Prima pagină » Eveniment-Social » Tinerii cu autism din Iași sunt implicați într-un nou proiect desfășurat de ANCAAR. Obiectele create în atelier vor fi vândute pe internet, iar banii vor fi donați

Tinerii cu autism din Iași sunt implicați într-un nou proiect desfășurat de ANCAAR. Obiectele create în atelier vor fi vândute pe internet, iar banii vor fi donați

22 oct. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Eveniment-Social

Tinerii diagnosticați cu autism din județul Iași participă la ateliere de creație a obiectelor din mozaic în cadrul filialei din municipiu a Asociației Naționale pentru Copii și Adulți cu Autism din România. Aceste obiecte vor fi valorificate prin intermediul unei platforme online, ce urmează a fi creată în luna noiembrie, sub formă de donații

În această perioadă, Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR), filiala Iași, derulează proiectul „Privind Autismul prin Ochi de Mozaic”, co-finanțat de Primăria Municipiului Iași. Prin intermediul acestui proiect se urmărește înființarea unui atelier de mozaic în cadrul programului de terapie ocupațională, în special pentru tinerii beneficiari diagnosticați cu autism, dar și includerea familiilor lor în aceste activități. În cadrul proiectului sunt implicați 11 tineri cu autism din județul Iași, care frecventează programele asociației, cu vârsta cuprinsă între 16 și 26 de ani. Aceștia vin zi de zi la sediul filialei din municipiul Iași, unde petrec câte 6-7 ore, timp în care participă la diferite activități, printre care și la cele de realizare a obiectelor din mozaic.

„Atelierele de creație se desfășoară folosind tehnica mozaicului și pun accent pe dezvoltarea abilităților necesare îndeplinirii sarcinilor. De aproape o lună aceștia au realizat deja ceasuri, obiecte de natură religioasă, pandantive și multe altele, alături de un terapeut ocupațional și trei psihologi”, a declarat Carmen Ghercă, președinte ANCAAR, filiala Iași.

Obiectele realizate de tinerii cu autism din Iași în cadrul atelierului vor fi valorificate sub formă de donații

Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România, filiala Iași, are 30 de membrii, 11 fiind tineri cu vârsta de peste 14 ani, iar restul sunt copii diagnosticați cu autism. Proiectul „Privind Autismul prin Ochi de Mozaic” se va finaliza pe data de 15 decembrie 2020. Obiectele realizate în cadrul atelierului vor fi valorificate prin intermediul unei platforme online, ce urmează a fi creată în cadrul acestui proiect în luna noiembrie.

„Prin acest proiect am reușit să organizăm un atelier prin care tinerii să realizeze obiectele de mozaic. Ne dorim să arătăm că acești tineri pot fi valorificați și că au anumite abilități. Obiectele, pe lângă latura estetică, o au și pe cea practică, iar tinerii vor fi motivați odată ce vor vedea că acestea sunt apreciate de ceilalți. Cu ajutorul platformei online, obiectele vor fi valorificate sub forma unor donații care vor putea contribui la continuarea derulării acestui proiect. Astfel, din donațiile obținute se vor investi în noi materiale din care se realizează aceste obiecte. Înainte de lansarea platformei ne dorim să organizăm o expoziție pentru care am luat în calcul desfășurarea evenimentului în mediul online. Luna viitoare sperăm să punem platforma online în aplicare”, a mai explicat Carmen Ghercă.

Activitatea asociației a fost afectată de pandemia COVID-19

Cei 30 de membri ai ANCAAR, filiala Iași, participă la programe de logopedie, kinetoterepie, terapie senzorială și ocupațională. Proiectul „Privind Autismul prin Ochi de Mozaic” face parte din programul de terapie ocupațională, fiind unul mai concret, nișat pe activități cu o finalitate palpabilă, după ce aceștia au fost învățați să gătească sau să se ocupe de curățenie. Acesta este primul an în care se realizează acest atelier, fiind co-finanțat de Primăria Iași cu suma de 29.120 de lei, iar pentru a continua activitatea din acest atelier asociația are nevoie de donații.

Din cauza pandemiei COVID-19 a fost mult mai dificil să se realizeze demersurile în vederea obținerii donațiilor și sponsorizărilor. Evenimentele organizate în timpul anului au fost anulate, iar pentru foarte multe firme a fost o perioadă complicată care nu a permis activități în vederea acordării sponsorizărilor. Concret, pentru ANCAAR, filiala Iași, obținerea donațiilor și sponsorizărilor este strict necesară pentru a-și desfășura activitățile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`