Prima pagină » National » UBB Cluj, despre teza de doctorat a lui Lucian Bode, posibil plagiată

UBB Cluj, despre teza de doctorat a lui Lucian Bode, posibil plagiată

01 nov. 2022, 10:20,
în National

Astăzi, 1 noiembrie 2022, Comisia de etică a Universităţii Babes-Bolyai din Cluj Napoca a publicat pe site-ul propriu decizia potrivit căreia teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, susținută în 2018, ar putea conţine fragmente plagiate. În urma verificării tezei de doctorat s-a constatat „o serie de abateri de la bunele norme de publicare”.

Potrivit deciziei adoptate de comisie, s-au constatat abateri care constau în erori de citare şi unele fragmente plagiate. Totodată, comisia a constatat că s-au identificat probleme de tip plagiat reprezentând aproximativ 2,95% din totalul cuvintelor tezei, afirmând că „nu rezultă cu certitufine că plagiatul a fost unul intenţionat sau mai degrabă derivat din necunoaşterea/neaplicarea tehnicilor de citare”.

Ce a decis Comisia de etică UBB

Pe 28 octombrie 2022, la ora 10.00, Comisia de etică a universităţii s-a întrunit în şedinţa mixtă (fizic şi online), pentru a analiza sesizarea 1439/18.10.2022 privind teza de doctorat din perspectiva abaterilor de la etică în cercetare. Astfel, în urma cercetării tezei de doctorat cu titlul „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”, susţinută de Lucian Bode în 2018, la Universitatea Babes – Bolyai din Cluj-Napoca, sub coordonarea prof. univ. dr. Adrian Liviu Ivan, Comisia a propus sancţionarea prin avertisment scris, însă a constatat că persoana reclamată nu face parte din categoriile prevăzute de lege împotriva căreia se poate aplica o sancţiune cu privire la încălcarea eticii universitare.

Prin procedura internă de verificare cu Turnitin realizată în 24.10.2022, s-au identificat aceleași similitudini care fuseseră identificate și de prima verificare cu iThenticate, la susținerea tezei în 2018. Comisia a solicitat domnului Lucian Bode să explice paragrafele identificate ca problematice.

Astfel, Comisia de etică a UBB a constatat o serie de abateri de la bunele norme de publicare, adică erori de citare şi unele fragmente plagiate.

„S-au reținut că existând fragmente plagiate în 3 din cele 4 puncte ale sesizării nr. 14390/18.10.2022, alte fragmente plagiate fiind identificate în urma analizei interne a UBB. Fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95 %)”, a concluzionat Comisia de Etică a UBB.

Totodată, Comisia de etică a menţionat ca actualul ministru nu face parte din categoriile persoanelor împotriva căreia se poate aplica o sancţiune.

„Constatăm însă că persoana reclamată nu face parte din categoriile prevăzute de lege împotriva căreia se poate aplica o sancțiune referitoare la încălcarea eticii universitare și a bunei conduite în cercetare. (…) Întrucât domnul Bode nu deține niciuna dintre calitățile de mai sus, Comisia constata că deşi a identificat încălcări ale eticii în domeniul cercetării, nu poate dispune sancțiuni”, se arată în decizia Comisiei de etică.

Alte teze de doctorat care s-au considerat a fi plagiate

Anterior, jurnalista Emilia Șercan a demonstrat că Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat. Respectiva lucrare are părți întregi copiate din alte lucrări de doctorat, susținute la Universitatea Națională de Apărare. Pe lângă plagiat, respectiva lucrare nu repezintă produsul unei cercetări științifice. În total, teza de doctorat are 138 pagini.

În urma acestei sesizări, ea l-a contactat și pe Nicolae Ciucă în această privință. Acesta a răspuns că teza sa de doctorat a fost scrisă în conformitate cu rigorile academice de la momentul respectiv. Datorită acestei lucrări de doctorat, Nicolae Ciucă a devenit doctor în Științe militare, în anul 2003.

În replică, premierul a oferit un răspuns spunând că teza lui de doctorat este rodul anilor de studii.

„Apreciez interesul dumneavoastră față de etică academică și respectarea acesteia în cadrul lucrărilor științifice. Vă asigur că în toată cariera mea de ofițer al Armatei României mi-am asumat toate responsabilitățile, indiferent de funcția ocupată. Nu voi renunța la acest principiu nici în cariera de politician. Teza mea de doctorat este rodul cercetării științifice din anii de studii doctorale și reflectă munca depusă”, a menţionat premierul României.

În urma verificărilor, teza de doctorat a ministrului Lucian Bode ar putea fi plagiată, însă a rezultat că plagiatul nu a fost unul intenționat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *