Veste bună pentru bugetari! Tichetele de masă 2024 se vor majora în două etape. Pe 18 septembrie 2023, Senatul a adoptat proiectul în calitate de prim for sesizat, votul Camerei fiind decizional. Astfel, legea merge la promulgare.
Tichetele de masă 2024 se vor majora în două etape!
Camera Deputaţilor a adoptat, ca for decizional, proiectul care stabileşte creșterea valorii tichetului de masă. Măsura va fi aplicată şi în primele două luni ale semestrului II ale anului în curs, respectiv lunile august şi septembrie.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 69/2023 prin care se instituie modificarea art. 14 din Legea nr.165/2018, în sensul stabilirii valorii unui tichet de masă până la 35 lei / tichet masă / zi, începând cu data de 1 august 2023, respectiv, 40 lei / tichet masă / zi începând cu data de 1 ianuarie 2024.
Pe 27 iunie 2023, Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, majorarea valorii tichetului de masă în contextul scăderii puterii de cumpărare a populaţiei, ca urmare a războiului din Ucraina şi a liberalizării preţurilor la energie.
„Având în vedere că valoarea acestor tichete a rămas neschimbată în ultimele două semestre, deşi preţul alimentelor, cât şi al utilităţilor au crescut semnificativ, Executivul a decis majorarea în două etape a acestei valori: de la 30 de lei la 35 de lei, începând cu data de 1 august 2023, respectiv 40 de lei din 1 ianuarie 2024”, a transmis Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.
Pe 18 septembrie 2023, Senatul a adoptat proiectul în calitate de prim for sesizat, votul Camerei fiind decizional. Astfel, legea merge la promulgare.
Se aplică un nou regim de taxare
Începând cu anul 2024, tichetele de masă pe care le oferă firmele angaților li se aplică un nou regim de taxare, inclusiv contribuția la sănătate.
Se dau 7 tichete de masă, o zi liberă, plus un nou beneficiu pentru donatorii de sânge: reducerea impozitului pe clădiri. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Anterior anului 2024, toate biletele de valoare reglementate prin Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu excepția celor cadou, erau supuse doar impozitării pe venit (10%), însă, de la începutul acestui an, tichetele de masă, precum și voucherele de vacanță sunt taxate cu 10% impozit și 10% CASS. Având în vedere că impozitul pe venit datorat într-o lună se calculează după ce se scad din venitul total brut realizat în luna respectivă contribuțiile sociale datorate (CAS și CASS, 35% în total), tichetele de masă și voucherele de vacanță ajung să fie taxate într-un final cu 19%.
Unele companii compensau în trecut impozitul pe venit datorat pentru tichetele de masă, astfel încât salariul net al salariaților să nu scadă, dar, în urma acestei modificări legislative, cele mai multe au decis să nu compenseze și această nouă contribuție (CASS) datorată de angajați. Prin urmare, majoritatea salariaților încasează, de la 1 ianuarie 2024, un salariu lunar net mai mic decât anul anterior. Acum, tichetele de masă 2024 se vor majora în două etape.
doar tichetele de masa ? indemnizatia de hrana va ramane aceeasi ? e de 9 lei si ceva pe zi