Prima pagină » Titlurile zilei » Testarea virginității ar putea fi interzisă! Ce spun medicii ginecologi ieșeni

Testarea virginității ar putea fi interzisă! Ce spun medicii ginecologi ieșeni

09 iun. 2022, 02:00, 10 ,
Andreea Timofte în Titlurile zilei

Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (VIF) a lansat o campanie naţională de eliminare a testelor de virginitate. Cei de la VIF au tras un semnal de alarmă legat de existenţa acestui tip de testare medico-legală despre care spun că este abuzivă şi traumatizantă

Campania este intitulată „#DeNetestat” şi îşi propune să elimine definitiv din legislaţie, cu ajutorul unei petiţii, aceste teste. Organizaţia Mondială a Sănătăţii condamnă testarea virginităţii ca fiind o încălcare a drepturilor omului şi susţine că procedura nu poate demonstra virginitatea unei persoane.

Susținătorii ideii consideră că există tinere care, forţate de părinţi, trebuie să-şi demonstreze virginitatea printr-un astfel de examen medical. Metoda, care mai este numită şi „examenul cu două degete” este folosită şi în cazul unor anchete penale, însă nu este relevantă medical nici în aceste situaţii, din perspectiva celor care au început campania.

Iniţiatorii campaniei își doresc ca testele de virginitate să fie eliminate din lege. În centrul campaniei este un filmuleţ în care o adolescentă se pregăteşte de cel mai greu examen din viaţa ei care nu este cel de Bacalaureat, ci cel de testare a virginităţii. În prezent, există două tipuri de examene: cele care au legătură cu o anchetă penală şi cele realizate la cerere, de către părinţi sau partenerii de cuplu. Toţi cei care doresc pot semna o petiţie pentru eliminarea testelor de virginitate din lege.

Autorii campaniei atrag atenția că aceste testări ale virginității continuă să fie aplicate în România, circa 1.000 au fost înregistrate în ultimul timp, în pofida faptului că este o testare medico-legală abuzivă și traumatizantă pentru tinere.

Medicii consideră că testarea virginității este total irelevantă

Medicul ginecolog Monica Holicov, de la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă“ din Iași, a vorbit despre această campanie și despre realitatea cu care se confruntă tinerele supuse acestor teste.

„Mi se pare foarte bună campania, mai ales pentru tinerele care sunt aduse la ginecolog de către părinți pentru a le fi testată virginitatea – asta mi se pare o mare prostie. Campania nu poate interzice testarea în toate cazurile, când este vorba despre tinere abuzate care ajung la IML atunci da, mi se pare normal să se facă acest lucru, deși și în aceste situații nu se garantează că rezultatele coincid cu realitatea. În multe cazuri nici în acest context nu poți spune nimic dacă au trecut deja câteva zile de la viol nu poți fi sigur dacă a fost vorba de un abuz sau nu. Deci este un test total irelevant, nu ai cum să pui diagnosticul de pierdere a virginității post viol, atât timp cât persoana abuzată nu ajunge imediat la control. Himenul variază de la o persoană la alta și este greu de testat. În plus, multe fete își pierd virginitatea nu pentru că și-au început viața sexuală, ci pentru că fac echitație sau pentru că folosesc de la vârste fragede diverse tampoane. Dezvirginarea prin tampoane este des întâlnită, ar trebui ca oamenii să pună accent mai mult și pe alți factori reali, nu doar începutul vieții sexuale”, declară dr. Monica Holicov.

Mulți ieșeni apelează la astfel de testări

Medicul Monica Holicov susține că în ultimul timp ieșenii au făcut un obicei din a se prezenta la ginecolog susținând că vor ca femeile din viața lor să fie „verificate”.

„Multe fetițe sunt aduse la ginecolog de mame sau de tați, pentru a afla dacă mai sunt sau nu virgine, neînțelegând că ele așa au himenul și este dificil să te pronunți pentru că nu poți băga mâna în foc, să dai scris că nu mai este virgină, iar motivul să fie aspectul himenului. Chestiunea aceasta este des abordată în cabinetele de ginecologie. Cel mai adesea, familiile rrome, cuplurile foarte bogate în care bărbatul nu are încredere în parteneră și mamele care nu reușesc să le fie prietene propriilor fiice apelează la astfel de consultații. Mie mi se pare stupid ca o mamă să vină să-și testeze fiica, nu își dau seama că le supun unor traume, încep să plângă și să tremure! Repet, această campanie este foarte bună, utilă și demnă de apreciere, dar personal nu cred că în România va avea succes pentru că educația sexuală lipsește cu desăvârșire la noi”, adaugă dr. Monica Holicov.

Mai mult, medicul e de părere că întotdeauna va exista argumentul conform căruia prin această testare a virginității se aduc probe în dosarele de viol, astfel consultația aceasta nu va fi prea curând exclusă prin lege.

