Prima pagină » Local » Tineri ieșeni chinuiți de infecția cu coronavirus! Dependenți de tuburile de oxigen, cer ajutorul medicilor. Mulți au ajuns în această situație pentru că au neglijat simptomele
Tineri ieșeni chinuiți de infecția cu coronavirus! Dependenți de tuburile de oxigen, cer ajutorul medicilor. Mulți au ajuns în această situație pentru că au neglijat simptomele

Tineri ieșeni chinuiți de infecția cu coronavirus! Dependenți de tuburile de oxigen, cer ajutorul medicilor. Mulți au ajuns în această situație pentru că au neglijat simptomele

21 nov. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Pe paturile din spitalele suport COVID-19 din județul Iași ajung din ce în ce mai mulți tineri infectați cu coronavirus în stare gravă. Medicii spun că aceștia nu se pot dezlipi de tuburile de oxigen. Au ajuns în această situație pentru că au neglijat simptomele specifice infecției cu noul tip de virus

În spitalele suport COVID-19 din Iași ajung din ce în ce mai mulți tineri în stare gravă din cauza faptului că au neglijat simptomele specifice infecției cu coronavirus. La scurt timp, ajung dependenți de suportul de oxigen. Medicii spun că neprezentarea la timp la spital poate avea repercusiuni grave. Dacă la începutul pandemiei cei mai mulți ieșeni internați la secțiile de Terapie Intensivă erau persoane vârstnice, cu comorbidități, în prezent sunt internate persoane de toate vârstele.

Din păcate, se întâmplă tot mai des ca pacienții infectați cu noul coronavirus să rămână cu sechele pulmonare. Partea bună a lucrurilor este că mai mulți pacienți care suferă de forme usoare spre medii, după două, trei zile de internare, nu prezintă complicații și se pot întoarce acasă dacă își doresc. De aceea, medicii atrag încă o dată atenția asupra faptului că este important ca persoanele care au simptomele specifice infecției cu COVID-19 să se prezinte la timp la spital.

Povestea tulburătoare a doi tineri ieșeni internați la secția de Terapie Intensivă

La Spitalul Clinic „Căi Ferate” (CF) Iași, doi tineri cu vârsta de 22 și 30 de ani sunt internați în stare gravă la secția de Terapie Intensivă. Deși au fost stabilizați, pacienții sunt dependenți de tuburile de oxigen. Din nefericire însă, tinerii ajunși la ATI și tratați de infecția cu noul coronavirus riscă să rămână cu sechele pulmonare grave. La spitalele suport COVID-19 ajung și copiii care au părinți confirmați pozitiv.

„Din o sută de pacienți infectați cu COVID-19 la Spitalul CF Iași, 40 sunt în stare gravă. La Terapie Intensivă sunt ocupate toate cele șapte locuri. Avem la momentul de față doi tineri internați, cu vârsta de 22, respectiv 30 de ani. Pacientul de 30 de ani este dependent de tuburile de oxigen, iar cel de 22 are o formă medie spre gravă. Ambii sunt stabilizați și deasupra riscului mortal. Au fost transferați de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul «Sfântul Spiridon» Iași și de la UPU Pașcani, în urmă cu trei, respectiv cinci zile, direct la Terapie Intensivă. Totodată, am avut și 6 copii, dar fără forme grave, care au venit după ce au fost infectați părinții”, a declarat dr. Mihai Glod, managerul Spitalului Clinic „Căi Ferate” Iași.

Mai sunt și acum pacienți care semnează pentru externarea la cerere deși sunt infectați cu COVID-19

În ultima perioadă, pacienții internați în spitalele suport COVID-19 cu forme ușoare și medii cer externarea. În conformitate cu condițiile impuse de autoritățile naționale, un pacient infectat cu noul coronavirus poate părăsi spitalul la care este internat. La Spitalul de Recuperare din Iași, în fiecare zi, câte un pacient cere externarea. Medicii spun că, deși bolnavii se prezintă cu simptome la spital, cei care nu prezintă complicații ale bolii se pot externa la cerere după două, trei zile.

„În secția de Terapie Intensivă sunt ocupate toate cele cinci paturi. În compartimentul pentru formele medii avem 20 de paturi disponibile pentru îngrijirea pacienților infectați cu COVID-19. Aceștia ajung la noi după ce s-au prezentat anterior cu febră, tuse, respirație mai dificilă, la UPU sau la Spitalul de Boli Infecțioase. Când ajung la noi, realizăm testele radiologice și alte controale necesare chiar dacă au mai fost realizate. Acești pacienți își îmbunățățesc starea de sănătate în 2-3 zile și solicită externarea. Cei mai mulți pacienți sunt cu vârste cuprinse între 50-73 de ani”, a precizat dr. Doru Baltag, director medical la Spitalul de Recuperare din Iași.

Ieri, 62 de pacienți infectați cu coronavirus luptau pentru viața lor în secțiile de ATI din județ

Ieri, 20 noiembrie 2020, s-a raportat un singur deces în rândul pacienților infectați cu COVID-19 din secțiile de Terapie Intensivă din Iași. Un număr de 312 cazuri noi au fost raportate ieri de autorități. De altfel, tot ieri, în spitalele suport COVID-19 erau 607 paturi ocupate. Dintre acestea, 62 erau ocupate la secția ATI. Mai exact, din cele 62 ocupate la ATI, 9 sunt la Spitalul de Boli Infecțioase, 18 la Spitalul Mobil Lețcani, șase la Spitalul de Pneumologie, cinci la Spitalul Municipal Pascani, cinci la Spitalul de Recuperare, șase la Spitalul C.F. Iași și 13 la Spitalul de Neurochirurgie. Ieri mai erau libere cinci paturi, trei paturi la Spitalul de Neurochirurgie, un pat la Spitalul CF Iasi și unul la Spitalul C.F. Iași.

În ceea ce privește situația din spitalele suport COVID-19 din Iași, ieri mai erau libere 115 paturi. Dintre acestea, două paturi erau la Spitalul de Boli Infecțioase, șase la Spitalul Spitalul Mobil Lețcani, patru paturi la Spitalul de Pneumologie, 32 de paturi la Spitalul Hârlau, un pat la Spitalul de Recuperare, trei la Spitalul „Sf. Spiridon”, 14 paturi la Spitalul Militar și 53 de paturi la Spitalul CF Pașcani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *