Prima pagină » Local » Testarea rapidă a elevilor pentru infecția cu COVID-19 ar reduce o eventuală răspândire a virusului! Dr. Florin Roșu: „Testele antigen vor menține sub control rata de infectare cu coronavirus”
Testarea rapidă a elevilor pentru infecția cu COVID-19 ar reduce o eventuală răspândire a virusului! Dr. Florin Roșu:

Testarea rapidă a elevilor pentru infecția cu COVID-19 ar reduce o eventuală răspândire a virusului! Dr. Florin Roșu: „Testele antigen vor menține sub control rata de infectare cu coronavirus”

13 feb. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Testele antigen vor fi utilizate în școli pentru dignosticarea rapidă a elevilor și cadrelor didactice cu coronavirus. Odată cu apariția unui simptom specific infecției cu coronavirus, numai acordul din partea părinților va permite medicilor să testeze elevul. Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a explicat de ce este necesară această măsură

Pandemia COVID-19 continuă să ridice probleme în organizarea orelor de curs față în față. Medicii infecționiști ieșeni au susținut faptul că redeschiderea școlilor nu pune în pericol elevii sau familiile acestora. Odată cu respectarea măsurilor de prevenție, aerisirea și dezinfecția sălilor de clasă, s-ar elimina riscurile infectării cu coronavirus, iar vaccinarea populației scade de asemenea gradul de răspândire în comunitate. Între timp, s-a stabilit de către Ministerul Sănătății că testarea este altă măsură necesară pentru siguranța elevilor și angajaților din unitățile școlare. Un formular de exprimare a consimțământului semnat de către părinți va permite personalului avizat să testeze minorul pentru COVID-19.

Dr. Florin Roșu: „Testul antigen este o modalitate de a pune un diagnostic rapid”

Medicii ieșeni au păreri împărțite. În timp ce unii consideră că testul antigen pentru COVID-19 nu este necesar, alți medici au explicat de ce este indicat ca tot mai mulți elevi să poată fi testați rapid. Experiențele avute în cele 11 luni de pandemie COVID-19 și-au pus amprenta asupra deciziilor actulale, spun cadrele medicale. Pentru a menține sub control rata de infectare și a proteja copiii și angajații din unitățile școlare, dar și familiile acestora, testele rapide pot fi de mare ajutor.

„Părerea mea este că la începutul școlii ar trebui testați rapid toți elevii, bineînțeles cu acordul semnat de către părinți. Știind că toți cei care vin în sălile de clasă sunt sănătoși, atunci nivelul de siguranță crește. Apoi, odată cu apariția unui simptom să fie testat imediat acel elev. Este o modalitate de a pune un diagnostic rapid de coronavirus în cazul în care este pozitiv sau de a-l elimina atunci când a apărut un simptom, pentru a menține sub control numărul de cazuri. Incidența ar fi în scădere odată cu testarea”, spune dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Copiii au dezvoltat forme ușoare ale infecției cu coronavirus

Infecția cu coronavirus se manifestă diferit la adulți și la copii. Studiile realizate de specialiști au arătat că majoritatea copiilor elimină cu ușurință virusul din corp, asta pentru că sistemul imunitar răspunde diferit. Majoritatea cazurilor COVID-19 întâlnite la copii de către medicii ieșeni au fost forme ușoare. Totuși, aceștia pot transmite virusul în comunitate.

„Copiii fac în general forme ușoare în urma infectării. Simptomele COVID-19 cele mai întâlnite în cazul lor sunt cele pseudogripale, este vorba despre: febră, tuse și dureri musculare. Trebuie să ținem cont de faptul că pot fi asimptomatici, intrând în contact cu virusul, ei dezvoltă boala, ajung acasă și o pot transmite mai departe părinților, bunicilor. De aceea, cred că testarea rapidă la apariția unui simptom ar menține o rată mică de infectare cu coronavirus”, adaugă medicul ieșean.

Un elev preșcolar și trei angajați din unitățile de învățământ din județul Iași au fost confirmați pozitiv cu coronavirus

La o săptămână de la începutul semestrului al doilea al anului școlar, ieri, 12 februarie 2021, în județul Iași s-au raportat către Direcția de Sănătate Publică trei cazuri de coronavirus. Este vorba despre un elev preșcolar și două cadre didactice confirmate pozitiv. Circa 60 la sută dintre cadrele didactice doresc să se vaccineze anti-COVID-19. Odată cu campania de vaccinare și cu respectarea măsurilor de prevenție, medicii ieșeni speră că numărul de cazuri confirmate pozitiv cu coronavirus va continua să scadă.

„În data de 12 februarie 2021, conform datelor centralizate, au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus: un elev de clasa primară, caz în care ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare, iar cursurile școlare vor fi suspendate la această clasă, un cadru didactic de la o unitate de învățământ din mediul urban (educatoare), un cadru didactic de la o unitate de învățământ din mediul rural (educatoare) și un cadru didactic auxiliar (bibliotecar). În privința celor 3 cadre didactice, menționăm că acestea nu au intrat în contact direct cu preșcolarii și s-au respectat măsurile de protecție. Ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare”, au declarat reprezentanții DSP Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`