Tigările electronice sunt cel puțin la fel de toxice ca țigările convenționale clasice. Compușii care se formează în e-lichide sunt toxici și ar putea provoca probleme respiratorii, cardiace și vasculare. Acestea eliberează amestecuri chimice instabile care conțin o mare varietate de substanțe chimice cu proprietăți toxicologice neașteptate.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a calificat tigara electronica drept „incontestabil dăunătoar”, evidențiind riscul de iritare a căilor respiratorii, a gâtului și a ochilor sau riscul de efecte cardiovasculare. Și chiar susținând că „nu ar trebui promovata ca ajutor de renuntare la fumat”.
Studiile privind potențialul efect dăunător al tigărilor electronice s-au înmulțit. Multe sugerează că utilizarea țigărilor electronice nu este lipsită de risc. Cercetătorii de la Universitatea Duke din Statele Unite susțin că nivelurile ridicate de compuși toxici se formează atunci când producătorii de țigări electronice amestecă arome și solvenți.
Pentru a ajunge la aceste concluzii care arata ca tigările electronice sunt cel puțin la fel de toxice ca țigările convenționale clasice, oamenii de stiinta au analizat celulele care acoperă bronhiile. Mai întâi când sunt expuse la produse aromatizante precum vanilină, benzaldehidă sau cinamaldehidă (scorțișoară). Apoi, când sunt expuse la compuși care se formează după amestecarea cu solvenți precum propilen glicol sau glicerină vegetală. Rezultat: noii compuși sunt mai toxici decât compușii-mama, iar produsele derivate din benzaldehidă și cinamaldehidă sunt chiar mai toxice decât compușii derivați din vanilină.
Creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale
Cercetătorii arată că acești noi compuși sunt responsabili pentru răspunsurile inflamatorii care pot duce la creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, dar și la tuse și dificultăți de respirație. Ele arată chiar că concentrațiile scăzute ale acestor produse pot fi suficiente pentru a provoca moartea celulelor pulmonare prin deteriorarea metabolismului lor.
Aceste rezultate sugerează că țigările electronice eliberează amestecuri chimice instabile care conțin o mare varietate de substanțe chimice cu proprietăți toxicologice neașteptate, ceea ce le face sa fie la fel de periculoase ca tigarile clasice. Prin urmare, cercetătorii solicită lansarea de studii științifice care ar face posibilă evaluarea cu adevărat a nivelurilor lor de toxicitate.
„Această lucrare arată că lichidul pentru țigările electronice a fost pus la dispoziția consumatorilor fără o înțelegere adecvată și teste de siguranță. Acestea subliniază faptul că țigările electronice nu pot fi considerate o alternativă sigură la țigările din tutun”, afirmă Jorgen Vestbo, membru al consiliului de administrație al Societății Europene a Bolilor Respiratorii.
Țigările electronice sunt cu siguranță dăunătoare atât celor care le folosesc, cât și celor celor expuși la fumul lor, care pot provoca leziuni asupra fătului și a creierului adolescenților, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății într-un raport.