Prima pagină » Actualitate » Țigările, alcoolul şi băuturile energizante se dau doar cu buletinul! Amenzile sunt usturătoare pentru cei care nu respectă legea
Țigările, alcoolul şi băuturile energizante se dau doar cu buletinul! Amenzile sunt usturătoare pentru cei care nu respectă legea

Țigările, alcoolul şi băuturile energizante se dau doar cu buletinul! Amenzile sunt usturătoare pentru cei care nu respectă legea

27 iun. 2024, 10:27,
BZI.ro, în Actualitate

Camera Deputaţilor a votat proiectul de lege prin care comercianţii sunt obligaţi să verifice actele de identitate ale celor care vor să cumpăre produse din tutun, băuturi alcoolice şi energizante, pentru a se asigura că au împlinit 18 ani.

Țigările, alcoolul şi băuturile energizante se dau doar cu buletinul!

În baza legii, vânzătorii din magazine și angajații barurilor, restaurantelor sau cluburilor vor fi obligați să ceară un act de identitate cumpărătorilor, înainte de a le vinde tutun sau băuturi alcoolice. Ei vor fi nevoiți să verifice dacă aceștia au 18 ani.

Proiectul de lege a fost adoptat în Camera Deputaților, urmând ca actul normativ să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis. Proiectul a fost adoptat de Senat pe 16 octombrie 2023, în calitate de prim for sesizat.

„În vederea verificării împlinirii vârstei de 18 ani a cumpărătorilor şi consumatorilor care solicită vânzarea, respectiv servirea băuturilor alcoolice, băuturilor energizante şi/sau produselor reglementate de dispoziţiile art. 2 din Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor de tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor de tutun, cu modificările şi completările ulterioare, membrii personalului localurilor publice şi vânzătorii din unităţile comerciale au obligaţia de a solicita consultarea actelor de identitate ale consumatorilor.

În cazul neîndeplinirii acestei obligaţii, membrii personalului localurilor publice şi vânzătorii din unităţile comerciale pot fi sancţionaţi cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei”, se arată în proiectul de lege.

Proiectul a fost adoptat de Senat pe 16 octombrie 2023, iar acum şi de Camera Deputaţilor, care este for decizional, astfel că legea urmează să fie promulgată în curând.

Se urmăreşte reducerea consumului de băuturi alcoolice, băuturi energizante şi tutun în minorilor

Prin aceste măsuri se urmăreşte reducerea consumului de băuturi alcoolice, băuturi energizante şi tutun în minorilor şi vine după ce, tot luna aceasta, a fost adoptat şi proiectul care interzice publicitatea legată de toate produsele din tutun, de la ţigaretele electronice, până la cele de tip Vape sau care folosesc dispozitive cu tutun încălzit, precum şi pentru pliculeţele cu nicotină pentru uz oral (pouch-uri).

„Orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru ţigări, alte produse din tutun, ţigarete electronice, inclusiv de tip Vape, produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, precum şi pentru pliculeţele cu nicotină pentru uz oral (pouch-uri) şi flacoane de reumplere este interzisă”, potrivit noii legi.

Legea vine în contextul în care un raport recent al OMS (Organizația Mondială a Sănătății) arată o creștere a numărului de minori care consumă alcool, țigări electronice și canabis. Iar asta se întâmplă de la vârste fragede.

Studiul a fost realizat în 44 de țări, iar România se clasează pe locul 8 în topul consumului de alcool în rândul copiilor cu vârsta mai mică de 11 ani. Prima poziție în clasament este ocupată de Anglia, iar pe locul doi se află Republica Moldova.

În România, aproximativ 25 % dintre băieți și 22 la sută dintre fetele care au mai puțin de 11 ani consumă băuturi alcoolice. Reprezentanții OMS au solicitat tuturor statelor să fie luate măsuri, în acest sens, care să protejeze minorii. Astfel, în România a fost adoptată legea prin care țigările, alcoolul şi băuturile energizante se dau doar cu buletinul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *