Tinctura de propolis este adesea folosită pentru gât. Propolisul este foarte cunoscut pentru beneficiile sale în domeniul sănătății. Această tinctură este una dintre cele mai eficiente, în special pentru durerile de gât, mai ales în contextul răcelilor. Este bine să-i cunoaștem și contraindicațiile înainte de a o folosi.
Tinctura de propolis pentru gât
Există foarte multe remedii pentru durerile și usturimile în gât, adunate de-a lungul timpului din bătrâni. Totuși, multe persoane susțin că tinctura de propolis este unul dintre cele mai eficiente remedii naturiste pentru acest lucru, și nu numai! Aceasta are mult mai multe proprietăți benefice.
Tinctura de propolis este un foarte bun antibiotic și antiinflamator. Acest lucru îl face foarte potrivit în combaterea problemelor de la nivelul gâtului, în special atunci când este vorba de o boală virală, precum răceala. Propolisul este foarte bun în vindecarea infecțiilor faringiene. Acesta poate fi și mestecat, pentru că saliva îl poate solubiliza.
Preparare tinctura de propolis
Nu este foarte greu să preparăm tinctura de propolis, însă trebuie să avem răbdare pe toată perioada de macerare.
Începem prin a pregăti propolisul. Este bine ca acesta să fie puțin mai moale. Înainte de a ne apuca să pregătim tinctura, propolisul trebuie să stea câteva ore la frigider (este recomandat chiar și 24 de ore). Astfel, acesta va fi mai ușor de mărunțit. Trebuie să îl sfărâmităm bine manual, cu un cuțit. Nu folosiți nimic efectric, pentru că acest lucru va influența calitatea propolisului.
După ce l-am mărunțit bine, îl punem într-un borcan de sticlă, de preferat de culoare mai închisă. Turnăm peste acesta alcool cât mai tare, de cel puțin 70 de grade. În acest fel, ne asigurăm că propolisul va fi dizolvat cât mai bine. Cea mai recomandată băutură alcoolică este prima mână de țuică scoasă, însă se poate utiliza orice alcool cât mai natural.
După aceea, putem închide borcanul extrem de bine. Înainte de a-l lăsa la macerat, îl agităm foarte bine. În fiecare zi sau ori de câte ori ne aducem aminte, este recomandat să scuturăm borcanul cu tinctura pentru ca propolisul să se dizolve. Borcanul îl depozităm într-un loc întunecat și răcoros pentru cel puțin două săptămâni. Înainte de a-l folosi, nu mai trebuie să-l agităm.
Contraindicații ale tincturii de propolis
Chiar dacă tinctura de propolis are extrem de multe beneficii și proprietăți, aceasta are și unele contraindicații.
Este bine de știut că femeile însărcinate sau cele care alăptează, nu le este recomandat să utilizeze tinctura de propolis. De asemenea, nici copii sub 7 ani nu au voie să o consume decât dacă medicul specialist le-a indicat acest lucru.
Dacă aveți alergie la polen sau dacă suferiți de vreo boală care vă interzice consumul de alcool (cum ar fi ciroza, hepatitele) este bine să evitați acest remediu.
De asemenea, persoanele care au anumite afecțiuni gastrice, trebuie să mânânce foarte bine înainte de a i se administra tinctura.
Așadar, tinctura de propolis este foarte bună pentru gât și este unul dintre cele mai utilizate remedii naturiste.