Tinerii români care vor să se căsătorească în 2025 trebuie să știe asta! Planificarea unei nunți nu presupune doar acordarea atenției localului unde va avea loc evenimentul, vestimentației, preparatelor culinare sau invitaților. La fel de importantă este perioada în care are loc nunta, ziua în care se stabilește cununia civilă și cea religioasă. În 2025, există anumite zile și perioade în care tradiția interzice oficierea cununiilor religioase. Iată de ce este interzis asta.
Tinerii care vor să se căsătorească în 2025 trebuie să știe asta!
Una dintre cele mai importante interdicții religioase legate de nunți este reprezentată de zilele de post. În anul 2025, cununiile religioase nu pot fi organizate în zilele de miercuri și vineri, considerate zile de post obișnuit, cu excepția celor marcate în calendar cu dezlegare. Cei care vor să se căsătorească anul acesta trebuie să știe în ce perioade din an nu se pot face nunți.
- Săptămâna lăsatului sec de carne: 23 februarie – 1 martie.
- Postul Paștelui: 2 martie – 20 aprilie.
- Săptămâna Luminată: 21 aprilie – 27 aprilie.
- Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel: 16 iunie – 28 iunie.
- Postul Adormirii Maicii Domnului: 1 august – 15 august.
- Postul Nașterii Domnului: 14 noiembrie – 24 noiembrie.
- Perioada dintre Crăciun și Bobotează: 25 decembrie – 6 ianuarie.
De asemenea, în 2025, cununiile religioase nu pot fi organizate în următoarele zile importante:
- 1 ianuarie: Tăierea împrejur cea după trup a Domnului; Sf. Vasile cel Mare.
- 6 ianuarie: Botezul Domnului (Boboteaza).
- 25 martie: Buna Vestire.
- 23 aprilie: Sf. Mare Mucenic Gheorghe.
- 2 iunie: Înălțarea Domnului.
- 6 august: Schimbarea la Față a Domnului.
- 15 august: Adormirea Maicii Domnului.
- 8 septembrie: Nașterea Maicii Domnului.
- 25 decembrie: Nașterea Domnului (Crăciunul).
Asigurarea de nuntă pentru viitorii miri
Noutatea anului 2025 este că a apărut asigurarea de nuntă. Acest tip de asigurare a început să fie de interes pentru tineri chiar din 2024. Dacă până acum asigurările erau destinate pentru case, mașini, sănătate și vacanțe, un nou tip de asigurare îi interesează pe viitorii miri. Asigurarea de nuntă reprezintă o poliță menită să ofere protecție pentru ziua cea mare în cazul în care ceva nu merge conform planului, iar evenimentul este afectat.
Asigurarea de nuntă acoperă diverse situații care pot afecta desfășurarea evenimentului. Polițele standard includ de obicei anularea sau reprogramarea nunții din cauza unor evenimente neprevăzute, cum ar fi boala unui membru cheie sau închiderea neașteptată a locației; neîndeplinirea obligațiilor de către furnizori, precum fotografii sau catering-ul, caz în care pot fi acoperite costurile suplimentare necesare pentru înlocuirea acestora; pierderi și daune, precum obiectele pierdute, furate sau deteriorate, inclusiv inele, torturi, ținute și flori, survenite înaintea evenimentului; poate include și acoperirea în cazul în care un membru nu poate participa din motive financiare; condițiile meteorologice severe care-i împiedică pe nuntași să participe.
Costul unei polițe de asigurare pentru nuntă în România variază în funcție de valoarea totală a evenimentului și de riscurile acoperite. Polițele pot începe de la câteva sute de lei pentru acoperirea unor riscuri minime și pot crește dacă se adaugă acoperiri suplimentare. Dacă mirii trebuie să anuleze sau să reprogrameze ziua nunții dintr-un motiv care nu ține de ei, asigurarea este menită să îi despăgubească.
Tinerii români care vor să facă nuntă anul acesta vor avea în vedere mai multe aspecte. În primul rând, viitori miri trebuie să știe în care perioade din an nu se poate face nuntă și în ce zile nu se poate oficia cununia religioasă. Când vine vorba de organizarea evenimentului și de locație, spre deosebire de moda anului 2024 în materie de nunți, anul acesta petrecerile în aer liber vor fi la mare căutare, dar și cele în locații inedite.