Tinctura de rostopască pentru uz extern reprezintă un extract natural cu proprietăți terapeutice multiple. Acest remediu tradițional este apreciat pentru capacitatea sa de a susține funcționarea optimă a ficatului și a vezicii biliare. Principiile active din rostopască stimulează producerea și eliminarea bilei, contribuind la digestia grăsimilor și detoxifierea organismului.
Rostopasca, cunoscută în limbajul popular și sub denumirea de iarbă de negi sau negelariță, este o plantă cu efecte curative confirmate de unele studii științifice. Proprietățile curative pe care le are rostopasca fac din această plantă una apreciată atât de către fitoterapeuți, cât și de către pacienți. Rostopasca a dovedit că are proprietăți antispasmodice, antivirale, diuretice, expectorante, purgative și diaforetice.
Tinctura de rostopască pentru uz extern
Preparatele pe bază de rostopască, deci inclusiv tinctura, au fost folosite ca remediu tradițional în special pentru persoanele cu probleme digestive, infecții cu paraziți și bacterii, sindromul colonului iritabil, probleme ale vezicii biliare și ale căilor biliare, precum și pentru detoxifierea ficatului și a intestinului.
Tinctura de rostopască a fost folosită tradițional și pentru durerile de cap, mai ales pentru migrene. Pentru uz extern, poți folosi tinctura de rostopască pentru negi, erupții cutanate pe vizecule, scabie, durere și inflamație, gută sau artrită.
Ca uz intern, unele cercetări sugerează că administrarea pe cale orală, timp de 4 săptămâni, a unui supliment care conținea o combinație de rostopască, frunze de mentă, mușețel, chimen, lemn-dulce, muștar, melisa, angelică și ciulin a adus beneficii persoanelor care sufereau de indigestei.
A redus severitatea refluxului de acid gastric, precum și durerile de stomac, crampele, greața și vărsăturile. Rostopasca acționează prin activarea musculaturii din parte inferioară a stomacului, relaxarea musculaturii din partea superioară a stomacului, precum și prin proprietățile antiinflamatoare, reglarea producției de acid din stomac și protejarea mucoasei gastrice.
De asemenea, s-a dovedit că tinctura de rostopască aduce beneficii persoanelor care se confruntă cu bacterii Gram pozitive, cum ar fi Staphylococcus aureus, Streptococcus, precum și în caz de candida albicand și chiar și unele posibile proprietăți antivirale.
Ce este o tinctură și cum o prepari
În medicina naturistă, există o mulțime de remedii din plante, dintre care pe unele le poți prepara acasă. Pe lângă clasicele ceaiuri și infuzii ori vinuri medicinale, îți poți prepara și diverse tincturi.
Plantele sunt bogate în compuși care protejează organismul, ingrediente active precum polifenolii, alcaloizii, rășinile, terpenoidele și flavonoidele care au efecte puternice antioxidante, efecte antiinflamatoare și efecte care stimulează vindecarea.
Alcoolul extrage proprietățile benefice ale plantei, așa că la final rămâi cu un lichid concentrat care este pline de toate aceste componente benefice ale plantei. La fel ca ceaiurile din plante, tincturile pot fi făcute dintr-o gamă largă de plante, doar că tincturile sunt mai puternice.
De asemenea, o tinctură este un remediu care acționează foarte rapid, deoarece coprul nostru metabolizează alcoolul foarte repede, așa că atunci când iei o tinctură, te poți aștepta să observi rezultatele aproape imediat, chiar într-un interval sub 10 minute, spun specialiștii în fitoterapie.
Totodată, tincturile sunt remedii foarte convenabile, le poți păstra în buzunar, în poșetă sau în sertarul de la biroul de la serviciu și le folosești punând câteva picături într-o linguriță de apă.
Trebuie diluate înainte de administrare, dar pot fi luate și ca atare, depinde de recomandări. Tinctură de rostopască pentru uz extern poate fi folosită și pentru clătirea gurii în cazul afecțiunilor bucale.