Comentarii
  • Asta este o mare idioțenie

  • Echitatie? :)) cu p..a calului poate

  • cine naiba mai verifica virginitatea fetelor la ginecolog? Chiar am ramas la nivelul Evului Mediu? Alooo, parintilor, educati-va copiii in spiritul respectului si iubirii de sine si nu-l traumatizati ca pe o vita aflata la cheremul unui vacar! De fapt, am convingerea ca parintii care isi duc copiii la astfel de controale, ori mamele au fost mari curve ori le este teama ca fiicele lor le vor fura amantii!! Hai sictir!!Respectati-va copiii si respectati dreptul lor de a avea propria lor viata intima asa cum si-o doresc. Cate discutii, dialoguri ati avut cu ei privind viata intima, igiena acesteia? Ei au nevoie de sfaturi, de indrumari in acest sens. Nu verificari barbare ale unor parinti idioti!! Doamne, multi cretini pe lumea asta!!

  • eu am avut o mama foarte dura, stricta. Aveam voie doar pana la o anumita ora afara, trebuia sa-i prezint prietenii, felul in care ma imbracam trebuia aprobat de ea, insa niciodata nu m-a suspectat ca as fi fost frivola. Multi ani dupa aceea, cand i-am reprosat, mi-a spus ca a dorit doar sa ma fereasca de necazuri. Ca nu avea incredere in lumea din jurul meu, nu ca eu as fi fost in stare sa gresesc. Tot timpul mi-a respectat viata personala. Mereu batea la usa camerei atunci cand dorea sa intre, si astepta aprobarea mea. Acum ca nu mai este, as vrea sa mai fie cineva langa mine care sa imi poarte de grija. offff

  • Raluca, după cum vorbești, se pare că ai dat-o și-n dreapta, și-n stânga!! Asta nu este o viață normală, să începi de la 12-13 ani să te…..când vrei și cu cine dorești. Ține minte, libertatea nu înseamnă să faci ce vrei, ci implică și responsabilitate. Ce-ai zice dacă fiica 13-14 ani ți-ar veni acasă cu burta la gura?? Iar copilul, până la 18 ani, tu îl controlezi și-l dirijezi, după e treaba lui. Mă amuză fraza din articol ” fetele încep să plângă și să tremure”!! Dar când o fac, nu tremură și plâng?

  • Emilian, copilul mosteneste caracterul si naravurile unuia sau a ambilor parinti. Este adevarat, conteaza foarte mult si mediul in care este crescut, dar amprenta o da familia. Eu am 63 de ani acum, am doua fete de 40 si 38 de ani, care la randul lor sunt mamici. Exemplul nostru pentru ele a fost respectul si iubirea de sine. Daca nu stii sa te respecti, nimeni nu o va face in locul tau. Mai mult, si eu si sotul meu am stiut sa imprimam relatiilor dintre noi: incredere deplina, intelegere, prietenie si nu subordonare, armonie si multa sinceritate. Copilul trebuie sa simta ca singurul care il poate ajuta in rezolvarea problemelor este parintele si nu vreun strain. Fiti apropiati fata de copiii vostri si nu tirani. Nu-i mutilati sufleteste. Nu-i transformati in sclavii altora. Si aratati-le ca in viata sunt multe alte lucruri si evenimente care pot aduce bucurie, placere si fericire decat o relatie sexuala! Se stie ca cei care isi pornesc viata sexuala de timpuriu o fac din lipsa de afectiune si atentie din partea parintilor, a familiei. Copilul trebuie sa fie dorit, sa fie iubit si nu un rezultat al unui act sexual, cum se intampla de multe ori. Sunt multe de spus, dar ma opresc aici.

  • Iubirea de sine cancer

    Raluca ești o mare proasta dacă ai ajuns la 63 de ani sa pui iubirea de sine pe un piedestal,hai basti in sicriu că ai votat Iliescu !

  • I-auzi. Ma trag dintr-o familie de liberali și sunt membra al partidului liberal din 1990. Cu Iliescu ai votat tu, cu siguranță și acum, prostia și slugărnicia din tine, te împinge sa minți. Iti este rușine cu propria ta istorie și imprastii cu noroi. Democrația presupune respectarea dreptului fiecărui cetățean la orice fel de opțiune: politica, economică, sociala sau culturala. Dar ești prea mediocru ca să înțelegi asta. Moartea nu alege ce vrei tu, ci ceea ce-i da Dumnezeu. La cat retard mintal ai, cam stai degeaba în aceasta lume.

  • Wow, Raluca, nu te cobora la mintea unui nenorocit care la serviciu linge-n c… toti sefii iar acasa este un zbir. Stai calma. Mi-a placut mesajul tau. Sunt de acord cu tine

  • Raluca ,nota 10!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`