Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Ti se zbate ochiul? Vezi musculite? Ce este uveita
Ti se zbate ochiul? Vezi musculite? Ce este uveita

Ti se zbate ochiul? Vezi musculite? Ce este uveita

03 iun. 2021, 15:07,
în Sanatate

Uveita este o boală inflamatorie care afectează ochiul. Această boală, deși rară, este adesea cauza pierderii vederii. În absența unui diagnostic precoce și a unui tratament adecvat, acesta poate duce într-adevăr la orbire.

Vorbim de uveită pentru a desemna un set de tulburări inflamatorii care afectează ochiul, mai ales uveea.

Uvea este o membrană a ochiului situată între sclera (acoperire exterioară) și retină. Este alcătuita din iris, corpul ciliar (elemente conectate la ligamentele care mențin lentila în poziție) și coroida. Irisul este partea colorată a ochiului, controlează cantitatea de lumină care intră in ochi. Corpul ciliar promovează claritatea vederii prin ajustarea formei lentilei. De asemenea, furnizează ochiului nutrienții necesari. În cele din urmă, coroida asigură aportul de sânge in ochi.

Simptome

Simptomele depind de tipul de uveită. Mai mult, nu sunt neapărat prezente și pot varia de la un individ la altul. Ele pot apărea subtil și se pot agrava treptat sau dimpotrivă apar treptat. În plus, unele persoane, în special copiii și adulții tineri, nu prezintă niciun simptom.

Uveita anterioară se mai numește irită. Este forma uveitei care provoacă cele mai multe simptome. Este adesea însoțită de durere, roșeață, tulburări vizuale și fotofobie (legate de disconfort sau chiar durere în prezența luminii). Acest tip de uveită progresează și este probabil să reapară.

Uveita intermediară, cunoscută și sub denumirea de „planită” sau „uveită periferică”, este inflamația localizată în spatele irisului și a lentilei. Acest tip de uveită este mai puțin frecventă. Se caracterizează prin absența durerii, apariția musculitelor și reducerea vederii. Cursul acestui tip de uveită este gradual. Recurențele sunt posibile.

Uveita posterioară, numită și coroidită, poate provoca acuitatea vizuală redusă și apariția flotoarelor. Progresează în apariții cu risc de recurență, dezlipire de retină, inflamație a vaselor retiniene și edem în nervul optic.

În cele din urmă, uveita difuză (sau panuveita) este inflamația tuturor părților ochiului, indiferent dacă sunt în față sau în spate. Astfel, toate semnele descrise mai sus pot fi prezente.

Complicații

Dacă nu este tratată, uveita poate provoca complicații:

Glaucom
Cataractă
Afectarea nervului optic
Dezlipire de retina
Pierderea permanentă a vederii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *