Prima pagină » Local » Țiganii din Zanea, băgați în boale de Garda de Mediu și jandarmi! Satul din comuna ieșeană a fost răscolit, în căutarea de mașini dezmembrate. S-a lăsat cu victime colaterale – FOTO/VIDEO

Țiganii din Zanea, băgați în boale de Garda de Mediu și jandarmi! Satul din comuna ieșeană a fost răscolit, în căutarea de mașini dezmembrate. S-a lăsat cu victime colaterale – FOTO/VIDEO

20 mai 2021, 02:00,
Ciprian Boaru în Local

Familiile de țigani din satul Zanea, comuna Ciurea, județul Iași au trebuit să dea explicații comisarilor de la Garda de Mediu. La ora controlului, curțile, dar și drumurile din sat erau pline cu mașini dezmembrate. Țigăncile au sărit pe autorități să le spună că activitățile sunt legale

Zarvă mare în cursul zilei ieri, 19.05.2021, în satul Zanea, din comuna Ciurea, județul Iași. Comisarii de la Garda Națională de Mediu, structura națională, dar și cea locală, au întreprins o acțiune ce a avut ca scop identificarea persoanelor care desfășoară activități neautorizate de dezmembrare a mașinilor, dar și de prelucrare a materialelor, proces ce afectează mediul înconjurător. Mai precis, au fost verificate familiile de țigani care obișnuiesc să ardă diverse deșeuri pentru a obține materiale ce pot fi valorificate. La apariția jandarmilor și a comisarilor, zeci de țigănci au ieșit în stradă să spună că toate mașinile dezmembrate sunt cumpărate cu acte în regulă și că sunt radiate.

„Toți țiganii aducem mașini. Nu le-am furat, le-am luat de la oameni”, a sărit una dintre țigănci, în momentul în care autoritățile verificau fierul vechi depozitat pe ulițele din sat.

În consecință, oamenii legii au dispus ca toate caroseriile mașinilor dezmembrate să fie confiscate, pentru eliberarea zonei. Mai mult, s-au ridicat și plăcuțe de înmatriculare pentru a stabili dacă autoturismele au fost furate. De precizat că, de multe ori, pompierii au fost anunțați că în zona Ciurea erau provocate incendii din cauză că erau topite cabluri pentru obținerea cuprului. Scandaluri au fost provocate și în comuna Grajduri, unde familiile de țigani refuzau să semneze contractele pentru furnizarea energiei electrice.

Țiganii au luat la rost jandarmii, au cerut mandatul de percheziție

La un moment dat, comisarii de la Garda de Mediu au identificat o magazie plină cu deșeuri.

„Ia uitați, deșeuri periculoase, catalizatori. Sunt deșeuri arse care afectează mediul, deșeuri de echipamente electrice și electronice”, a spus un comisar prezent la control.

Atunci, proprietara magaziei a intervenit să ceară socoteală organelor de control.

„Mandat de percheziție aveți? Pentru ce-i treaba asta? Ce căutați în magazie? Cu asta ne ocupăm noi. Credeți că ne îmbogățim? Trăim de pe o zi pe alta, ca să avem de lapte praf, de ceva de mâncare. Am fost operată de hernie, nu pot să mă duc să muncesc”, a spus o tânără țigancă.

„Spuneți-mi pe românește, că nu am prea multă carte”, adaugă femeia. „Îți dau amendă. Ați fost sancționată anul trecut, ați spus că nu mai faceți. Vom salubriza toată zona”, a lămurit-o un comisar de la Garda de Mediu.

După controlul comisarilor de la Garda de Mediu, au căzut în plasă și victime colaterale

În timp ce curțile țiganilor din Zanea erau răscolite de comisari și jandarmi, echipaje de Poliție opreau mașinile aflate pe strada prinicipală care făcea legătura cu cartierul verificat. Au fost oprite mai multe autoutilitare încărcate cu marfă. După mai multe verificări, a căzut în plasa polițiștilor un șofer care transporta anvelope uzate. Bărbatul nu a putut să justifice proveniența anvelopelor, motiv pentru care a fost amendat.

„Dacă știam, nu treceam pe aici. Nu sunt ale mele, mașina este a mea”, s-a plâns amatorul de chilipiruri.

Nu în ultimul rând, au fost oprite două mașini care transportau fier vechi, tot fără documente care să ateste proveniența mărfurilor. Într-un final, a fost chemat un camion care să transporte cantitatea de fier vechi descoperită în urma controlului.

Sesizare penală pentru țiganii din Zanea încă de anul trecut

Controlul din satul din comuna Ciurea a fost efectuat după ce anul trecut au fost identificate aceleași probleme, activități ilegale de dezmembrări. Atunci, a fost transmisă și o sesizare penală pentru poluarea mediului înconjurător. Acțiunea Gărzii de Mediu a început încă din data de 17.05.2021 și a vizat județul Iași, acolo unde se desfășoară activități de dezmembrări. În cazul situației de la Ciurea, Garda de Mediu a dispus Primăriei din localitate să elibereze deșeurile situate pe domeniul public. Pe lângă Garda de mediu și Jandarmerie, la control au mai participat Poliția Locală Ciurea și Serviciul de Investigații Criminale, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași. Acțiunile de control vor fi încheiate în curzul acestei zile, 20.05.2021. De precizat că multe terenuri din comuna Ciurea nu sunt deținute de țigani. Chiar și așa, au construit palate.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`