Prima pagină » Local » Testarea Covid-19 la domiciliu a copiilor, cerută de medicii de familie
Testarea Covid-19 la domiciliu a copiilor, cerută de medicii de familie

Testarea Covid-19 la domiciliu a copiilor, cerută de medicii de familie

31 aug. 2021, 10:04,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Medicii de familie cer testarea Covid-19 a copiilor la domiciliu, în contextul în care noul an şcolar 2021 – 2022 se afla în mijlocul valului patru al pandemiei. Astfel, atât profesorii, dar mai ales medicii sunt îngrijoraţi având în vedere faptul că varianta Delta îi afectează în principal pe copii şi tineri.

Întreg personalul medical face un apel la populaţie şi recomandă respectarea întocmai a măsurilor de protecţie împotriva virusului SARS – CoV -2. Apelul este făcut având în vedere că nu toţi copiii pot fi imunizaţi, şi nu toţi profesorii s-au vaccinat anti-Covid-19

Reprezentanţii medicilor de familie: „Copiii trebuie să rămână la domiciliu”

Este primordială respectarea tuturor măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus deoarece România se afla în valul patru al pandemiei. Astfel, elevii şi profesorii trebuie să poarte masca de protecţie în timpul orelor de curs, să se deplaseze pe anumite circuite bine stabilite, dar să menţină şi distanţa fizică.

Mai mult decât atât, reprezentanţii medicilor de familie recomanda părinţilor în momentul în care observă primul semn de infecţie respiratorie sau digestiva, copiii trebuie să rămână acasă. În acel moment, părinţii vor contacta telefonic medicul de familie cu pediatrul unde li se vor transmite paşii pe care trebuie să-i urmeze.

Astfel, elevii pot fi testaţi la domiciliu, fără a se deplasa la cabinetul medicul de familie. Acest lucru ar putea să se implementeze pentru a evita transportul public în comun şi expunerea la alţi factori.

În acest context, medicii încurajează în continuare imunizarea copiilor cu vârsta de peste 12 ani.

Ministrul Ioana Mihăilă, despre testarea pompierilor, profesorilor și medicilor

Ieri, 30 august 2021, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a făcut declarații la finalul ședinței de Guvern, referitoare la o decizie în privința profesorilor, dacă vor fi testați pe banii proprii sau din banii Direcțiilor de Sănătate Publică.

„Ministerul Sănătății vine cu o propunere de proiect de lege pentru testarea personalului medical. Din discuțiile pe care le-am avut cu ministrul Muncii, probabil că în acest proces de testare vor fi incluși și cei care muncesc în centrele rezidențiale. De asemenea, vor fi incluși și pompierii și angajații din sistemul de urgență. Până acum, acestea sunt persoanele pentru care proiectul de lege referitor la testarea din banii proprii sau din banii de sporuri, în funcție de cum își reglementează fiecare dintre ministere modul de testare a personalului nevaccinat va deveni obligatorie”, a declarat Ioana Mihăilă.

Legat de testarea profesorilor, Ministerul Educației și Cercertării va trebui să vină cu un punct de vedere.

Campania de vaccinare a copiilor împotriva COVID-19 nu este un succes

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași au precizat la finalul lunii iulie faptul că programul de vaccinare pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani este în continuare un dezastru. Coordonatorii centrelor de vaccinare cu Pfizer din Iași se plâng că imunizează un copil sau maximum doi pe zi. Părinții refuză vehement în continuare să își imunizeze copiii împotriva virusului SARS – COV – 2.

„Încă de la începutul lunii iunie 2021, de când a debutat campania de vaccinare pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 – 15 ani, am observat că părinții nu prea sunt de acord. Numărul copiilor care s-au vaccinat este foarte mic, deoarece este și o procedură prin care părinții trebuie să își dea acceptul pentru imunizare. Foarte puțini părinți au ales să facă acest pas, din diferite motive. Noi încercăm prin diferite metode să sprijinim campania de vaccinare și să creștem rata imunizării, însă în cazul minorilor este mai greu, deoarece aici trebuie acordul mamei sau al tatălui. Este și o perioadă mai grea, deoarece este vacanță, dacă erau la școală încercam cu sprijinul unităților școlare să imunizăm copiii. Coordonatorii centrelor unde se administrează serul Pfizer ne transmit că într-o zi vin cel mult un copil sau doi”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *