Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Testul PCR: mai eficient după-amiaza, potrivit unui studiu american
Testul PCR: mai eficient după-amiaza, potrivit unui studiu american

Testul PCR: mai eficient după-amiaza, potrivit unui studiu american

31 mart. 2021, 15:38,
în Sanatate

Un studiu recent publicat pe site-ul de publicații medicale medRxiv indică faptul că este mai eficient să efectuați un test PCR după-amiaza, pentru a avea o fiabilitate maximă. Sarcina virală a pacienților ar fi pur și simplu mai activă în acest moment al zilei.

Dacă trebuie să faceți un test PCR, faceți-l după-amiaza! Așa recomandă un studiu publicat pe platforma britanică de articole științifice medRxiv. Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au testat 30.000 de persoane în jurul orașului Nashville, SUA, indiferent dacă erau sau nu simptomatice. Această lucrare pe scară largă efectuată de Vanderbilt Health Affiliated Network (VHAN) între martie și iunie 2020 a evidențiat într-adevăr variații ale rezultatelor testelor PCR când au fost efectuate în timpul zilei.

Test PCR: rezultate maxime la începutul după-amiezii

Cercetătorii au pus toate aceste analize la un loc pentru a afla dacă încărcătura virală a unei persoane cu Covid-19 s-a schimbat pe parcursul zilei și dacă aceasta a influențat rezultatele testelor PCR. Intuiția lor era corectă. S-a observat că proporția testelor pozitive este mai mare la începutul după-amiezii, în jurul orei 14:00. Pe de altă parte, se observă o scădere dimineața și seara.

„Această constatare este în acord cu rezultatele studiilor anterioare asupra altor virusuri, cum ar fi gripa, herpesul și dengue, în care interacțiunile cu sistemul imunitar conduc la o variație diurnă a vărsării virale”, explică oamenii de știință.

Autorii sugerează că aceste variații ale încărcăturilor virale ar putea fi, printre altele, legate de fluctuațiile ritmului circadian. Adică ceasul nostru intern care reglează, printre altele, temperatura corpului și fazele de veghe și somn ale acestuia.

Provocările acestei descoperiri

Dacă această constatare este confirmată, ar putea fi avantajos să se efectueze testele la începutul după-amiezii pentru a reduce rata negativă, în special la persoanele infectate cu SARS asimptomatic CoV-2 a căror sarcină virală este cunoscută a fi mai mică.

După ce a citit această lucrare, dr. Rachel Edgar – un virolog la Imperial College din Londra care nu a lucrat la cercetare – a declarat pentru Guardian: „Dacă aș vrea să fac testul cu cel mai fiabil rezultat posibil, il voi face după-amiaza devreme.”

Dincolo de eficacitatea testelor, descoperirea modificării încărcăturii virale ar putea indica, de asemenea, un risc crescut de infecție după-amiaza. De fapt, secrețiile nazale sau ale gâtului, care adăpostesc coronavirusul, sunt, de asemenea, mai importante în acest moment al zilei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *