Timothy Ray Brown, renumit pentru că a fost prima persoană vindecată de HIV, a murit de cancer la vârsta de 54 de ani.
Cunoscut drept „pacientul din Berlin”, Brown a fost diagnosticat atât cu HIV cât și cu leucemie mieloidă acută, un cancer al celulelor albe din sânge, în urmă cu mai bine de un deceniu, potrivit Reuters. După diagnosticul de cancer în 2006, Brown a primit radioterapie și un transplant de măduvă osoasă în 2007. Scopul tratamentului a fost de a ucide cancerul existent în corpul său și de a începe producția de celule albe din sânge sănătoase, care sunt generate în măduva osoasă.
Dar medicul care a condus procedura, dr. Gero Huetter, a urmărit să trateze atât leucemia lui Brown, cât și HIV-ul folosind aceeași operație, potrivit The Associated Press.
Huetter a căutat un donator de măduvă osoasă cu o mutație genetică rară care oferă rezistență naturală împotriva infecției cu HIV. Virusul vizează în mod normal celulele albe din sânge numite celule CD4-T, pe care le infiltrează printr-un receptor specific de pe suprafața celulelor; persoanele cu mutație genetică au o versiune modificată a acestui receptor, astfel încât virusul nu poate aluneca în interior, potrivit Live Science.
După transplantul inițial de măduvă osoasă din 2007, Brown a fost vindecat de HIV. El a necesitat un al doilea transplant în 2008 pentru a-i elimina leucemia, dar după ani de remisie, cancerul a revenit anul trecut și s-a răspândit la coloana vertebrală și creier, a raportat Reuters.