Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Testul rapid al anticorpilor COVID-19 nu este precis, avertizează oamenii de știință
Testul rapid al anticorpilor COVID-19 nu este precis, avertizează oamenii de știință

Testul rapid al anticorpilor COVID-19 nu este precis, avertizează oamenii de știință

17 nov. 2020, 14:16,
în Sanatate

Testul rapid al anticorpilor COVID-19, conceput pentru a arăta dacă o persoană a fost infectată anterior cu SARS-CoV-2, este semnificativ mai puțin precis decât au sugerat cercetările anterioare, relatează oamenii de știință într-un nou studiu.

Testul rapid AbC-19, dezvoltat pentru utilizarea de către profesioniștii din domeniul sănătății din Marea Britanie și UE, caută anticorpi împotriva virusului într-o mică picătură de sânge obtinuta dintr-o înțepătură de deget și poate prezenta rezultate în doar 20 de minute, fără a avea nevoie de un laborator specializat.

De ce testul rapid al anticorpilor COVID-19 nu este precis

Ideea este că lucrătorii din domeniul sănătății pot efectua rapid și ușor testul și pot primi rezultate pe loc pentru a oferi informații despre cât de mulți oameni din comunitate au anticorpi împotriva SARS-CoV-2 – ceea ce a condus guvernul britanic să comande un milion de dispozitive de testare pentru 75 de milioane de lire sterline, potrivit Science Alert.

Această masură a Guvernului a fost, de asemenea, ghidată de rezultatele pozitive ale unui „studiu de validare extins” finanțat de UK-Rapid Test Consortium – un organism care reprezintă companiile comerciale, inclusiv Abingdon Health și Omega Diagnostics, care au dezvoltat AbC-19.

Studiul respectiv, condus de cercetători de la Universitatea Ulster din Irlanda de Nord, a constatat, efectiv că testul rapid AbC-19 nu va da rezultate fals pozitive cu o specificitate de 100%. Specificitatea este capacitatea de a identifica corect un eșantion negativ adevărat, mai degrabă decât de a da un fals negativ.

Studiul Ulster a constatat, de asemenea, că sensibilitatea testului a fost de 97,7%. Sensibilitatea este capacitatea de a identifica corect un eșantion pozitiv adevărat.

Un nou studiu independent al AbC-19 a identificat rezultate semnificativ diferite în ceea ce privește acuratețea testului de înțepare a degetelor.

O echipă de oameni de știință de la Universitățile din Bristol, Cambridge și Warwick a analizat probe de sânge de la 2.847 de lucrători din domeniul sănătății – 268 au obținut anterior un rezultat PCR pozitiv pentru COVID, în timp ce 2.579 aveau o stare de infecție anterioară necunoscută.

În plus, au testat probe de la 1.995 donatori de sânge pre-pandemici (negativi cunoscuti dinaintea pandemiei coronavirusului).

Specificitatea AbC-19 este de 97

Rezultatele noului studiu sugerează că specificitatea AbC-19 este de 97,9% (nu 100%, așa cum a susținut studiul Ulster), iar sensibilitatea acestuia este de 92,5% (pe baza cazurilor confirmate de PCR), dar poate scădea până la 84,7% în cazurile în care starea infecției anterioare este complet necunoscută.

Diferențele dintre cele două studii reflectă probabil diferențe în modul în care cele două grupuri au testat dispozitivul AbC-19, dar se sugerează că cercetarea Ulster nu a oferit o imagine atât de clară asupra acurateții testului.

„[Studiul Ulster] a ales drept cunoscute persoane pozitive care au testat deja pozitiv anticorpii la proteinele SARS-CoV-2 în alte trei teste și au ales ca negative cunoscute persoanele care au testat negativ în aceleași trei teste. O astfel de alegere relativ extremă a standardelor de referință probabil a supraestimat acuratețea testului AbC, datorită unui fenomen bine cunoscut numit prejudecată în spectru”, au raportat doi experți clinici, Dipender Gill și Mark J Ponsford, într-un articol asupra concluziilor noului studiu.

Extrapolând în continuare, studiul independent – condus de Ranya Mulchandani de la UK Field Epidemiology Training Program – a descoperit că unul din cinci lucrători cheie care au testat pozitiv cu AbC-19 ar prezent un fals pozitiv, într-un scenariu în care 10% din populația testată a fost infectata cu SARS-CoV-2.

Niciun test nu este vreodată perfect

Deși niciun test nu este vreodată perfect, precizia redusă raportată a testului AbC-19 este un lucru pe care oamenii ar trebui să-l cunoască, spun cercetătorii.

„Aceste noi date sunt foarte utile la nivel de sănătate publică”, spune cercetătoarea în boli infecțioase Eleanor Riley de la Universitatea din Edinburgh, care nu a fost implicată în studii.

La rândul său, Departamentul Regatului Unit pentru Sănătate și Îngrijire Socială (DHSC) insistă că noile constatări nu reprezintă o problemă pentru utilizarea AbC-19.

„Acest raport arată că aceste teste sunt aprobate pentru a fi utilizate în studiile de supraveghere, pentru care au fost achiziționate. Nu au fost niciodată destinate și nu au fost niciodată eliberate pentru uz public pe scară largă și este înșelător să ignori acest fapt în mod intenționat în raport”, se arată într-o declarație a institutiei.

Descoperirile sunt raportate în BMJ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025