Prima pagină » Sanatate » Ți-a apărut un punct roșu pe piele? Iată ce este și cum poți scăpa de el

Ți-a apărut un punct roșu pe piele? Iată ce este și cum poți scăpa de el

14 feb. 2022, 09:05,
în Sanatate

Ai observat că ți-a apărut un punct roșu pe piele și nu știi ce este? Ei bine, poate fi vorba despre un angiom, de keratoză pilară, de erupția cutanată cauzată de căldură sau chiar de cancer de piele.

Punctele roșii pot apărea la persoane de toate vârstele. De la copii, adulți și până la vârstnici, oricine se poate confrunta cu un punct roșu pe piele la un moment dat. Chiar dacă, de cele mai multe ori, astfel de semne sunt inofensive, unele persoane preferă să le îndepărteze, pentru că nu au un aspect prea plăcut. Se poate ca punctele roșii să dispară de la sine, însă sunt și cazuri în care acestea apar ca urmare a unei afecțiuni și necesită tratament special. Iată care sunt cele mai frecvente cauze care duc la apariția acestora și cum poți să scapi de ele.

puncte ro;ii pe piele

Se poate ca punctele roșii să dispară de la sine, însă sunt și cazuri în care acestea apar ca urmare a unei afecțiuni și necesită tratament special.

Ți-a apărut un punct roșu pe piele? Iată care sunt cauzele

Printre posibilele cauze ale apariției unui punct roșu pe piele se numără: angioamele, keratoza pilară, erupția cutanată cauzată de căldură sau cancerul de piele.

Angioamele senile

Cunoscute și sub numele de alunițe roșii, angioamele senile apar pe pielea trunchiului, pe gât sau pe extremități. Acestea reprezintă aglomerări de vase de sânge dilatate, care se dezvoltă foarte aproape de suprafața epidermei. Forma lor este rotundă și pot avea câțiva milimetri în diametru. Culoarea poate varia de la un roșu foarte aprins la violet.

Apariția acestora ar putea fi cauzată de stilul de viață nesănătos sau de unele afecțiuni. Se spune că, dacă angiomul începe să aibă ramificații vasculare, ar putea indica probleme hepatice, cardiovasculare sau chiar un dezechilibru hormonal. De obicei, prezența angioamelor nu necesită un control medical.

De ajutor în tratarea acestora pot fi: razele Roentgen, electrocauterizarea, azotul lichid și diferitele tehnici chirurgicale. Din păcate, astfel de proceduri pot fi dureroase și prezintă efecte adverse. De aceea, multă lume apelează la lumina intensă pulsată (absorbția selectivă a unei lumini speciale în hemoglobina în exces la nivelul pieli), în urma căreia nu rămân cicatrici.

puncte rosii pe piele

Cunoscute și sub numele de alunițe roșii, angioamele senile apar pe pielea trunchiului, pe gât sau pe extremități.

Keratoza pilară

Keratoza pilară, cunoscută și sub denumirea de keratoză foliculară, este o afecțiune a pielii, cauzată de supraproducția keratinei de proteine. Se manifestă prin apariția unor mici umflături în jurul foliculilor de păr pe brațe și obraji, dar și pe picioare sau în zona feselor. De regulă, aspectul pielii pacienților se îmbunătățește în sezonul cald sau odată cu înaintarea în vârstă.

Din nefericire, keratoza pilară nu este vindecabilă, însă se retrage în mod natural pe măsură ce îmbătrânești. Ideal ar fi să folosești soluții de curățare ce conțin acid salicilic, acid glicolic sau peroxid de benzoil, pentru a îmbunătăți aspectul pielii. Pune mare accent pe curățare, exfoliere și hidratare și vei vedea cum pielea ta va arăta din ce în ce mai bine. De asemenea, mai poți apela și la alte metode, precum: terapia fotodinamică, expunerea la raze ultraviolete, dermabraziunea, peeling-urile chimice și la metode de tratament mai invazive (laser fracționar și laser CO2).

keratoza pilară

Keratoza pilară, cunoscută și sub denumirea de keratoză foliculară, este o afecțiune a pielii, cauzată de supraproducția keratinei de proteine.

Erupția cutanată cauzată de căldură (Miliaria)

Miliaria reprezintă acele umflături roșii pe piele, ce pot da sau nu mâncărime și care sunt provocate de blocarea ductelor sudoripare. În acest fel, transpirația nu mai poate fi eliminată prin piele. Această afecțiune este întâlnită în mediile fierbinți și umede și dispare în momentul în care temperatura pielii se răcește.

Ca remedii în acest sens pot fi: spălarea zonelor afectate(cu apă sărată rece, cu un amestec din tărâțe de grâu cu apă, cu un amestec de bicarbonat de sodiu și apă sau cu un amestec format din oțet și apă) și pudrarea zonele afectate cu amidon de porumb rumenit la foc mic până îşi schimbă uşor culoarea, apoi răcit sau cu făină de grâu prăjită până se rumenește, apoi răcită.

puncte roșii pe piele care se numesc miliaria

Miliaria reprezintă acele umflături roșii pe piele, ce pot da sau nu mâncărime și care sunt provocate de blocarea ductelor sudoripare.

Ai observat un punct roșu pe piele? Poate fi cancer de piele

În cazul în care o „aluniță roșie” de pe piele se modifică în timp (crește, provoacă mâncărimi sau dureri, sângerează) poate fi vorba despre cancer de piele. În acest caz, nu mai sta pe gânduri și mergi, de urgență, la un medic dermatolog pentru examinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025