Testul de sânge care prezice diabetul. Oamenii de știință au identificat metaboliții din sânge care prezic cu exactitate dacă o femeie va dezvolta diabet de tip 2 după ce a experimentat o formă tranzitorie a bolii în timpul sarcinii.
Această descoperire ar putea duce curand la aparitia unui test care ar ajuta medicii să identifice pacienții cu cel mai mare risc și să-i ajute să evite potențialul bolii prin intervenții, inclusiv dieta și exerciții fizice.
„Există o dereglare metabolică care apare în grupul de femei care va continua să dezvolte diabet de tip 2 care este prezent în perioada postpartum timpurie, ceea ce sugerează că există o problemă de bază care există deja și o putem detecta”, spune Michael Wheeler de la Toronto General Hospital Institute la University Health Network.
Precizie de peste 85 la sută
Semnătura metabolică identificată poate prezice cu o precizie de peste 85 la sută dacă o femeie va dezvolta diabet de tip 2 (T2D), așa cum este descris într-un studiu publicat în revista Plos Medicine.
Aproximativ una din 10 femei va dezvolta diabetul gestațional (GD) în timpul sarcinii, ceea ce le supune unui risc mai mare de T2D, 30 până la 50 la sută dintre aceste femei dezvoltând boala în termen de 10 ani de la naștere. Boala împiedică capacitatea organismului de a regla nivelul glicemiei și poate duce la complicații grave, inclusiv pierderea vederii, probleme neurologice, precum și boli de inimă și rinichi.
Femeilor cu GD li se recomandă să facă un test anual de toleranță orală la glucoză după naștere, care măsoară capacitatea organismului de a elimina zahărul din fluxul sanguin. Dar procedura consumă timp și puține femei o continuă.
„Dacă ai un nou-născut acasă, unul dintre ultimele lucruri la care te gândești este sa ai timp pentru sănătatea ta”, spune Wheeler. „Acesta este unul dintre principalele motive pentru care am efectuat acest studiu, pentru a dezvolta un test de sânge simplu, reducând numărul de vizite la spital.”
Testul de sânge care prezice diabetul
Probele de sânge inițiale au fost colectate între șase și nouă săptămâni după naștere și apoi de două ori peste doi ani. Sănătatea femeilor a fost urmarită prin fișele medicale electronice până la opt ani. În această perioadă, 173 de femei au dezvoltat T2D și probele de sânge ale acestora au fost comparate cu 485 de femei înscrise în studiu, potrivite ca greutate, vârstă, rasă și etnie, care nu au dezvoltat boala, potrivit MedicalXpress.
„Acest studiu este unic, deoarece nu comparăm pur și simplu oamenii sănătoși cu persoanele cu boală avansată”, spune Röst, care deține catedra de cercetare din Canada în medicina personalizată bazată pe spectrometrie de masă și a condus analiza datelor statistice. „În schimb, comparăm femeile care sunt clinic la fel – toate au avut GD, dar au revenit la a fi non-diabetice post-partum.
Röst a spus că, în mod surprinzător, moleculele de zahăr apar proeminent printre compușii identificați. Dar amino-acizii și moleculele lipidice sunt, de asemenea, prezente, indicând probleme care stau la baza metabolizării proteinelor și a grăsimilor. De fapt, puterea predictivă a testului a scăzut dacă aminoacizii și lipidele au fost excluse, ceea ce sugerează că procesele dincolo de metabolismul zahărului pot apărea foarte devreme in dezvoltarea bolii. Constatarea poate ajuta la explicarea motivului pentru care apar complicații la pacienții cu T2D, chiar și atunci când zahărul din sânge este controlat strâns cu medicamente.
Cercetătorii speră să transforme descoperirea într-un simplu test de sânge pe care femeile l-ar putea face după naștere.