Prima pagină » Local » Ți-ai boteza copilul Hrysante sau Amos? Care sunt cele mai ciudate prenume alese de ieșeni pentru nou-născuți în anul 2021

Ți-ai boteza copilul Hrysante sau Amos? Care sunt cele mai ciudate prenume alese de ieșeni pentru nou-născuți în anul 2021

06 apr. 2022, 02:00,
Andreea Andrei în Local

Fiecare părinte își dorește să pună copilului un nume frumos și original. Anul 2021 a fost unul cu idei inedite în materie de prenume alese pentru nou-născuți de părinții ieșeni. Nici numele clasice nu lipsesc de pe lista celor mai întâlnite.

Dacă numele clasice pentru copii rămân mereu în topuri, an de an, părinții bebelușilor găsesc nume care mai de care mai inventive. Cele mai ciudate prenume alese pentru nou născuți la Iași sunt Hrysante pentru fete și Amos-pentru băieți.

copil baiat cu esarfa rosie

Pentru băieții născuți în anul 2021 nume precum Amos sau Paisie au fost alese

Top cele mai ciudate prenume alese pentru nou-născuți în Iași

Ieșenii caută nume inedite pentru copiii lor

mama, tatal si copilul pe un camp

Părinții de fete s-au dovedit a fi ceva mai inventivi decât cei ce au băieței, aceștia venind în anul 2021 la Direcția Locală de Evidență a Persoanelor cu prenume mai rar întâlnite.

”Printre prenumele de fete ce nu sunt prea des întâlnite în România dar au fost alese de părinți în anul 2021 sunt Hrysante, Sierra, Tala, Anaser, Zaria, Josephine, Caris, Kasia, Rania, Evolette, Freya, Madison sau Theia”, a precizat Renata Marin, șef serviciu în cadrul Direcției Locale pentru Evidența Persoanelor Iași.

Unele nume sunt inspirate din alte culturi, un exemplu fiind ”Freya”, numele zeiței scandinave ce este asociată cu dragostea, frumusețea, fertilitatea, sexul, războiul, aurul și magia. Altele vin din seriale, filme sau culturile țărilor îndepărtate.

În cazul băieților sunt mai puține variante inedite, precum Paisie, Raymond, Natanael, Amos, Israel, Sasha, Milan, Sabin sau Isac. De asemenea, părinții de băieți se îndreaptă către nume din alte religii și culturi decât cele clasice românești demonstrând că ieșenii fac parte din globalizare. Numele Amos este unul biblic, de origine evreiască. Amos înseamnă ”cel cărat/cel condus”. Sfântul Prooroc Amos este unul dintre profeții care sunt amintiți în Vechiul Testament.

starea civila din iasi

La Starea Civilă din Iași au fost înregistrate 1126 fetițe cu numele ”Maria”

Ieșenii nu renunță la prenumele clasice

Unele fetițe au primit nume precum ”Freya”, amintind de zeițele scandinave

Unele fetițe au primit nume precum ”Freya”, amintind de zeițele scandinave

Cu toate că mulți părinți aleg nume inedite pentru bebelușii lor, cu atât mai mulți aleg prenume dintre cele clasice. Astfel, și în anul 2021, numele Maria este cel mai utilizat nume de fată, 1.126 de fetițe fiind botezate cu acest nume. Următorul clasat este Ana, prenume pe care 1.016 fetițe l-au primit.

Ambele prenume au un mare impact religios în cultura românească și sunt cele mai utilizate nume în România, de secole. Multe personalități ale României au atribuit numele de Maria, Ana sau Ana-Maria.

În cazul băieților, Ștefan este prenumele cel mai bine clasat în preferințele ieșenilor, 612 băieți fiind botezați astfel, demonstrând că se păstrează tradiția lui Ștefan cel Mare. Al doilea prenume cel mai des uzitat este Andrei, acesta fiind folosit de 587 de familii pentru nou-născuții din 2021.

Printre alte prenume clasice aflate în top, cele mai folosite sunt cele care sunt atribuite sfinților ortodocși care se sărbătoresc cu fast în România. Astfel, nu lipsesc de pe listă Gabriel, Elena, Ioana, Alexandru, Mihai, Andreea, Cristian sau Ionuț.

Orice părinte are dreptul să aleagă numele potrivit pentru copilul său, fie că este unul cu semnificații religioase sau culturale. În fiecare an părinții din Iași vin cu cele mai inedite nume alese pentru nou-născuți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 august 2024
12 august 2024