Un ieșean în vârstă de 76 de ani a încercat să își pună capăt zilelor, de durere. A rămas cu o traumă după ce și-a găsit nepotul spânzurat. Un an mai târziu, durerea a ajuns imposibil de suportat, așa că a luat un pumn de medicamente și s-a automutilat. Psihologii trag un semnal de alarmă asupra prevenției episoadelor suicidare
Experiența traumatizantă a unui bunic care și-a descoperit nepotul spânzurat de un copac a lăsat urme adânci. Scena a fost surprinsă de bărbat în urmă cu un an, când nepotul său avea vârsta de doar 14 ani. Supărarea și dorul l-au adus în pragul disperării. Ieșeanul în vârstă de 76 de ani a înghițit numeroase pastile și s-a tăiat cu un cuțit pe antrebrațe și în regiunea inghinală, cu gândul să își pună capăt zilelor. A fost salvat după ce a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe din Iași în noaptea zilei de 13 martie 2021. Psihologii spun că astfel de situații tragice reprezintă un șoc foarte mare, iar în lipsa unei consilieri specializate se poate ajunge la un episod de depresie majoră care să conducă și la gesturi necugetate.
A luat un pumn de medicamente și s-a automutilat! Bărbatul a scăpat cu viață și va avea nevoie de tratament psihiatric
Pacientul a primit îngrijiri medicale în UPU din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași. Acolo, medicii au aflat că bărbatul a înghițit foarte multe medicamente pe care le utiliza ca și tratament pentru afecțiuni cardiace.
„Sâmbătă noaptea, bărbat de 76 de ani din Iași, tentativă autolitică prin ingestie voluntară plurimedicamentoasă cu medicamente cu viză cardiologică, declarativ în cantități foarte mari și plăgi autolitice cu cuțitul antebrațe bilateral și regiunea inghinală stânga, plăgi superficiale. A fost tratat în UPU și stabilizat, ulterior trimis la Institutul de Psihiatrie”, a declarat prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.
Ieșeanul a trăit un șoc când și-a găsit nepotul decedat în urmă cu un an
Bărbatul a trăit șocul vieții lui în momentul în care și-a descoperit nepotul în vârstă de 14 ani decedat. Minorul s-a sinucis prin spânzurare, iar bunicul acestuia a rămas marcat pe viață. Psihologii spun că șansele de a recurge la o tentativă de suicid ar fi fost reduse dacă apela din timp la sprijin de specialitate.
„Șocul este unul foarte mare. Bunicul a suferit o traumă. Are nevoie de ședințe de consiliere psihiatrică și de psihoterapie în continuare. Pe moment, atunci când l-a găsit pe nepot sinucis, a fost afectat, dar treptat a apărut și depresia. Este clar că a recurs la aceste gesturi cu intenția de a se sinucide, fiind grav afectat și aflat într-un episod de depresie majoră. După astfel de scene traumatizante sunt necesare ședințe de consiliere psihologică. Sunt terapii care utilizează pentru persoanele în vârstă chestionare pentru screening și diagnostic. Fără consiliere, trauma nu poate fi depășită. Este foarte important și sprijinul familiei”, a explicat Cristina Chițimuș, psiholog și psihoterapeut din Iași.
Semnele care arată că o persoană are nevoie de consiliere psihologică pot fi identificate de cei apropiați
Semnale de alarmă în rândul persoanelor care trec prin astfel de perioade și au nevoie de ajutor sunt întâlnite, spun psihologii. Pe parcursul lunilor de la tragedie, elemente din spectrul depresiei precum tristețea, deznădejdea, pierderea poftei de mâncare, insomniile, izolarea de cei dragi pot arăta că persoana apropiată nu a depășit trauma suferită. Tentativele de suicid pot apărea și pe fondul altor probleme.
„Pierderea cuiva drag este greu de acceptat. În acest caz contează relația bunicului cu nepotul. Sunt bunici precum părinții, pentru nepoții lor, trebuie să fie investigată relația dintre bunic și nepot, cum s-a raportat la această pierdere, dacă știe motivul pentru care nepotul a recurs la acest gest, dacă este singur la domiciliu, trebuie investigat mediul lui prezent. Un episod suicidal poate fi legat și de dificultățile care apar odată cu înaintarea în vârstă. Am avut pacienți care au avut alte afecțiuni, diagnosticați și cu depresie și anxietate pe fondul singurătății, aflați la o vârstă înaintată”, încheie Cristina Chițimuș.