Țiganii din zona Cicoarei vor avea la dispoziție un centru multifuncțional, estimat la o valoare de 2,6 milioane euro. Primăria Iași a lansat deja licitația, urmând ca ofertele financiare să fie depuse. Proiectul este susținut printr-un program european. Contribuția municipalității este de doar 2 la sută. Centrul este format din trei clădiri destinate unei săli de sport, sală de spectacole și săli de muzică și co-working. Amplasamentul este situat chiar în vecinătatea Ștrandului Municipal. Execuția se va realiza în termen de 24 luni, de la semnarea contractului
Primăria Iași demarează un proiect integrat de regenerare urbană și socială în zona Cicoarei, ce constă în construirea unui centru multifuncțional pentru activități educaționale, culturale și sociale pentru țiganii defavorizați, chiar lângă Ștrandul Municipal. Vor fi amenajate o sală de sport și una de spectacole. Pentru realizarea construcțiilor, pe data de 24 iunie, este programată o licitație, estimarea bugetară fiind de 12.554.467 lei, fără TVA, aproape 2,6 milioane euro. Investiția este asigurată printr-un program european, contractul de finanțare fiind semnat în cursul acestei luni.
„Proiectul contribuie la atingerea obiectivului specific 4.3, vine în contextul necesității de a asigura pentru populația din zona Cicoarei, o zonă marginalizată a municipiului Iași, cu populație de etnie romă, o regenerare din punct de vedere social, prin asigurarea unui cadru optim de realizare a activităților educative, culturale și recreative pentru persoanele aflate în risc de sărăcie și excluziune socială”, este descrierea situației curente.
Primăria Iași vrea o sală de sport cu 150 de locuri și una de spectacole cu 120 locuri
Conform proiectului, centrul multifuncțional din zona Cicoarei, strada Sofia Nădejde, nr.30, va avea o suprafață desfășurată de 3.159 metri pătrați ce va include o sală de spectacol – capacitate 120 persoane, sală de sport – capacitate 150 persoane, două săli de muzică și două săli co-working, unde persoanele care nu dispun de spații la domiciliu, pot desfășura activități la domiciliul centrului.
„Se vor asigura condiții pentru persoanele cu dizabilități, propunându-se ca alternativă pentru circulația pe verticală un lift. Acesta va asigura accesibilitatea persoanelor cu handicap la toate nivelurile clădirii, minimizând riscul excluziunii. Având în vedere potențialul zonei de implant, se va propune amenajarea spațiului exterior ca extensie a funcțiunilor principale de sport și cultură, permițând desfășurarea în aer liber a activităților de recreere, sport, educație etc.”, se arată în caietul de sarcini.
Comunitățile de țigani beneficiază de un centru format din 3 corpuri: sală de sport, foyer, grupuri sanitare și săli. Regimul maxim de înălțime a clădirilor este P+2. Construcțiile trebuie realizate pe o perioadă de 24 luni.
Centrul multifuncțional va avea o zonă de fitness, locuri de joacă pentru copii și zone de recreere
Terenul are o suprafață totală de 7.700 metri pătrați, din care 5.638 metri pătrați reprezintă spații exterioare. Primăria Iași solicită realizarea unor parcări pe o suprafață de 812 mp, alei/trotuare pietonale – 1.710 mp, piațetă – 330 mp, zonă fitness – 315 mp, loc de joacă pentru copii, zonă recreere, spațiu verde – 1.496 mp. Activitățile sunt destinate comunităților de țigani din zonă.
„În aceste clădiri se vor organiza spații pentru activități educative dedicate dezvoltării copiilor și tinerilor care locuiesc în acest cartier și în cartierele alăturate. Se vor organiza diverse parteneriate cu școli, grădinițe, ONG-uri pentru activitățile de final de an sau alte evenimente culturale, educaționale”, transmit reprezentanții Primăriei.
Fondurile nerambursabile sunt asigurate de Uniunea Europeană în proporție de 85 la sută. Contribuția de la bugetul de stat este de 134 la sută, iar de la bugetul local de 2 la sută.