Prima pagină » Actualitate » Teste pentru depistarea coronavirusului la domiciliu. Preţurile variază
Teste pentru depistarea coronavirusului la domiciliu. Preţurile variază

Teste pentru depistarea coronavirusului la domiciliu. Preţurile variază

07 aug. 2020, 16:31,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

Testele pentru a verifica dacă pacienţii au dezvoltat imunitate la virusul Covid-19 au început să se prefigureze extrem de rapid într-o adevărată industrie. Importatorii testelor au început promovarea acestor în mediul online, dar şi în rândul farmaciştilor şi al distribuitorilor.

Teste pentru Covid-19 acasă. Cât costă şi ce acurateţe au

Preţul acestui tip de test poate varia între 50 şi 138 de lei. Procedura fiind asemănătoare cu cea de la testele pentru glicemie sau pentru sarcină.

„Le-am luat şi noi pentru că am avut solicitări, nu prea se găsesc deocamdată. Tipul acesta de boală produce efecte la nivel psihologic, în momentul în care afli de cineva că are coronavirus, ajungi să mimezi şi tu simptomele. Cred că vor fi mulţi care au dubii şi vor încerca testele. Cred că pentru o perioadă va fi o explozie a interesului pentru testele acestea. Testul va costa 70 de lei în medie‚“ a spus Paul Negoiţă de la Iris Pharm.

Acesta a ținut să precizeze faptul că procedură este asemănătoare cu cea de la testele pentru glicemie, iar iniţial a achiziţionat doar cinci seturi de teste, care are fiecare 25 de astfel de teste rapide.

Reamintim că de la începutul acestei pandemiei de coronavirus, la nivel mondial au apărut zeci de tipuri de teste, folosite şi în prezent. Pentru a diagnostica prezenţa virusului se folosesc testele PCR, cu cel mai mare grad de accurateţe, de circa 99%, care se recoltează din nas şi gât, iar rezultatul vine în circa 6-8 ore. Totodată, sunt şi teste mai rapide de diagnosticare, însă acurateţea acestora scade la jumătate faţă de cele PCR.

Pentru a depista dacă pacienţii au fost diagnosticați cu acest virus şi au dezvoltat anticorpi după ce infecţia a trecut, se utilizează testele serologice, pe bază de probă de sânge, care identifică prezenţa sau lipsa anticorpilor pentru noul coronavirus.

Testele rapide se numesc Core tests şi au o acurateţe de 97% la depistarea anticorpilor de Covid-19. Preţul pentru un astfel de test este în jur de 50 de lei.

Avocatul Poporului consideră că internarea pacienţilor nu trebuie condiţionată de un test COVID-19

Avocatul Poporului consideră că internarea pacienţilor nu trebuie condiţionată de un test COVID-19. Conform unei reacţii apărute în presa care relata cazuri ale unor persoane cărora le-a fost refuzată internarea pacienţilor pentru ca aceştia nu aveau un test COVID-19 făcut, Avocatul Poporului explica faptul că internarea nu trebuie să fie condiţionată în acest fel.

Avocatul Poporului explica faptul că urgenţele medicale, altele decât cele COVID-19 sunt extrem de importante în respectarea dreptului la sănătate al oamenilor. Din aceste considerente, şi nu numai, Renate Weber s-a sesizat din oficiu şi a întreprins demersuri la ministerul Sănătăţii.

„Considerând că rezolvarea urgențelor medicale (altele decât cele generate de COVID-19), cât și internările programate sunt de maximă importanță pentru respectarea dreptului la sănătate al oamenilor, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a întreprins demersuri la Ministerul Sănătății.”

Avocatul Poporului a primit răspuns la interpelările adresate Ministerului Sănătăţii. Conform comunicatului emis de instituţia Avocatului Poporului, ministerul Sănătăţi a răspuns la solicitările instituţiei mai sus amintite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *