Prima pagină » National » Tichete electronice pentru masă caldă: Guvernul introduce tichete de 180 de lei/lună
Tichete electronice pentru masă caldă: Guvernul introduce tichete de 180 de lei/lună

Tichete electronice pentru masă caldă: Guvernul introduce tichete de 180 de lei/lună

18 iun. 2020, 14:15,
Cristian ZAVASTIN în National

Tichete electronice pentru masă caldă, Guvernul lucrează la un proiect de Ordonanță de Urgență privind acordarea de „tichete electronice pentru masă caldă”, în valoare nominală de 180 de lei pe lună.

Banii vor fi acordați, din fonduri europene, pentru următoarele categorii:

Persoanele care au venituri la nivelul pensiei minime sociale, în vârstă de 75 de ani impliniți sau peste această vârstă.

Persoane/ familii fără adăpost (inclusiv persoanele/ familiile care au fost evacuate și familiile cu copii care nu au domiciliu stabil, mai ales cele monoparentale).

Tichete electronice pentru masă caldă: Propunere făcută de PSD încă de anul trecut

Peste 4,5 milioane de pensionari ar fi putut beneficia de tichete de masă, pe lângă alte facilităţi, potrivit unui proiect de act normativ, aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

„Astfel, în cazul în care biletele de valoare nu au fost folosite în cursul anului, de către pensionarii din sistemul asigurărilor sociale de stat, din sistemul de pensii şi asigurări sociale de stat pentru agricultori, precum şi de către pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale, acestea pot fi compensate în tichete de masă”, se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Potrivit parlamentarilor care au propus acest proiect de lege, bonurile de masă ar urma să fie acordate unui număr total de 4.537.000 de pensionari aflaţi în evidenţele Casei Naţionale de Pensii Publice. De asemenea, printre beneficiari se vor număra şi cei aflaţi în evidenţele Caselor Sectoriale de Pensii, după cum precizează deputatul Ştefan Alexandru Băişanu.

„De acestea (n.r.tichetele de masă) vor beneficia aproximativ 4.537.000 de pensionari, aflaţi în evidenţa Casei Naţionale de Pensii Publice, precum şi cei aflaţi în evidenţa Caselor Sectoriale de Pensii, au transmis iniţiatorii actului normativ.   Propunerea legislativă a fost respinsă în primăvara acestui an de Senat, aflându-se în prezent în dezbatere la Camera Deputaţilor, care este for decizional”, a explicat Ştefan Alexandru Băişanu.

Tichete electronice pentru masă caldă: Reguli pentru tichetele electronice pentru mese calde

Reguli pentru tichetele electronice pentru mese calde sunt:

– Nu permit efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar;

– Pot fi utilizate doar pe teritoriul României

– Se interzice unităților afiliate, acordarea unui rest de bani la tichetele electronice pentru mese calde

– Pot fi utilizate numai la unitățile afiliate care au încheiat contracte de prestări servicii/protocoale cu unitatea emitenta

– Sunt valabile 12 luni de zile.

Tichete de 50 de euro, cerute de patronii HoReCa

La mijlocul lunii mai, Dragoș Petrescu, proprietar al unuia dintre cele mai mari lanțuri de restaurante din România, a declarat că a solicitat distribuirea de vouchere către toți cetățenii.

Aceste tichete de masă caldă vor putea fi folosite doar în restaurante, cantine, zona HoReCa și vor reprezenta un sprijin pentru antreprenori. De asemenea, s-a cerut amânarea declarațiilor din martie până în decembrie.

”Pe lângă tichete, am solicitat premierului, pe modelul vienez, distribuirea de vouchere către toți cetățenii, posibil de 50 de euro, care să poată fi folosiți în industria HoReCa. Ar fi un adevărat ajutor un astfel de sprijin”, a afirmat Dragoș Petrescu atunci. După aceste declarații, Guvernul nu a mai dat niciun semn că ar vrea să de astfel de tichete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *