Din ce în ce mai mulți români vor să achiziționeze teste rapide pentru COVID-19. Aceste dispozitive se pot cumpăra de pe internet, la prețul de 45 de lei bucata, fiindcă în farmacii nu se găsesc. Acest test poate fi făcut de oricine, chiar dacă nu are pregătire medicală, în confortul propriei case. În ceea ce privește rezultatele, acestea vin aproape instant. Medicii le recomandă, însă spun despre teste că sunt făcute degeaba, în cazul în care se efectuează în prima săptămână de la începutul bolii
De asemenea, farmaciștii semnalează că zilnic sunt întrebați dacă au teste rapide pentru depistarea COVID-19. Astfel că, cei care nu le găsesc în unitățile farmaceutice, recurg la a le comanda de pe internet. Unele site-uri anunţă că au stoc epuizat.
Care este prețul unui test rapid
Testele rapide, care depistează anticorpii COVID-19, se vând doar la cutie și nu se comercializează la bucată. O cutie costă aproximativ 3.000 de lei și conține 40 de kituri, ceea ce înseamnă că un kit costă 75 de lei. Firmele care le comercializează promit că le distribuie a doua zi. De menționat este că acestea sunt teste rapide și nu teste PCR.
În descrierea produsului se arată că rezultatul vine în 10 minute. Procedura de folosire a unui test este asemănătoare cu cea pentru determinarea gricemiei.
Ce cred medicii despre testele rapide COVID-19
Medicii sunt de părere că testele sunt folosite pentru anticorpi, nu pentru a stabili un diagnostic precoce. Totodată, aceștia avertizează că poți avea COVID-19, dar testul să nu o depisteze, pentru că anticorpii se formeză la o săptămână de la infectare.
„Anticorpii nu ne ajută să facem un diagnostic precoce, dar ne ajută la stabilirea unui diagnostic rapid. Precoce înseamnă că nu putem identifica pacientul în primele 7 zile de la debutul bolii, fie că boala este asimptomatică, uşor simtpomatică sau cu o simptomatilogie mai zgomotoasă. Tot testul PCR rămâne cel prin care putem asigura un diagnostic precoce şi să avem o specificitate mult mai mare a rezultatelor”, subliniază dr. Valeriu Gheorghiță, medic primar boli infecțioase.
Pe scurt, testul rapid ne ajută să aflăm dacă o persoană a trecut prin infecţie. După ce persoana se vindecă, anticorpii – cei care luptă cu virusul – rezistă în corp o perioadă de 2-3 luni, conform unor studii.
„Acest test îşi regăseşte utilitatea, fără discuţie, însă necesită totuşi o interpretare a rezultatelor într-un context clinic, ceea ce ar fi mai greu pentru o persoană fără background medical să facă”, spune dr. Gheorghiță.
Mai mult decât atât, cei care caută aceste teste sunt și persoane care au trecut prin boală și vor să doneze plasmă convalescentă, un tratament benefic pacienților cu simptomatologie severă de COVID-19.
Specialiştii din România fac greşit testele COVID! Ce avertizează un cunoscut medic român din SUA
Medicul Ion Alexie este un doctor român infecţionist stabilit în SUA. El crede că în țara noastră testele se fac greșit și, tocmai de aceea, vine în ajutorul românilor.
„Am impresia că în România, foarte multe dintre testele COVID se fac prost, nu se fac cum trebuie.
Partea cu bumbac trebuie să ajungă în nazofaringe, în spatele nasului şi în loc să mergem în sus, prin nas, trebuie să mergem orizontal. Trebuie neapărat să faceţi testul corect, uitaţi-vă la dimensiune, pentru că altfel, foarte mulţi din pacienţii cu infecţie vor sta fals-negativ, vor zice că nu sunt infectaţi şi vor continua să propage infecţia.” precizează medicul.