Combinarea consumului de țigări electronice cu fumatul convențional ar avea efecte asupra sănătății cel puțin la fel de dăunătoare ca fumatul simplu de țigări, potrivit unui nou studiu științific.
Țigara electronică este considerată a fi un real ajutor în renunțarea la fumat, la fel ca plasturii sau alți înlocuitori ai nicotinei. Din păcate, deși virtuțile sale de a renunța la fumat sunt evidente, beneficiile pentru sănătate ar trebui calificate, cel puțin atunci când este asociata cu tutunul.
Publicat în revista Circulation, un nou studiu indică faptul că asocierea țigărilor electronice cu tutunul ar fi cel puțin la fel de dăunătoare pentru sănătate ca și utilizarea țigaretelor normale.
Cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică a Universității din Boston au efectuat o analiză a datelor cu privire la peste 7.100 de adulți americani. Oamenii de știință au studiat efectul combinației de fumat conventional și țigări electronice asupra inflamației și stresului oxidativ, factori cheie în dezvoltarea bolilor cardiovasculare induse (printre altele) de fumat. Acești factori sunt considerați a fi predictori ai evenimentelor cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord și insuficiență cardiacă.
Tigările electronice și fumatul combinate sunt la fel de dăunătoare ca țigările
Un total de cinci biomarkeri de inflamație și stres oxidativ au fost analizați din probe de sânge și urină. Participanții au fost clasificați în patru categorii pe baza stilului lor de fumat pe o perioadă de 30 de zile:
- nici vaping, nici tutun convențional (58,6% dintre participanți);
- vapare exclusivă (2% din probă);
- fumat exclusiv (30% din participanți);
- utilizarea dublă a tutunului și a țigărilor electronice (aproximativ 10% din participanți).
Analiza a relevat apoi că „vaperii exclusivi” au prezentat un profil de stres inflamator și oxidativ similar cu cel al nefumătorilor și mai mic decât cel al fumătorilor obișnuiți de tutun. În mod surprinzător, atât fumătorii de țigări electronice, cât și dependenții obișnuiți de tutun au avut niveluri mai ridicate de inflamație și stres oxidativ decât nefumătorii, in toți biomarkerii măsurați.
În contrast, studiul a constatat că combinarea tutunului obișnuit cu țigările electronice a dus la niveluri de stres oxidativ și inflamație comparabile cu cele ale persoanelor care fumează doar țigări obișnuite.
„Cred că [acest studiu este] un mesaj important pentru persoanele care ar putea crede că utilizarea țigărilor electronice în timp ce continuă să se fumeze țigări combustibile le reduce riscul. Acest model observat frecvent de dublă utilizare nu a fost asociat cu niveluri mai scăzute de markeri inflamatori și nu este probabil să ofere reducere a riscului în această zonă specifică”, a comentat dr. Rose Marie Robertson, co-autor al studiului și membru al American Heart Association.
„[Unii fumători] folosesc țigări electronice pentru a reduce frecvența cu care fumează. Ei devin adesea utilizatori ai ambelor produse, mai degrabă decât sa treaca complet de la unul la altul. Dacă țigările electronice sunt folosite ca mijloc de a renunța la fumat, țigara ar trebui înlocuită complet și ar trebui urmat un proces pentru a scăpa de toate produsele din tutun”, a adăugat Andrew Stokes, co-autor al studiului.