TikTok a anunțat că își va înceta activitatea în Hong Kong. Decizia vin e ca urmare a a controversatei legi privind securitatea naţională impusă de Beijing. TikTok se alătură astfel marilor companii din industria tech care au reacționbat negativ la controversata lege a securității naționale, scrie CNN.
“Ca urmare a ultimelor evenimente, am decis să oprim activitatea în Hong Kong”, a declarat un reprezentant al companiei, pentru CNN.
Alte mari firme, precum Facebook, Twitter și Google au declarat că vor întrerupe colaborarea cu autoritățile din Hong Kong, privind informațiile utilizatorilor.
Potrivit noii legi, şeful poliţiei din Hong Kong poate controla şi suprima orice activitate pe internet, orice informaţie putând fi cenzurată dacă se consdieră că sunt ”motive rezonabile” și că aceasta încalcă legea privind securitatea naţională. Mai mult, noua lege permite ca șeful poliției să poată cere organizaţiilor internaţionale să furnizeze informaţii despre activitatea lor în Hong Kong. În plus, acesta poate solicita date personale, sursele de venituri şi situaţia cheltuielilor.
Poliţia poate ordona companiilor furnizoare de internet şi celor prestatoare de servicii să retragă orice informaţie şi să le confişte toate echipamentele. În cazul în care respectivele companii refuză să se supună acestei dispoziţii, reprezentanţii lor sunt pasibili de amenzi sau de pedepse de până la un an de închisoare.
Parlamentul Chinei a adoptat marţi legea privind securitatea naţională în Hong Kong, creând astfel premisele celei mai radicale schimbări ale modului de viaţă în fosta colonie britanică după revenirea teritoriului sub autoritatea Chinei în urmă cu aproape 23 de ani, informează Reuters.
TikTok își încetează activitatea în Hong Kong: reacții dure din SUA
Secretarul de stat, Mike Pompeo, a reacționat dur la decizia Chinei de a introduce această lege, fapt ce a dus la la retragerea cărţilor din Hong Kong care ar putea încălca legea privind securitatea naţională.
„Când cerneala este încă proaspătă pe legea represivă privind securitatea naţională, autorităţile locale – într-un act orwellian – au înfiinţat deja un Birou de securitate naţională, au început să ridice cărţile critice la adresa PCC (Partidul Comunist Chinez) de pe rafturile bibliotecilor, să suprime sloganurile politice şi cer acum şcolilor să impună cenzura”, a declarat Mike Pompeo.
După adoptarea legii, mai multe organizații de activism pro-democrație au anunțat că își sistează operațiunile în Hong Kong, dar că își vor continua activitatea în afara granițelor sale. Poliția a făcut și primele arestări după intrarea în vigoare a legii. Un bărbat a fost reținut pentru că ținea în mâini un steag al independenței metropolei.
În schimb, Regatul Unit a anunțat că va oferi cetățenie britanică pentru toți rezidenții din Hong Kong eligibili. Decizia a fost luată după adoptarea de către China a controversatei legi prin care este redusă autonomia metropolei, relatează CNN.
Legea securităţii naţionale la Hong Kong a fost denunţată de mai mult țări drept o tentativă de a pune căluş opoziţiei din fosta colonie britanică.
Douăzeci şi şapte de ţări membre ale Consiliului Drepturilor Omului – între care Franţa, Germania, Regatul Unit şi Japonia – au condamnat această lege, iar Statele Unite au ameninţat China cu represalii, promiţând ”să nu stea cu braţele încrucişate”.
Cele 27 de state îndeamnă China să reexamnieze noua lege a securităţii la Hong Kong, care ”ameninţă” libertăţile în acest teritoriu semiautonom, într-un comunicat adresat Consiliului ONU Drepturilor Omului, la Geneva.