Testele rapide COVID-19 se vând ca pâinea caldă pe internet. Prețurile variază, dar promisiunea comercianților este aceeași: „Descoperiți dacă aveți sau ați avut COVID-19”. Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă și recomandă populației să nu se lase păcălită de anunțurile de pe internet. Prof. dr. Carmen Dorobăț spune că singurul test concludent în depistarea infecției cu COVID-19 este testul PCR
Testele rapide COVID-19 se vând imediat pe internet. Comerciații le cumpără din China și le vând la prețuri cuprinse între 50 și 100 de lei. În cazul achiziționării mai multor produse, se promite și o ofertă. Redactorii BZI au contactat mai mulți vânzători de teste rapide COVID-19 de pe internet și au aflat că aceste produse se vând extrem de bine. Cei mai mulți comercianți sunt din București și asigură cumpărătorul că primește și o reducere dacă achiziționează aceste teste și pentru familie și prieteni. Pentru că deja câțiva ieșeni au căzut în capcana de a achiziționa astfel de teste de pe internet, medicii ieșeni avertizează că investiția este inutilă. Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, spune că cei care cumpără teste rapide COVID-19 de pe internet cad într-o plasă de minciuni și aruncă banii pe fereastră.
În disperare de a afla dacă au sau nu virusul, românii nu se uită de unde achiziționează testul
Testele rapide COVID-19 au devenit extrem de populare în mediul online. Sute sau chiar mii de români, în disperarea de a verifica dacă au sau nu COVID-19, comandă de pe internet teste rapide de detectare a anticorpilor IgG și IgM, anticorpi care arată dacă persoana respectivă a avut sau are anticorpi care se dezvoltă în organism în momentul în care se luptă cu o infecție. Redactorii BZI au contactat mai mulți comercianți care vând teste rapide COVID-19 pe internet.
„Testele sunt venite din China, sunt fabricate, omologate și autorizate acolo. Testele sunt pentru detectarea anticorpilor IgG si IgM. Distribuim oriunde în țară, dar dumneavoastră plătiți coletul. Vă fac și o reducere. De la 70 de lei cât e testul, la 65 dacă veți cumpăra 20”, spune Vlad, un comerciant de pe OLX.
Vânzător online de teste rapide COVID-19: „Nu are ce să vă facă rău, că am vândut peste 300 până acum și nu m-a sunat nimeni să se plângă”
Redactorii BZI l-au contactat și pe Bogdan, un alt vânzător de teste rapide COVID-19 în mediul online. Acesta ne-a recomandat să ne înțepăm în deget și să punem sânge pe test și să așteptăm 15 minute. Totodată, Bogdan și-a arătat iscusința, spunând redactorilor că dacă testul rapid este pozitiv trebuie să meargă să-și facă testul PCR .
„Dacă testul e pozitiv înseamnă că ați avut sau aveți COVID-19 și trebuie să faceți testul PCR. Testul rapid detectează anticorpi din sângele periferic și are un răspuns rapid. În 15 minute știi dacă ești bolnav. Apar două liniuțe dacă aveți anticorpi, e ușor de folosit și este și sigur. Nu are ce să vă facă rău că am vândut peste 300 până acum și nu m-a sunat nimeni să se plângă”, spune Bogdan, un alt comerciant de pe OLX din Ilfov.
Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase: „Aceste teste nu sunt bune! Nu aruncați banii aiurea”
Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, avertizează ieșenii că achiziționând astfel de produse fac o investiție inutilă. Medicul ieșean spune că singura metodă sigură de depistare a infecției cu COVID-19 rămâne testul PCR. Testele rapide COVID-19 nu sunt exacte și de multe ori pot da eroare. Totodată, un potențial infectat cu coronavirus, făcându-și acest test și bazându-se pe rezultat, ar putea sta acasă în speranța că este sănătos și nu trebuie să se prezinte la medic. Totodată, acesta ar putea purta infecția cu coronavirus fără să știe și să neglijeze simptomele crezând în rezultatul testului rapid COVID-19.
„Aceste teste nu sunt bune! Populația trebuie să știe că aceste teste nu sunt exacte și nu-ți pot arăta dacă ești sau nu infectat cu coronavirus. Testele PCR sunt singurele care pot fi făcute pentru depistarea infecției cu COVID-19. Nu aruncați banii aiurea”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.