Prima pagină » Sanatate » Tinctură de ghințură. Beneficiile acestei buruiene le întrec pe cele ale multor medicamente
Tinctură de ghințură. Beneficiile acestei buruiene le întrec pe cele ale multor medicamente

Tinctură de ghințură. Beneficiile acestei buruiene le întrec pe cele ale multor medicamente

28 feb. 2024, 13:52,
BZI.ro, în Sanatate

Ghințura este cunoscută popular ca o plantă cu proprietăți vindecătoare pentru diverse afecțiuni. În scopuri terapeutice, se utilizează rădăcină de ghințură sub formă de ceai, decoct, vin, sirop sau tinctură. Una dintre cele mai obișnuite forme de administrare este tinctura de ghințură, cunoscută pentru beneficiile pe care le are pentru sănătate.

Tinctură de ghințură. Beneficii și mod de preparare

Tinctura de ghințură este utilizată intern ca remediu natural pentru numeroase afecțiuni. Unul dintre beneficiile cele mai cunoscute este capacitatea sa de a ameliora tulburările digestive și biliare, precum și de a preveni afecțiunile hepatice.

Ghințura (Gențiana) este o plantă care crește în zonele de câmpie și la poalele munților. Există mai multe specii de plante din genul Gențiană, printre care Gențiana Lutea, Gențiana Punctată și Gențiana Asclepiadea.
Atât Gențiana Lutea, cât și Gențiana Punctata au flori de culoare galbenă, dar diferența este că cea din urmă are puncte brune caracteristice. Gențiana Lutea este o specie rară și protejată prin lege.

Gențiana Asclepiadea are flori de culoare albastră, iar rădăcină acestei plante este folosită în scopuri terapeutice. Ea mai este cunoscută sub numele de lumânărică albastră, lumânărica pământului, dințură, doi frați, tăietură sau beșicuță. Rădăcina de ghințură conține cantități mici de uleiuri volatile și mulți alți compuși vegetali care îi conferă proprietăți benefice. Aceasta conține mucilagii, tanin, pectine, glicozizi, alcaloizi, dar și vitamine și minerale. Prin urmare, ghințură prezintă numeroase proprietăți, inclusiv antiinflamatoare, antiseptice, antitoxice, laxative, tonice, antihelmintice (vermifuge) și stomahice.

Tinctura de ghințură poate fi procurată deja preparată din magazinele naturiste sau online, dar poate fi, de asemenea, obținută foarte ușor și acasă. Pentru a prepara tinctura de ghințură, vei avea nevoie de 20 g de rădăcină de ghințură și 100 ml de alcool etilic alimentar de 70 de grade. Mărunțește rădăcina de ghințură și pune-o într-un recipient de sticlă închis la culoare. Toarnă alcoolul etilic alimentar peste rădăcina de ghințură și lasă soluția să macereze la temperatura camerei pentru aproximativ două săptămâni.

Pe parcursul acestei perioadei, tinctura trebuie agitate din când în când. După cele două săptămâni, strecoară soluția și depozitează-o în sticluțe mici de culoare închisă. Tinctura de ghințură se păstrează într-un loc răcoros, ferit de lumina directă a soarelui, și poate rezista până la doi ani.

Ce afecțiuni pot fi tratate cu acest remediu naturist

Cunoscută ca „regina plantelor amare”, ghințura are un rol benefic asupra sănătății ficatului, vezicii biliare și a întregului sistem digestiv. Tinctura de ghințură poate fi utilizată pentru prevenirea și tratarea multor afecțiuni.

Susține sănătatea sistemului digestiv. Este bine cunoscut faptul că ierburile amare sunt benefice pentru sistemul digestiv, iar ghințura este una dintre cele mai amare plante. Beneficiile acestei plante asupra sistemului digestiv se datorează unui constituent numit amarogentină fitochimică. Această substanță este responsabilă pentru gustul amar al plantei.

Previne și tratează afecțiunile hepatice și biliare. Atât în trecut, cât și în prezent, tinctura de ghințură are un puternic efect protector asupra ficatului, fiind un aliat de încredere în vindecarea afecțiunilor hepatice. Pentru a menține echilibrul organismului, este crucial să ai grijă de sănătatea ficatului tău. Una dintre principalele funcții ale ficatului este de a filtra și elimina toxinele acumulate. Acest proces este esențial pentru prevenirea dezvoltării afecțiunilor. Dacă toxinele nu sunt eliminate, acestea se pot acumula în toate organele.

Proprietăți antioxidante pentru organism. Datorită conținutului său bogat în nutrienți, ghințura are proprietăți antioxidante pentru organism. Tinctura de ghințură ajută la protejarea celulelor împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi, prevenirea apariției bolilor cornice, reducerea riscului de apariție a bolilor de inimă sau cancer, împiedicarea deteriorării arterelor și a vaselor mici de sânge, prevenirea și tratarea arteriosclerozei, scăderea tensiunii arteriale și ajută la vindecarea rănilor și infecțiilor.

Compușii activi din ghințură nu numai că vindecă inflamațiile, dar calmează și durerile. Datorită proprietăților antiinflamatorii, tinctura de ghințură are beneficii și poate fi folosită pentru imbunătățirea circulației sanguine și facilitarea vindecării rănilor, tratarea migrenelor și calmarea durerilor de stomac și a spasmelor musculare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *