Tinerii care vor să se angajeze anul acesta vor primi bani de la stat. Criza majoră de pe piața forței de muncă îi face pe guvernanți să bage mâna adânc în buget pentru a-i stimula pe tineri să se angajeze. Iată ce condiții trebuie să îndeplinească.
Tinerii care vor să se angajeze anul acesta vor primi bani de la stat
Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2024 se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă.
Stimulentul de 1.000 lei este acordat tinerilor şomeri neindemnizaţi. Ministerul Muncii mai acordă prima de inserţie de 1.794 de lei pentru absolvenţii din evidenţele ANOFM care îşi găsesc un loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire. Se acordă jumătate din primă la angajare, jumătate după 12 luni.
România este ţara cu cei mai mulţi tineri, cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani, care nu lucrează dar nici nu sunt ocupaţi cu educaţia, cu studiul sau cu urmarea unor studii superioare sau măcar liceale.
Ce sume oferă statul pentru tinerii care își caută un loc de muncă
Ministerul Muncii a anunțat că în acest an va oferi mai multe prime de mobilitate, precum de încadrare – maximum 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care se încadrează în muncă la o distanţă mai mare de 15 km de domiciliu; de instalare -12.500 lei pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 km de domiciliu; de relocare – 900 lei/lună, timp de 36 luni; pentru acoperirea a 75% din cheltuielile de locuire, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu.
Cele mai multe angajări au fost făcute în câteva domenii: comerț și reparații – peste 400.000 de contracte noi, construcții – 380.000, industrie prelucrătoare și servicii.
De asemenea, Ministerul Muncii a mai precizat că va acorda subvenții pentru angajatorii care aleg să încadreze tineri în diverse categorii. Tineri absolvenți de învățământ primesc o subvenție de 2.250 lei/lună, pe o perioadă extinsă de 12 luni.
Tinerii NEET (cei care nu sunt angajați, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională) beneficiază și ei de o subvenție lunară de 2.250 lei, pentru o durată de 12 luni. Pentru tinerii cu risc de marginalizare socială cu care s-au încheiat contracte de solidaritate, sprijinul este sub forma unei subvenții de 2.392 de lei pe o perioadă cuprinsă între un an și maximum trei ani.
Tinerii care își caută un loc de muncă anul acesta vor primi bani de la Stat dacă îndeplinesc anumite condiții. Anul trecut, 34.000 de fete și băieți de 19 ani s-au angajat. Cele mai multe contracte noi – 63.000 – au fost semnate de cei în vârstă de 24 de ani. La finalul lui 2023, s-a ajuns la un total de 5,7 milioane de salariați și la stat și la privat.