Prima pagină » Sanatate » Tinctura de propolis: Ce este și ce beneficii aduce organismului

Tinctura de propolis: Ce este și ce beneficii aduce organismului

19 oct. 2021, 13:08,
în Sanatate

Tinctura de propolis este un produs apicol, reprezentat de extractul alcoolic al propolisului. Se obține prin presare la rece și are numeroase beneficii pentru sănătate.

Mierea nu este unicul produs al albinelor cu rol de tratament, ci și propolisul. El conține un amestec de aproximativ 300 de substanțe diferite, ce îl face un tratament prețios în multe probleme de sănătate. S-a demonstrat că tinctura de propolis este antiinflamatoare, luptă împotriva cancerului și, mai nou, este de real ajutor când simptomele COVID-19 își fac apariția.

Ce este tinctura de propolis

Tinctura de propolis este un produs obținut dintr-o substanță rășinoasă, produsă de albine. Ele amestecă saliva cu ceară, dar și cu diferite esențe extrase din plante și copaci. Consistența propolisului este una lipicioasă, având o culoare maro-gălbuie. Albinele îl folosesc pentru astuparea găurilor stupului, pentru acoperirea pereților interiori, dar și pentru lipirea fagurilor de rame.

Compoziția propolisului depinde de mai mulți factori, cum ar fi amplasarea stupilor și flora din proximitate. Însă, de obicei, propolisul este constituit din: 50% rășini de copaci și vegetale, 30% ceară de albine, 10% uleiuri esențiale și aromatice și 5% polen. De asemenea, în compoziția propolisului mai intră și compușii fenolici, acizii aromatici și aminoacizii.

Tinctura de propolis: Beneficii pentru sănătate

Oamenii folosesc propolisul ca medicament încă din cele mai vechi timpuri. Potrivit unor cercetări recente, există dovezi ale utilizării propolisului chiar din anul 300 ÎHr. Egiptenii îl foloseau pentru îmbălsămare, iar unii medici îl utilizau în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru a ajuta la vindecarea rănilor.

Tinctura de propolis are proprietăți antibacteriene, antifungice, antivirale, antiprotozoare (ceea ce înseamnă că acționează împotriva bolilor parazitare, cum ar fi giardioza), antiinflamatoare și antioxidante. În acest fel, s-a demonstrat că luptă împotriva cancerului, ajută la vindecarea rănilor, susține sănătătatea orală și chiar luptă împotriva SARS-CoV-2.

Tinctura de propolis și cancerul

S-a demonstrat că propolisul are proprietăți anticancerigene. Unele substanțe active conținute de propolis (acid cafeic, quercetină, resveratrol, genisteină și galangină) pot inhiba dezvoltarea acestor celule canceroase, ducând chiar la distrugerea lor.

De asemenea, s-a arătat că flavonoidele din propolis pot inhiba dezvoltarea cancerului oral, de plămâni, de piele, de sân și multe altele.

Cu toate acestea, cercetărileau vizat doar celule izolate sau studii pe animale, ceea ce nu îi poate determina pe medici să recomande propolisul pentru tratarea cancerului.

Tinctura de propolis are beneficii în ceea ce privește vindecarea rănilor

Unele studii au demonstrat că propolisul a dus la regenerarea rapidă a celulelor cutanate, un fenomen vital pentru vindecarea rănilor.

Mai mult, propolisul nimicește mai multe tipuri de bacterii, fapt ce ajută la prevenirea infectării rănilor.

Tinctura de propolis susține sănătatea orală

Propolisul are menirea de a preveni acumularea de fosfat de calciu în cavitatea bucală. Fosfatul de calciu este componenta principală a plăcii dentare.

Datorită proprietății antibacteriene a propolisului, cantitatea de bacterii din saliva persoanelor cu boală parodontală a scăzut semnificativ.

Tinctura de propolis, utilă în ameliorarea simptomelor de COVID-19

Un studiu realizat în urmă cu un an a arătat că proprietățile antivirale ale propolisului pot funcționa și împotriva SARS-CoV-2, virusul responsabil de COVID-19.

Totodată, potrivit unor studii realizate cu mai mulți ani în urmă, propolisul prezintă activitate antivirală și împotriva altor tipuri de virus, inclusiv: rinovirusuri, gripă și virus sincițial respirator.

Așadar, tinctura de propolis are multe beneficii asupra organismului, prin stimularea sistemului imunitar. Acest lucru face ca organismul nostru să devină un scut în fața bolilor.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Cât costă rochia purtată de Prima Doamnă, Mirabela Grădinaru, la Salzburg?
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Cum a arătat tortul de la nunta lui Cristian Vâlcan și a Izabelei. Ce discurs emoționant a ținut Radu Vâlcan pentru miri
Playtech.ro
Raed Arafat îndeamnă românii să aibă pregătită o „trusă” de supravieţuire pentru 10 zile
observatornews.ro
TVA mai mare la viitoarea locuinţă, de la 1 august: Românii pierd o cameră sau mai așteaptă un an pentru avans
Playsport.ro
Satul din România cumpărat de un afacerist cu doar 80.000 euro. Pe o sumă de nimic, și-a luat un adevărat...
Evz.ro
Mihaela Rădulescu, coincidență stranie. Este legat de doi bărbați
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Indemnizația de hrană, doar pentru salariații cu venituri sub 6.000 lei net. Care este plafonul lunar
Dailybusiness.ro
Aliatul din bucătărie la care nu te-ai fi gândit. Cum poți curăța rapid vasele arse cu un truc simplu
RomaniaTV
Statul ia banii românilor de pe card de pe 1 august 2025. Suma disponibilizată, 500 de lei sau 100 de euro!
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
Se schimbă banii luni, 28 iulie 2025! BNR a făcut anunțul despre cea mai nouă monedă a României
redactia.ro
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri cutremurătoare. De ce nu a putut să fie salvat, de fapt, iubitul Mihaelei Rădulescu
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 iulie 2025
28 iulie 2025