Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a deschis oficial manifestările organizate sub egida Zilele TUIASI 2022 cu o conferință în care tinerii cercetători au vorbit despre importanța studiilor doctorale și a cercetării începute încă din timpul studenției.
Miercuri, 9 noiembrie 2022, în Sala de Conferințe a TUIASI, din Corpul T – Rectorat, a avut loc conferința „Studiile doctorale în TUIASI – de la experiența personală la vocația excelenței”, coordonată de către prof. univ. dr. ing. Alina Minea, directorul Consiliului Studiilor Universitar de Doctorat (CSUD) de la TUIASI.
Conferință despre studiile doctorale la Politehnica ieșeană
Aceasta a vorbit în deschidere despre faptul că evenimentul ce a avut loc miercuri se află deja la a treia ediție și are o importanță cu atât mai mare cu cât este inclus în cadrul sărbătoririi zilelor universității, arătând relevanța studiilor doctorale pentru întreaga comunitate academică.
„Doctoratul este o experiență personală până la urmă, studiile doctorale înseamnă mai mult decât un ciclu de studii: înseamnă bucurie, studiu, cercetare. Înseamnă câteodată eșec sau dezamăgire, iar cumva toată perioada aceasta care durează minimum 3 ani ne trece pe fiecare dintre noi – pe dumneavoastră, studenți, dar și pe coordonatori – prin toate aceste etape, pornind de la bucurie, muncă și încercarea de a face față și eșecului, în special la unele lucruri gândite într-un fel care nu funcționează în acel fel. Trebuie găsită putere de a identifica noi soluții și în final de a realiza această teză de doctorat”, a declarat prof. univ. dr. ing. Alina Minea, director CSUD.
Prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relațiile internaționale la TUIASI, prezentă la eveniment, a marcat oficial debutul Zilelor TUIASI 2022, vorbind despre bucuria de a deschide seria manifestărilor cu povestea de succes a tinerilor cercetători prezenți miercuri dimineață în sala de conferințe.
„Zilele TUIASI 2022 încep cu experiența doctorală, povestea de succes a celor care astăzi vor vorbi, și se vor încheia cu patru simpozioane internaționale, conferințe, în care cercetarea științifică este la ea acasă. Aceste conferințe erau pentru cercetătorii așa numiți «consacrați», iar această separare cumva, dacă vreți o ușoară discriminare, a dispărut pentru că studenții doctoranzi, atât în timpul stagiului cât și apoi proaspăt absolvenți, reprezintă cercetători consacrați”, a punctat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu.
Prof. univ. dr. ing. Mariana Gavrilescu, director al Școlii Doctorale de la TUIASI, le-a mulțumit celor prezenți în sală care au finalizat studiile doctorale la TUIASI, dar și conducătorilor de doctorat, cei care au misiunea de a coordona cercetările uneori prea entuziaste ale tinerilor care intră în lumea științei. Și aceasta a punctat semnificația includerii momentului legat de școala doctorală în manifestările Zilele TUIASI 2022, insistând și asupra faptului că nu putea fi găsit un alt eveniment cu o încărcătură mai importantă pentru a deschide această perioadă de celebrare.
„Mulțumesc conducerii universității fiindcă a considerat oportun să deschidă Zilele TUIASI 2022 cu aceste aspecte ce privesc studiile doctorale din universitate, fiindcă ele reprezintă un pilon deosebit de important și știm cu toții acest lucru. La noi aș spune că studiile doctorale se desfășoară într-un ciclu de viață de tip «cradle to cradle», pentru că în fiecare an se repetă aceeași secvență, iar Școala Doctorală acordă o atenție la fel de mare candidaților, doctoranzilor, dar și absolvenților evenimentele precum cel de astăzi, dar și a programelor post-doctorale”, a precizat prof. univ. dr. ing. Mariana Gavrilescu.
În continuare, o serie de proaspăt absolvenți ai studiilor doctorale, majoritatea care activează deja în învățământul superior, au prezentat importanța lucrărilor de doctorat, temele de cercetare, dar și perspectivele inovative pe care le aduc prin acestea.
Observ o sala aproape goala si un prezidiu intru totul corect politic.