este acordat tinerilor şomeri neindemnizaţi. Ministerul Muncii mai acordă prima de inserţie de 1.794 de lei pentru absolvenţii din evidenţele ANOFM care îşi găsesc un loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire. Se acordă jumătate din primă la angajare, jumătate după 12 luni. România este ţara cu cei mai mulţi tineri, cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani, care nu lucrează dar nici nu sunt ocupaţi cu educaţia, cu studiul sau cu urmarea unor studii superioare sau măcar liceale.

Ministerul Muncii a anunțat că în acest an va oferi mai multe prime de mobilitate, precum de încadrare – maximum 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care se încadrează în muncă la o distanţă mai mare de 15 km de domiciliu; de instalare -12.500 lei pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 km de domiciliu; de relocare – 900 lei/lună, timp de 36 luni; pentru acoperirea a 75% din cheltuielile de locuire, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu.

De asemenea, Ministerul Muncii a mai precizat că va acorda subvenții pentru angajatorii care aleg să încadreze tineri în diverse categorii. Tineri absolvenți de învățământ primesc o subvenție de 2.250 lei/lună, pe o perioadă extinsă de 12 luni. Tinerii NEET (cei care nu sunt angajați, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională) beneficiază și ei de o subvenție lunară de 2.250 lei, pentru o durată de 12 luni. Pentru tinerii cu risc de marginalizare socială cu care s-au încheiat contracte de solidaritate, sprijinul este sub forma unei subvenții de 2.392 de lei pe o perioadă cuprinsă între un an și maximum trei ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *