Ieșenii încep să solicite tot mai des și un test care să le măsoare nivelul anticorpilor din organism. Fie că au trecut de infecția cu coronavirus, fie că s-au injectat cu prima doză de vaccin, oamenii sunt tot mai curioși să afle dacă sunt mai protejați. Unele subunități măsurate prin intermediul testului cresc în timp
În cadrul Laboratorului Praxis din Iași se realizează teste din care rezultă valoarea cantitativă pentru un număr de 10 subtipuri de anticorpi. Valorile cuprind chiar și două zecimale, astfel încât este ușor de urmărit în timp evoluția parametrilor măsurați. Medicii care au făcut aceste teste au observat că ieșenii au un nivel mai mare de anticorpi imediat după infecția cu coronavirus sau după vaccinare, iar doi parametri cresc considerabil în timp. În cazul persoanelor care au trecut printr-o formă ușoară a infecției cu coronavirus sau chiar asimptomatici, numărul anticorpilor scade. În cazul celor care au trecut de două sau trei luni de infecția cu coronavirus, când s-au luptat cu o formă gravă a bolii, apar modificări de durată.
Totodată, parametrii anticorpilor măsurați prin test cresc în timp. Medicii recomandă persoanelor care se vaccinează anti-COVID-19 să aștepte cel puțin 14 zile după administrarea dozei sau după rapel, pentru a măsura nivelul anticorpilor din organism. Vaccinurile tip ARNm, cum este și cel produs de Pfizer și BioNTech și administrat de aproape o lună în țară, înmulțesc proteinele individuale din celulele umane, care sunt tipice pentru virus. Astfel, organismul răspunde prin producerea unei reacții imune.
Peste 650 de persoane au făcut teste pentru anticorpi în aproape trei luni la un laborator din Iași
Medicii de la Laboratorul Praxis au observat că pacienții care s-au vaccinat cu prima doză de vaccin vin să afle care este nivelul de anticorpi din organism. Unii dintre ei au trecut și de vaccinul anti-COVID-19 și de infecția cu noul virus. Din noiembrie 2020 și până în prezent, peste 650 de ieșeni au solicitat un test, la laboratorul Praxis, pentru a afla profilul imunologic. Pentru un astfel de test se achită suma de 175 de lei.
„A crescut în ultima perioadă adresabilitatea cu 30 la sută pentru testele IgG în rândul populației. Un astfel de test este cantitativ și prin el se măsoară numărul anticorpilor. Se determină profilul imunologic SARS-CoV-2 pentru fiecare clasă de imunoglobuline (IgM, IgA, IgG), care cuprinde 10 subtipuri de anticorpi. Detectarea anticorpilor direcționați împotriva proteinei Spike sau a subunităților sale este mai probabil să aibă o activitate de neutralizare și ar descrie mai bine starea de imunizare, inclusiv în urma vaccinării”, spune Cristina Hristodorescu, unul dintre administratorii laboratorului Praxis.
Primul ieșean vaccinat anti-COVID-19 și-a măsurat nivelul de anticorpi din organism
Medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a fost primul ieșean care s-a vaccinat împotriva COVID-19. Dorind să își stăvilească o curiozitate personală, medicul s-a testat înainte de rapel pentru a vedea care este nivelul de anticorpi din organism. Pe data de 17 ianuarie 2021, managerului i s-a injectat și cea de-a doua doză și intenționează ca, după maximum 14 zile, să mai facă un astfel de test.
„Am verificat calitativ și cantitativ, după a 17-a zi de vaccinare, cu prima doză de vaccin anti-COVID-19, nivelul de anticorpi. Deja aveam un nivel ridicat de aproximativ 1.270. După rapel mai aștept o săptămână, două, și după o să merg să mă testez. Este o curiozitate personală să văd care sunt schimbările. Anticorpii sunt diferiți pentru o persoană care a trecut de o fază acută și una care s-a vaccinat”, explică dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
Ieșenii care s-au tratat de infecția cu coronavirus își fac în scurt timp un test rapid pentru anticorpi
La centrul de recoltare OK Medical din Iași solicită un test rapid pentru anticorpi persoanele care au trecut recent de infecția cu coronavirus. Cei care au făcut prima doză de vaccin sau care au fost infectați cu coronavirus în urmă cu două sau trei luni solicită testul cu analize de laborator care determină cantitatea de anticorpi.
„Multe persoane fac testul PCR, dar și analize serologice pentru anticorpi înainte de a merge să se vaccineze anti-COVID-19. Din decembrie, de când am început să facem aceste teste pentru nivelul de anticorpi, în ultimele zile cererea a crescut. Sunt teste rapide, cu rezultatul în 15-20 de minute, recomandate persoanelor imediat după ce s-au tratat de infecția cu coronavirus. Testul rapid pentru anticorpi ne spune dacă în organism s-au dezvoltat acei anticorpi împotriva virusului, dar nu și cantitatea. Pentru a afla cantitatea este nevoie de analize din sânge care sunt trimise la laborator, iar rezultatele vin în 24 sau, cel mult, 48 de ore”, precizează Diana Huștiu, coordonatorul centrului de recoltare OK Medical din Iași.
Aproximativ 1.970 de ieșeni s-au imunizat în prima zi de vaccinare anti-COVID-19 din etapa a doua
În județul Iași s-au vaccinat, în prima zi din etapa a doua din campania de vaccinare, un număr de circa 1.971 de persoane. În această etapă sunt incluse persoanele cu boli cronice și cu vârste de peste 65 de ani, dar și angajați-cheie din instituții. Ieșenii se pot vaccina la unul dintre cele 19 puncte de vaccinare deschise până în prezent. Pentru programare, persoanele incluse în etapa a doua se înscriu pe platforma online. Sunt 17 centre de vaccinare anti-COVID-19 unde se pot programa ieșenii: SC Antibiotice SA Iași, Podu Iloaiei, Tg. Frumos, Hârlău, Pașcani, Colegiul „Mihai Eminescu”, Colegiul „C. Negruzzi”, Școala Gimnazială „Șt. Bârsănescu”, Școala Gimnazială „G. Călinescu”, Spital „Elytis”, Spital „Sf. Sava”, Policlinica „Regina Maria”, Spitalul Clinic „Elena Doamna”, SC MedLife SA, Școala Gimnazială „B.P. Hașdeu”, Liceul Teoretic „Waldorf”, Tomești.