Timpul de fierbere pentru ouă rămâne a fi o curiozitate ce frământă multe gospodine. Pentru a înțelege toate subtilitățile de gătit ouă este nevoie să cunoști câteva secrete de la marii bucătari. În cele ce urmează vei afla cât timp trebuie să gătești ouăle până când sunt complet fierte și care poate fi gradul de pregătire. În plus, vom explica procesul de pre-gătire și vom descrie diferitele metode de fierbere a ouălor proaspete de găină.
Pentru a obține cele mai delicioase ouă fierte trebuie să ții cont de anumite reguli. Este important nu doar să știi cum să fierbi un ou sau cât timp să îl ții pe foc, ci și cum să îl pregătești. Prima regulă spune că ouăle trebuie spălate înainte de a fi gătite. Învelișul se poate crăpa din cauza schimbărilor de temperatură. Prin urmare, nu este de dorit să puneți alimente reci în apă clocotită. Unii bucătari sfătuiesc să străpungă coaja în partea cea mai rotunjită și tocită a oului. Acest lucru va sparge sacul de aer, astfel încât oul se va găti mai repede, iar albușul nu se va lipi de pereți. Cu toate acestea, nu introduceți acul mai mult de 0,5 cm în cochilie. Sarea va ajuta, de asemenea, să împiedice conținutul oului să se scurgă în timpul procesului de gătire. Veți avea nevoie de 1 linguriță de condiment la 1 un litru de lichid.
Timp fierbere ouă. Sfaturile după care să te ghidezi
Atunci când vrei să pregătești ouă fierte cel mai bine este să alegeți un recipient mic pentru gătitul acestuia, pentru a menține fundul uniform încălzit. Atunci când memorați cât timp trebuie să fierbeți corect ouăle, țineți cont de faptul că dimensiunea, prospețimea produsului și producția acestuia afectează cifrele.
Ouăle proaspete, mari și făcute de casă au nevoie de puțin mai mult timp, așa că nu ezitați să adăugați 2 sau 3 minute la cifrele indicate. Dacă fierbeți ouăle 2 minute aceste vor avea gălbenușul de ou foarte moale. După acest timp de fierbere, albușul și gălbenușul de ou au o textură mai degrabă lichidă.
După 3 minute, ouăle sunt fierte și foarte moi. Albușul abia este fiert, iar gălbenușul este lichid. 4 minute este considerat de către bucătari timpul soft de pregătire. Gălbenușul este încă lichid, iar albușul are o textură mai fermă. Iar după 5-7 minute de fierbere, vei obține un albuș de ou ferm, iar gălbenușul este cremos.
Cum să obții cele mai tari ouă? Intervalul necesar pentru a pregăti proteinele pentru salată
După 8-9 minute proteinele vor fi ferme, gălbenușul este încă moale și are o culoare strălucitoare. Pe când după 10-11 minute gălbenușul începe să fie tare. Se formează proteina, gălbenușul își păstrează miezul liber, dar se îngroașă pe margini.
Deja la 12-13 minute gălbenușul este complet fiert, având o textură destul de tare. Albușul este complet fiert, iar gălbenușul este turtit și mai deschis la culoare. Este bine să știi că deja după 15 minute gălbenușul și albușul de ou devin cauciucate și își pierd toate proprietățile sănătoase.
După cum puteți vedea, un timp exact pentru fierbere de ouă nu există. Însă, nu trebuie să țineți alimentele în apă clocotită mai mult de 15 minute. Dacă sunteți în căutarea a cât timp să fierbeți ouăle pentru o salată, cum ar fi pentru Caesar, vă recomandăm să alegeți un interval mai lung, adică 12-13 minute.