După mai multe studii asupra celulelor cardiace de la șoareci, oameni și asupra șoarecilor înșiși, cercetătorii din Statele Unite au descoperit că parfumurile țigărilor electronice au efecte adverse asupra sănătății inimii.
Unii fumători trec de la țigările tradiționale la cele electronice. Scopul final este, de obicei, să renunțe complet la fumat, folosind țigările electronice ca ajutor pentru oprirea acestui obicei nociv. Dar sunt mulți care rămân dependenți de vaping, una dintre principalele atracții fiind marea varietate de parfumuri. Vanilie, mango, zmeură și chiar tartă de lămâie sunt doar cateva dintre cele disponibile pentru aromatizarea lichidului, care atrage și adolescenții și adulții tineri deopotriva.
Într-un studiu științific publicat recent în American Journal of Physiology, Heart and Circulatory Physiology, oamenii de știință din Florida, Statele Unite, sugerează că aceste arome au efecte dăunătoare asupra inimii. În cercetare, cercetătorii amintesc că acest obicei folosește un lichid care este încălzit și produce vapori. Această substanță, un amestec de propilen glicol, glicerină vegetală, arome și nicotină, se află în centrul activității.
Aritmie cardiacă la șoareci expuși
Oamenii de știință de la Universitatea din Florida de Sud au efectuat cercetări pe șoareci. Rozătoarele au fost expuse timp de 10 săptămâni, 5 zile pe săptămână, la mirosul de țigară electronică cu cremă de vanilie. Rezultate: acești șoareci au prezentat o aritmie cardiacă în comparație cu ceilalți.
„În cele din urmă, șoarecii expuși la vapat au fost mai predispuși la o tulburare anormală și periculoasă a ritmului cardiac, cunoscută sub numele de tahicardie ventriculară, comparativ cu șoarecii de control”, se arată în studiul citat de Doctissimo.
Parfumurile din tigarile electronice: care sunt cele mai toxice
Cercetătorii au observat, de asemenea, efectele asupra celulelor musculare ale inimii ale șoarecilor. Rezultat: cele trei parfumuri studiate, un amestec de fructe, scorțișoară și cremă de vanilie, au fost toxice pentru celule. Comparativ cu simpla expunere a celulelor la pufuri de aer, cei care au contact cu mirosuri chimice ar muri mai repede. Iar parfumul de vanilie părea cel mai toxic.
În cercetarea asupra celulelor musculare din inimile umane, autorii au descoperit că adăugarea parfumului de nicotină și cremă de vanilie perturba activitatea electrică. Celulele expuse au fost deteriorate în continuare.
„Acest experiment ne-a spus că substanțele chimice aromatizante adăugate la dispozitivele de vapat pot crește daunele dincolo de ceea ce poate face, singura, nicotină”, a spus dr. Noujaim, unul dintre autorii studiului.
„Concluzionăm că aromele foarte populare nu sunt sigure și au potențialul de afectare a inimii. Sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua în continuare profilul lor de siguranță cardiacă și efectele pe termen lung asupra sănătății”, concluzionează studiul.