Se pregateste soriciul, se spala, se curata de par. Se taie fasii apoi, cu dimensiunile dorite. Se ruleaza, eventual se leaga cu ata si se aseaza in borcane de 800 gr. Se pregateste saramura din apa, sare si usturoi. La 1 litru de apa, se pun 40 gr. de sare. Se lasa la frigider 3-4 zile, timp in care are timp sa se fragezeasca. Daca este tare si este nevoie, se poate fierbe inainte de a se pune in saramura. Se serveste ca aperitiv pe pat de salata verde.
Ingrediente (25 carnati):
- 3 kg carne porc mai grasa|
- 1,5 kg carne vita
- 3 capatani usturoi
- 1 lingura cimbru uscat
- 2 linguri boia dulce
- 1 lingura boia iute
- 1 lingurita piper
- sare grunjoasa
- ½ lingurita ienibahar
- mate de porc
Mod de preparare:
Cureti matele si le speli. Le razuiesti cu dosul unui cutit sau cu o lingura de lemn, dar ai grijasa nu le rupi. Separat, dizolvi o lingura cu varf de sare grunjoasa in 300 ml de apa. Tai carnea de porc si de vita bucati mici, o toci si o pui intr-un vas. Pisezi usturoiul, il freci cu un praf de sare, torni putina apa si omogenizezi. Adaugi mujdeiul peste carne si toate condimentele, mai putin sarea. Amesteci si pui treptat din saramura, framantand bine. Lasi sa searomatizeze peste noapte. Montezi palnia de carnati la masina de tocat si umpli matele. Ai grija sa nu fie prea indesati, pentru ca in momentul in care se usuca se pot sparge. Cand termini, ii lasi atarnati cateva ore inbucatarie sa se usuce, apoi ii scoti pe balcon si ii insiri pe sarma, sa se zvante la rece.