Prima pagină » International » „Thiomargarita magnifica” este cea mai mare bacterie din lume. Poate ajunge până la 2 centimetri

„Thiomargarita magnifica” este cea mai mare bacterie din lume. Poate ajunge până la 2 centimetri

24 iun. 2022, 10:56,
în International

Într-unul dintre departamentele Franţei a fost descoperită cea mai mare bacterie din lume. „Thiomargarita magnifica” este de 5.000 de ori mai mare decât celelalte microorganisme.

Joi, 23 iunie 2022, a fost publicat un studiu în revista Science care menţiona că structura bacteriei este extrem de complexă.

A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume, în Guadelupa

„Thiomargarita magnifica” este denumirea celei mai mari bacterii din lume. Aceasta poate ajunge la o dimensiune de doi centimetri şi poate fi asemănată cu o geană. Olivier Gros, profesor de biologie la University of the West Indies și coautor al studiului, a declarat că aceasta bacterie răstoarnă toate codurile microbiologiei, potrivit AFP.

Cercetătorul a prezentat în laboratorul său din campusul Fouillol din Pointe-à-Pitre o eprubetă care avea în interior mici filamente albe. Important de precizat este că dimensiunea medie a unei bacterii este de doi până la cinci micrometri, iar aceasta „se vede cu ochiul liber, o poţi lua cu o pensetă!”

Conform biologului, în 2009 acesta a observat în premieră bacteria în mangrovele din Guadelupa.

„La început am crezut că este orice altceva decât o bacterie, pentru că ceva de doi centimetri lungime nu poate fi o bacterie”, spune Oliver Gros.

Recent, tehnicile de descriere celulară cu ajutorul microscopiei electronice au putut demonstra că era într-adevăr un organism bacterian. Însă, cu o dimensiune diferită, spune profesorul Gros, „nu aveam siguranța că este vorba de o singură celulă”, o bacterie fiind un microorganism unicelular.

De asemenea, un biolog din cadrul aceluiaşi laborator a transmis că aceasta aparține familiei Thiomargarita, un gen de bacterii despre care se cunoaşte deja că foloseşte sulfurile pentru a creşte. Iar lucrările efectuate la Pariş de un cercetător de la CNRS sugerează că avem de-a face cu „o singură celulă”, explică profesorul Gros.

Profesorul de biologie Oliver Gros: „La fel de mare precum Everestul”

După ce s-au convins de descoperirea făcută de ei, echipa de biologi au redactat primul articol şi l-au publicat în revista ştiinţifică, dar a fost abandonat.

„Ni s-a spus: „Este interesant, dar avem nevoie de mai multe informații pentru a vă crede”, deoarece dovada nu era suficient de solidă din punct de vedere al imaginii”, își amintește biologul.

Jean-Marie Volland, un tânăr cercetător post-doctoral de la University of the West Indies, este primul autor al studiului publicat în revista Science. După ce nu a avut posibilitatea să obțină un post de profesor-cercetător în Guadelupa, tânărul de 30 de ani a plecat în Statele Unite ale Americii, unde a fost recrutat de Universitatea din Berkeley. Când a ajuns în acel loc, scopul său a fost doar să studieze „bacteriile incredibile” cu care era deja familiarizat.

„Ar fi ca și cum aș întâlni un om la fel de mare ca Muntele Everest”, și-a spus el însuși. În toamna anului 2018, a primit un prim pachet trimis de profesorul Gros la institutul de secvențiere a genomului din cadrul Lawrence Berkeley Naţional Laboratory, administrat de universitate.

Provocarea a fost în esență tehnică: să reușească să redea o imagine a bacteriei ca întreg, grație „analizelor microscopice tridimensionale, la o mărire mai mare”.

Astfel, în laboratorul american, cercetătorul a avut acces la tehnici de ultimă generație, de un adevărat sprijin financiar semnificativ și de „accesul la cercetători experți în secvențierea genomului”, recunoaște cercetătorul, care descrie această colaborare SUA-Guadalupa drept o „poveste de succes”.

Imaginile sale 3D dovedesc într-un final că întregul filament este într-adevăr o singură celulă.

Deși este considerată cea mai mare bacterie din lume, „Thiomargarita magnifica” nu se află în topul celor mai periculoase și rezistente bacterii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`