Numărul de solicitări pentru testele PCR la laboratoarele private din Iași s-a triplat. Peste 1.000 de ieșeni cer zilnic să facă testul de depistare a infecției cu COVID-19. În ultimele 7 luni, fiecare mișcare a ajuns să fie controlată de rezultatul acestui test. Cele mai multe solicitări vin din partea ieșenilor care pleacă în străinătate
În numai 7 luni de la declanșarea pandemiei de COVID-19, testul PCR a devenit indispensabil în fișa de călătorie sau de internare a unui bolnav. De aici, asistăm și la o creștere a numărului de solicitări a testului de depistare a infecției cu COVID-19. Zilnic, la laboratorul Praxis din Iași se fac în medie între 800 și 1.400 de teste PCR. La Institutul Regional de Oncologie din Iași, în timpul săptămânii se ajunge și la 400 de teste pe zi. Ieșenii care vor să plece în străinătate sau cei care sunt contacți direcți ai pacienților depistați pozitv la infecția cu COVID-19 scot din buzunar 220 sau 250 de lei, în funcție de laboratorul cu care aleg să colaboreze. Rezultatul testului ajunge în 24 de ore.
Peste 6.000 de ieșeni fac săptămânal testul PCR în laboratorul Praxis din Iași
Testele PCR au început să controleze fiecare mișcare a ieșenilor. Nicio persoană nu poate intra sau ieși din țară fără acest test, niciun pacient nu se poate interna în spital fără rezultatul testului PCR, iar dacă ești considerat contact direct al unei persoane depistate pozitiv la infecția cu COVID-19, ești obligat să scoți 250 de lei din buzunar. Numărul de solicitări pentru testul PCR a crescut în ultimele luni considerabil.
„Zilnic facem, în medie, între 800 și 1.400 de teste PCR. Solicitările vin din partea ieșenilor care doresc să plece în străinătate, a ieșenilor care sunt contacți direcți ai persoanelor depistate pozitiv la infecția cu coronavirus, dar și din partea celor care doresc să-și facă intervenții chirurgicale, endoscopii sau alte analize medicale în clinicile private din Iași. În ultimele luni am asistat la o creșetere a numărului de solicitări”, spune Cristina Hristodorescu, unul dintre administratorii laboratorului Praxis din Iași.
Ec. Mirela Grosu, manager IRO Iași: „Observăm și noi o creștere a numărului de solicitări pentru testele PCR din partea ieșenilor”
La Institutul Regional de Oncologie din Iași, între 30 și 50 la sută dintre testele PCR care se efectuează zilnic sunt teste făcute la cerere. Pentru un test PCR la cerere, la IRO Iași ieșenii trebuie să plătească 220 de lei.
„Zilnic, în timpul săptămânii, efectuăm în medie între 100 și 150 de teste PCR. Dacă este să le adunăm și pe cele decontate de Ministerul Sănătății, ajungem undeva la 400-460 de teste pe zi. Sâmbătă sunt mai puține solicitări, iar duminica nu se lucrează. Observăm o creștere a numărului de solicitări pentru testele PCR din partea ieșenilor”, spune ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie din Iași.
La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, testul PCR la cerere costă 290 de lei.
„Avem foarte puține solicitări pentru efectuarea testului PCR la cerere. Cea mai mare adresabilitate s-a înregistrat în perioada verii, când populația pleca în concediu. Acum nu prea mai sunt persoane interesate”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
Ieșenii vor putea face testul PCR nu doar pentru depistarea infecției cu COVID-19, ci și pentru depistarea virusului gripal
Pentru că ușor-ușor ne îndreptăm către sezonul gripal, laboratorul Praxis din Iași va oferi în maximum două săptămâni posibilitatea ieșenilor să-și facă test de depistare a virusului gripal A și B. Practic, cei care vor solicita testul PCR, vor putea cere și un test de depistare a virusului gripal.
„În maximum două săptămâni, vom pune la dispoziție ieșenilor și posibilitatea de a se testa pentru virusul gripal A și B. Practic, se recolează exudat nazal, faringian sau salivă și va putea afla, tot prin testul PCR, dacă sunt infectați cu virusul gripal. Această testare va avea un cost suplimentar, dar ieșenii vor putea verifica la o singură testare dacă sunt infectați cu COVID-19 sau cu virusul gripal. Din ceea ce cunosc, în România mai există un singur astfel de laborator”, încheie Cristina Hristodorescu, unul dintre administratorii laboratorului Praxis din Iași.