Prima pagină » Local » TikTok-ul, raiul petardelor de vânzare! Polițiștii din Iași „vânează” comercianții din piețe, dar din online poți cumpăra orice – FOTO/VIDEO

TikTok-ul, raiul petardelor de vânzare! Polițiștii din Iași „vânează” comercianții din piețe, dar din online poți cumpăra orice – FOTO/VIDEO

15 dec. 2023, 02:00, 3 ,
Dragos Savin în Local

Polițiștii din Iași au declarat, ca în fiecare an, război comercianților care vând ilegal articole pirotehnice. Zeci de kilograme de „pocnitori” au fost confiscate, însă pe TikTok se vând cu sutele, fără ca nimeni să intervină

Polițiștii din Iași desfășoară, în această perioadă, controale pentru a-i depista pe cei care vând articole pirotehnice la colț de stradă. Zilele trecute au confiscat zeci de kilograme de articole și au deschis dosare penale.

„La data de 13 decembrie a.c., polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Iași au acționat, pe raza municipiului Iaşi, pe linia prevenirii si combaterii faptelor antisociale la regimul materiilor explozive reglementate de Legea nr. 126/1995. Astfel, au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor, 34 de kg de articole pirotehnice, din categoriile F2 şi F3 de periculozitate, în valoare de 4.200 de lei. Spre exemplu, au fost depistați doi bărbați de 25, respectiv 39 de ani, care dețineau fără drept articole pirotehnice din categoriile F2 şi F3. A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași.

Petarde de vânzare pe TikTok

Deși petardele pot extrem de periculoase, ele pot fi cumpărate de oricine din mediul online. În piețele din Iași, acestea sunt vândute pe sub mână. Polițiștii locali au început și ei controalele prin piețele și cartierele din oraș. Cei care comercializează astfel de obiecte riscă dosar penal și o amendă de până la 7.500 de lei. Deși oamenii legii patrulează prin zonele unde se vând materiale pirotehnice, de cele mai multe ori, vânzătorii fug de la locul faptei când zăresc echipajele sau nu au asupra lor niciun obiect pe care-l oferă la vânzare.

Polițiștii locali patrulează prin piețe

Petardele sunt extrem de periculoase, chiar recent a fost un caz în care un bărbat a fost rănit grav după ce a folosit o petardă.

„Până acum avem două cazuri în care am aplicat și amenzi. La sfârșitul lunii noiembrie au fost mai multe sesizări, însă după ce a fost și incidentul cu bărbatul care a fost ars, a scăzut și numărul sesizărilor. Noi oricum facem controale zilnice, pentru a menține lucrurile sub control. Pentru cei care comercializează, dețin sau folosesc astfel de materiale pirotehnice fără autorizație și este identificată de către polițiști, i se întocmește dosar penal, conform legii 61”, a transmis Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale Iași.

De obicei, tiparul este asemănător în orice piață, la una dintre intrări stau 5-6 indivizi care analizează lumea și caută posibili clienți. După ce se uită prin mulțime, vânzătorul abordează clientul discret și îl întreabă dacă dorește să cumpere petarde. Dacă răspunsul este afirmativ, atunci începe să-și prezinte oferta și prețurile. Poate că oamenii legii ar trebui să verifice și mediul online, de exemplu, pe TikTok se poate observa cum se vând petarde.

Comentarii
  • Autoritatile corupte

    Sa nu mai manance kkt aiurea politia ca petardele si tigarile se vand cu stirea lor. Cand nu o sa mai puna botul la spaga o sa se termine cu contrabanda…

  • De petarde să moară!

  • Pe bune, au declarat razboi ? Si aia de la sectia 1 din dacia? de ani de zile se vand petarde la cot la bicaz si militienii se fac ca ploua. E dulce cascavalul de la ion, nu ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 august 2024
06 august 2024