Prima pagină » Titlurile zilei » Tineri cu idei de afaceri de succes. O studentă la Facultatea de Horticultură de la USAMV Iași, împreună cu soțul său, au înființat o plantație cu aluni ecologici care le va aduce profit de 10.000 de euro anual

Tineri cu idei de afaceri de succes. O studentă la Facultatea de Horticultură de la USAMV Iași, împreună cu soțul său, au înființat o plantație cu aluni ecologici care le va aduce profit de 10.000 de euro anual

07 oct. 2020, 02:00,
Raluca Costin, în Titlurile zilei

Cosmina Elena Socea, studentă la Facultatea de Horticultură de la USAMV Iași, a înființat o plantație cu aluni ecologici în comuna Girov, din județul Neamț. Livada cu aluni a familiei Socea are în total 10 hectare, din care 7 hectare reprezintă pepiniera unde produc plante cu certificat albastru, livada fiind certificată ecologic. Toată producția de aluni ajunge la un procesator din Italia, iar tinerii au deja planuri de dezvoltare a afacerii

Cosmina Elena și Constantin Socea sunt doi tineri care au vrut să dezvolte o afacere de succes în domeniul agricol și au înființat în anul 2015 o plantație cu aluni ecologici. Ideea de a investi într-un astfel de business a venit ca o necesitate de a dezvolta o plantație cu aluni și în România, după experiența acumulată în acest domeniu în Italia de către cei doi tineri. Pepiniera este autorizată să producă și să comercializeze puieți de aluni soiuri italiene, respectiv Tonda di Giffoni, Tonda Gentile Romana, Mortarella sau Tonda delle Langhe.

Producător de alune: „Toată producția va fi trimisă în Italia, unde am lucrat atâția ani. Încă facem afaceri împreună cu italienii”

Constantin Socea povestește că a plecat în Italia la scurt timp după ce a terminat liceul și a avut șansa să lucreze într-o plantație cu aluni unde a învățat totul despre aceste fructe. ”

Din anul 2002 până în 2016 am stat constant în Italia și am lucrat la o plantație cu aluni. Acolo se făceau lucrurile cap-coadă, de la înființarea pepinierei până la procesarea în același loc. Pentru că acolo am învățat totul despre toate etapele, am decis să facem același lucru și aici. Anul acesta e primul an de producție. Am obținut o tonă și câteva kilograme de alune, iar toată producția va fi trimisă în Italia, unde am lucrat atâția ani. Încă facem afaceri împreună cu italienii”, susține tânărul agricultor.

Constantin Socea estimează că va amortiza investiția peste 2 ani, iar profitul va apărea începând cu anul 10 de la înființarea plantației

Costurile de înființare a plantației au fost de aproximativ 60.000 de euro, iar investițiile celor doi tineri nu se opresc aici.

„În viitor sperăm că producția va fi procesată aici. Acestea ar fi planurile noastre de dezvoltare. Mai avem și la Timiș o plantație mică, înființată prin anul 2008, de care ne ocupăm, dar nu avem o producție atât de mare. Noi vrem să ne extindem cel mai mult aici, în Neamț. Pentru această livadă am cheltuit deja 3.300 de euro pe hectar pentru plante și plantare și alte 2.700 de euro, la hectar, pentru sistemul de irigat. Orice suprafață ar avea plantația, e nevoie și de un sistem de irigații. Pentru cei care nu au, pământul trebuie să fie frezat mereu, să fie negru”, explică tânărul fermier.

Constantin Socea: „Plantațiile cu aluni pot rezista 80 de ani dacă sunt îngrijite corespunzător”

Constantin Socea estimează că peste 2 ani va amortiza investiția de 60.000 de euro.

„Investiția o acopăr din primul an de recoltare, când e producția maximă, adică în anul 8 de la înființarea plantației. Dacă obțin 3 tone la hectar și calculez cel mai slab preț pe kilogramul de alune, adică 2,2 euro, cum a fost acum câțiva ani, de pe 3 tone scot cel puțin 6.000 de euro numai de pe un hectar. Anul acesta am obținut 2,7 euro pe kilogramul de alune, iar acest preț poate fi menținut sau să fie mai mare în anii următori. Noi am investit într-o plantație de durată, care dacă este întreținută poate rezista și 80 de ani”, mai spune Constantin Socea.

Ieșenii își încearcă norocul cu afacerile cu aluni după ce investesc banii câștigați în străinătate

Un alt ieșean care a investit într-o plantație cu aluni este Vasile Țîfoi. Ieșeanul a muncit în străinătate, în agricultură, iar cu banii economisiți a înființat aproximativ două hectare cu aluni pe care le îngrijește din anul 2018. Anul acesta a avut prima producție.

„Noi am testat, ca să spun așa, producția. Am dat pe la prieteni, pe la cunoștințe, prin magazine, și toți spun că e bine, alunele sunt bune. Acum ne gândim să căutăm un client care să ne ia toată producția. Cel mai probabil ne vom orienta către piața din afară, din Italia, unde sunt cei mai mulți procesatori”, spune Vasile Țîfoi.

Ieșenii înființează livezi cu fonduri europene de 1,1 milioane de euro, bani virați în conturile beneficiarilor

Fermierii din Iași au investit aproape jumătate de milion de euro în plantațiile cu aluni. Tot în plantații pomicole au investit ieșenii fondurile europene obținute de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Antreprenorii din Iași au înființat deja cu fonduri europene livezi pe aproximativ 12 hectare, iar alte 3 proiecte în valoare de 1,1 milioane de euro sunt în curs de implementare. Scopul investițiilor în cadrul acestei submăsuri a fost creșterea competitivității exploatațiilor pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înființarea, modernizarea și/sau extinderea unităților de procesare, înființarea de plantații pomicole, reconversia plantațiilor existente și creșterea suprafețelor ocupate cu pepiniere pomicole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *