Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Testarea vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford, întreruptă: un participant s-a îmbolnăvit
Testarea vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford, întreruptă: un participant s-a îmbolnăvit

Testarea vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford, întreruptă: un participant s-a îmbolnăvit

09 sept. 2020, 09:06,
în Sanatate

Testarea vaccinului anti-COVID-19 al AstraZeneca dezvoltat alaturi de Universitatea Oxford au fost întrerupte temporar, iar compania investighează dacă imbolnavirea inexplicabilă a unui beneficiar este un efect secundar al vaccinului.

O boală potențial inexplicabilă

Într-o declarație emisă marți seară, compania a declarat:

„Procesul de revizuire standard a declanșat o pauză de vaccinare pentru a permite revizuirea datelor de siguranță”.

AstraZeneca nu a dezvăluit nicio informație despre posibilul efect secundar, cu excepția numirii acestuia „o boală potențial inexplicabilă”. Site-ul de știri despre sănătate STAT a anuntat primul pauza în testare, spunând că posibilul efect secundar s-a produs în Regatul Unit.

La sfârșitul lunii trecute, AstraZeneca a început să recruteze 30.000 de persoane în SUA pentru cel mai mare studiu al acestuia asupra vaccinului. De asemenea, compania testează vaccinul, dezvoltat de Universitatea Oxford, pe mii de oameni din Marea Britanie și în studii mai mici din Brazilia și Africa de Sud.

Alte două vaccinuri se află în teste, în faza finală, în Statele Unite, unul realizat de Moderna Inc. și celălalt de Pfizer și BioNTech din Germania. Aceste două vaccinuri funcționează diferit de cele ale AstraZeneca, iar studiile au recrutat deja aproximativ două treimi din voluntarii necesari.

Opririle temporare ale studiilor medicale de amploare nu sunt neobișnuite, iar investigarea oricărei reacții grave sau neașteptate este o parte obligatorie a testelor de siguranță. AstraZeneca a subliniat că este posibil ca problema să fie o coincidență: boli de tot felul ar putea apărea în cazurile a mii de oameni.

„Lucrăm pentru a accelera revizuirea evenimentului unic pentru a minimiza orice impact potențial asupra calendarului de testare”, se arată în declarația companiei.

Probabil boala inexplicabilă a fost suficient de gravă

Testarea vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford, întreruptă dupa ce un participant s-a îmbolnăvit, dar expertii sustin ca poate fi o coincidenta.

Probabil că boala inexplicabilă a fost suficient de gravă pentru a necesita spitalizare și nu un efect secundar ușor, cum ar fi febra sau durerile musculare, a declarat Deborah Fuller, cercetător de la Universitatea din Washington care lucrează la un alt vaccin COVID-19 care încă nu a început testarea umană.

„Nu este ceva de alarmat. În schimb, este liniștitor faptul că compania întrerupe studiul pentru a afla ce se întâmplă și pentru a monitoriza cu atenție starea de sănătate a participanților la studiu”, a spus Fuller.

Dr. Ashish Jha de la Universitatea Brown a declarat prin Twitter că semnificația întreruperii este neclară, dar că este „încă optimist” că se va găsi un vaccin eficient în lunile următoare.

Angela Rasmussen, virolog la Universitatea Columbia din New York, a scris pe Twitter că boala poate să nu aibă legătură cu vaccinul, „dar partea importantă este că de aceea facem studii înainte de a lansa un vaccin către publicul larg”.

În timpul celei de-a treia și ultimei etape a testării, cercetătorii caută orice semne ale posibilelor efecte secundare care ar fi putut fi nedetectate în cercetările anterioare ale pacienților. Datorită dimensiunilor lor mari, studiile sunt considerate cea mai importantă fază de studiu pentru detectarea efectelor secundare mai puțin frecvente și stabilirea siguranței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *