Prima pagină » Eveniment-Social » Tinerii care iau ajutor social și nu au studii pentru a ocupa un loc de muncă ar putea participa la programe de tip „A doua șansă”!

Tinerii care iau ajutor social și nu au studii pentru a ocupa un loc de muncă ar putea participa la programe de tip „A doua șansă”!

26 apr. 2023, 02:00,
Andreea Timofte în Eveniment-Social

Tinerii care iau ajutor social și nu au studii pentru a ocupa un loc de muncă vor putea participa la programul educațional de tip „A doua șansă”, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, aflat pe ordinea de zi a plenului din Camera Deputaților. Cei care refuză nu vor mai primi ajutorul social, după cum apare în document. Camera Deputaților este, în acest caz, for decizional

Concret, proiectul de ordonanță de urgență modifică Legea nr. 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, precum și Legea nr. 416/2001, privind venitul minim garantat. Potrivit Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, suma medie a ajutorului social este de 305 lei (martie 2023).

Programe de tip „A doua șansă” pentru tinerii care iau ajutor social

Concret, proiectul de ordonanță de urgență modifică Legea nr. 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, precum și Legea nr. 416/2001, privind venitul minim garantat. De asemenea, au fost incluse prevederi referitoare la înscrierea persoanelor apte de muncă, beneficiare de ajutor social, în programul educaţional de tip „A doua şansă”, la recomandarea agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, pe baza locurilor disponibile comunicate de inspectoratele şcolare.

Refuzul de participare va conduce la încetarea ajutorului social şi interzicerea solicitării unui nou drept pentru o perioadă de 12 luni, ca şi în cazul refuzului unui loc de muncă. În situaţia în care numărul persoanelor apte de muncă, beneficiare de ajutor social, depăşeşte numărul de locuri disponibile pentru programul educaţional „A doua şansă”, inspectoratele şcolare pot aproba, după caz, majorarea numărului de participanţi în formaţiunile existente sau înfiinţarea de noi formaţiuni pentru anul şcolar următor.

Neprezentarea la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, asimilată cu refuzul

Persoanele apte de muncă, beneficiare de ajutor social, vor avea obligația să se prezinte la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă din 6 în 6 luni sau de fiecare dată când sunt solicitate, pentru a stimula angajările. Neprezentarea la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă se va asimila refuzului unui loc de muncă şi va conduce la încetarea ajutorului social şi posibilității de depunere a unei noi solicitări după o perioadă de 12 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`