Pentru TGP crescut există mai multe cauze. Ficatul este considerat pe drept un organ vital. Are mai multe funcții și este implicat în aproape toate procesele care au loc în organism. Pentru a preveni o afecțiune a ficatului este bine să efectuezi diverse proceduri de diagnostic pentru a determina patologiile acestui organ. De asemenea, este important să cunoști ce pot însemna anumite rezultate ale testelor și ce medic este cel mai bine să contactați pentru durerea hepatică.
În majoritatea clinicilor, un TGP crescut se determină după ce se efectuează o examinare. Se face o anamneză și, dacă sunt detectate probleme asociate cu ficatul, medicul trimite pacientul la un gastroenterolog sau hepatolog. Un gastroenterolog verifică activitatea tractului gastrointestinal, iar ficatul este un organ care afectează în mare măsură digestia. Cel mai adesea, diagnosticul este pus de acest specialist. Nu toate instituțiile medicale au un hepatolog, dar acesta este cel care diagnostichează și tratează bolile sistemului hepatobiliar. Sistemul hepatobiliar presupune identificarea problemelor de ficat, vezică biliară și canale. De exemplu, hepatita sau ciroza. În funcție de diagnostic, pacientul poate fi nevoit să consulte un oncolog, un specialist în boli infecțioase, un chirurg și alți specialiști.
TGP crescut cauze. Cum se determină diagnosticul pacientului
Medicul primește date primare despre starea pacientului printr-un sondaj. Surse suplimentare de informații sunt palparea și percuția, timp în care specialistul poate evalua dimensiunea, localizarea ficatului și densitatea acestuia, precum și prezența durerii la pacient.
După prima examinare, pacientul este trimis pentru analize de laborator sau studii instrumentale. În timpul diagnosticului, medicii ar trebui să stabilească, gradul disfuncției hepatice, gradul de activitate histologică a procesului necroinflamator, fibroza hepatică sau prezența bolilor infecțioase și ereditare ale ficatului. De asemenea, această afecțiune poate fi identificată atunci când durerea de coloană radiază în stomac.
Analiza biomaterialului ajută la determinarea modului în care ficatul se descurcă cu fiecare dintre funcțiile sale. Un eșec în una sau mai multe funcții formează un tablou clinic, pe baza căruia se pune un diagnostic. Există mai multe tipuri de teste care sunt cel mai adesea utilizate pentru a detecta patologiile hepatice.
Cel mai utilizat este studiul metabolismului pigmentului și prezența cocobacililor. Identificarea pigmentului bilirubinei printr-un test de sânge vă permite să verificați funcțiile generale ale ficatului. Bilirubina poate fi conjugată și neconjugată, precum și totală, incluzând ambii indicatori. Studiul este prescris pentru simptome de icter și alte boli hepatice.
Alte teste pentru a identifica probleme hepatice
Bilirubina urinară reprezintă un indicator verificat în timpul unui test general de urină, pe care terapeutul îl prescrie pentru aproape orice simptomatologie. În timpul analizei, numai bilirubina directă poate fi detectată, deoarece neconjugată este insolubilă. Unii medici pentru a identifica un TGP crescut determină concentrația acizilor biliari în bilă. Studiul este utilizat pentru a evalua starea ficatului, a vezicii biliare și a căilor biliare, precum și pentru a monitoriza starea pacienților cu hepatită C. Un indice de acid crescut poate indica o încălcare a fluxului de bilă.
În unele cazuri mai grave este efectuat studiul metabolismului proteinelor. Analiza conținutului de proteine totale, albumine, globuline, fibrinogen este un indicator al ficatului care își îndeplinește funcția în metabolismul proteic. Prin acest studiu pot fi identificate și unele probleme legale de noduli tirodieni.
Pentru a identifica un TGP crescut și ce cauze a provocat acest disconfort se efectuează studiul sistemului de coagulare. Prin determinarea protrombinei, o enzimă sintetizată în ficat și determinarea coagulării sângelui poate fi stabilită cauza care a provoca nivelul ridicat de TGP. Aceasta este cea mai comună metodă de cercetare, conform Quick, care compară coagularea probei de sânge a unui pacient cu o probă de referință.